Аеробната тренировка може да се окаже по-ефективна от силовата

Те са по ефективни при топенето на коремни мазнини
Обновена: 7 май 2013 13:42 | 7 май 2013 13:42,
2
Аеробната тренировка може да се окаже по-ефективна от силовата
Снимка: Reuters

 Аеробната тренировка може да изгори много повече мазнини и калории отколкото силовата.

 
Изследователи от университета Дюк установиха, че при желанието за изгаряне главно на коремни мазнини, аеробните упражнения са много по-ефективни от силовите или от комбинацията с тях.
 
В проучването взимат участие 234 души с наднормено тегло и страдащи от затлъстяване.
 
Доброволците са разделени в три групи. На първата група е създадена програма, включваща силови тренировки три пъти седмично, на втората - аеробна тренировка с ходене или бягане по 19 км седмично, а на третата – комбинация от силова и аеробна тренировка три дни в седмицата.
 
Резултатите показват, че най-бързо и ефективно коремни мазнини губи участниците от втората група, която практикува само аеробни упражнения.
 
Аеробните тренировки са особено подходящи и благоприятни за хора със затлъстяване и наднормено тегло, твърдят експертите.
 
Мазните натрупвания на корема в повечето случаи съдържат висцерална мастна тъкан, която обгражда вътрешните органи. Висцералните мазнини крият повече рискове за здравето, тъй като са свързвани със заболявания като диабет, сърдечни и някои видове рак.
 
Аеробните тренировки увеличават притока на кислород и енергия, като същевременно с това съкращават мускулните клетки без наличието на осезаема умора.
 
Най-ефективните аеробни упражнения са бягане, скачане на въже, гребане, плуване. Тренирането на уреди като велоергометъра и кростренажор също са добър начин за аеробна тренировка.
 
Резултатите от проучването са публикувани в сп. American Journal of Physiology.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
123 преди 11 години
Ама сериозно, това новина ли е???
1
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нееднократно, в различни списания - включително и научни, срещам твърдението, че най-добре се поддържа фигурата чрез домакински труд и поне половин час дневно работа в градината /цветна или зеленчукова/. Дори си спомням, че подобен режим препоръчваше и София Лорен, която също редовно работела в градинката към собствения си дом.