Скарлатината - как протича?

Среща се най-често между 4 и 8 години
9 май 2013 11:08,
0
Скарлатината - как протича?
Снимка: Reuters

Скарлатината представлява инфекция, предизвиквана от Streptococcus pyogenes група А. Скарлатината се наблюдава най-вече в детска възраст – над 90% от децата до 10 години са придобили имунитет след прекарване на заболяването. Имунитетът се осигурява от циркулиращи в кръвта антитела.

Бактериите продуцират токсин, който предизвиква характерния обрив, дал името на заболяването. Той е и най-типичният симптом на скарлатината. Когато се появи, обривът наподобява слънчево изгаряне с малки неравности по кожата. Може да се наблюдава и сърбеж. Обривът обикновено се появява по лицето или шията и често оставя незасегната област около устата. Обривът постепенно се разпространява към гърба и гърдите, след това към останалата част от тялото. В кожните гънки, например тези под мишниците и около лактите, обривът формира характерни червени линии. Кожата побелява при натиск. Обривът започва да изчезва след около седмица, при което кожата започва да се бели.
 
Останалите симптоми на скарлатината са зачервено, болезнено гърло, повишена температура (над 38,3 оС) и подути лимфни възли на врата. Сливиците и гърлото са покрити с белезникав налеп или са зачервени, подути и точковидно покрити с петна от жълта гной. В ранните етапи на инфекцията езикът има белезникаво или жълтеникаво покритие. Болното дете изпитва втрисане, мускулни болки, гадене, повръщане и загуба на апетит.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари