Гъбите са добър източник на витамин D

За целта обаче трябва да се поставят на слънце преди консумация
25 апр 2013 13:40,
3
Гъбите са добър източник на витамин D
Снимка: Reuters

Консумацията на гъби може да осигури набавянето на големи количества витамин D. За тази цел обаче те трябва да бъдат поставени на слънце за половин час преди консумацията.

Подобно на човешката кожа, гъбите синтезират витамин D под въздействието на ултравиолетовата светлина, дори и след отрязването им от корена.
 
В проучване взимат участие 30 души. Те са разделени в две групи. За период от 12 седмици доброволците от първата група приемат добавки витамин D, а втората изложени на слънце гъби под формата на прах.
 
Резултатите показват, че и двете групи са увеличили значително нивата си на витамин D. Изследователите обясняват, че това е доказателство, че консумацията на гъби, които преди консумацията са били изложени на слънце, имат същия ефект като приема на добавки. Гъбите за разлика от добавките имат и други положителни ефекти за организма.
 
Изследователите установяват, че гъбите, поглъщащи слънчевите лъчи, съдържат и витамин D2, които също има положителен ефект за повишаването и поддържането на нормалните нива на витамин D. D2 не се произвежда у гръбначните и се набавя чрез храни от растителен произход и гъби.
 
Според експерти термичната обработка на гъбите не вреди на съдържанието на витамина, даже е възможно да подобри усвояването му от организма.
 
Резултатите от проучването са публикувани в сп. Dermato-Endocrinology.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още по темата: Слънцегъбивитамин D
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Витамин :D Копривката на ЖЕЛЕЗОО