Не насилвайте детето да яде - може да навреди на теглото му

Не е задължително то да погълне цялата порция
26 апр 2013 16:08,
0
Не насилвайте детето да яде - може да навреди на теглото му
Снимка: Reuters

Детето трябва да се храни пълноценно, но това не означава да яде, когато няма апетит. Според учени от университета на Минесота родителите, които задължават децата си да изядат цялата храна в чинията, дори и те вече да се чувстват сити, допринасят за увеличаване на риска от наднормено тегло и затлъстяване при него.

Специалисти препоръчват на родители, които държат детето да изяде всичко, което му е сервирано, просто да намалят порциите. Грешно е на детето да се дава същата порция като на възрастен, обясняват те.
 
В проучването взимат участие 2200 деца и 3500 родители. Резултатите показват, че бащите са по-склонни да държат на цялостното изяждане на порцията, отколкото майките. Рискът от наднормено тегло в тези случаи е много по-голям, обясняват изследователите. Много от родителите не могат да преценят дали теглото на детето им е нормално или наднормено и не се съобразяват с количеството храна, което му дават, допълват те.
 
В тези случаи първата стъпка, която може да предприеме родителят, е да се консултира със специалист, като за препоръчване е разговорът да не се състои в присъствието на детето.
 
По данни, предоставени от родителя, лекарят ще изчисли индекса на телесната маса и ще определи, дали детето наистина има проблем с теглото.
 
Специалистът ще препоръча подходящ хранителен режим, който да редуцира телесното тегло и едновременно с това да е полезен за правилното развитие на растящия организъм.
 
Проучването има за цел да насочи вниманието на родителите към този проблем, които може да се задълбочи в тийнейджърска възраст и да доведе до здравословни последици.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари