Косата е показател за сърдечен проблем

Може да се измери стресът за месеци назад
Обновена: 8 май 2013 15:23 | 8 май 2013 15:23,
0
Косата е показател за сърдечен проблем
Снимка: Reuters

 Само един кичур коса може да е достатъчен, за да се установи рискът от сърдечносъдово заболяване. Според специалисти, косата съдържа ценна информация за нивата на хормона на стреса, кортизол, който е определящ фактор за развитието на редица заболявания.

 
За разлика от кръвните тестове, които улавят нивата на хормона в точно определен момент, тестовете на косата могат да установят наличието на кортизол за месеци назад.
 
С помощта на специалния тест на косата може да се определи и липсата на необходими за организма витамини и минерали. Косата е изградена от белтъчини и минерали, като желязо натрий, калий и калций. Благодарение на теста може да се открие, както липсата на полезните микроелементи, така и наличието на вредни за организма елементи като, олово, живак, кадмий, арсен и алуминий.
 
Излишъкът на някои от полезните минерали засяга първо косата, а след това и важни тъкани и органи от човешкото тяло.
 
Учени установяват, че при възрастните с високи нива на кортизол в косата е наличен по-голям риск от сърдечносъдови заболявания.
 
Високите нива на кортизол са сериозен показател за съдов проблем, подобно на високото кръвно налягане, натрупването на мастна тъкан и повишения холестерол.
 
В проучването участват 283 души на възраст между 65-85. Изследователите взимат проби от косата на доброволците, за да определят нивата на кортизол.
 
Резултатите показват, че при доброволците с повишени нива на хормона има по-голям риск от коронарна болест на сърцето, мозъчен инсулт, периферна артериална болест или диабет.
 
Необходими са допълнителни изследвания, за да се намери точният ефект от дългосрочно повишените нива на кортизол като предиктор на болестта, обясняват изследователите.
 
Резултатите от проучването са публикувани в Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: косаздравестрес
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари