Kак да установим и избегнем анемията през бременността?

Ниското съдържание на хемоглобин е показател за желязодефицитна анемия
Обновена: 10 май 2013 10:51 | 10 май 2013 10:51,
5
Kак да установим и избегнем анемията през бременността?
Снимка: Reuters

 По време на първото посещение при наблюдаващия лекар се провеждат кръвни изследвания за анемия. Те обикновено включват тест, който измерва съдържанието на хемоглобин в кръвта. Провежда се и хематокритен тест. Хематокритът представлява относителният дял на кръвните клетки от кръвта. При здрав човек хематокритът е около 45%, т.е. кръвните клетки съставляват 45% от обема на кръвта. Около 44% от него се пада на червените кръвни клетки – еритроцитите.

Ниското съдържание на хемоглобин е показател за желязодефицитна анемия. Това може да наложи допълнителни кръвни изследвания, които да измерят съдържанието на желязо в депата и кръвта. Дори и да не бъде открита анемия по време на бременността, много вероятно е лекарят да назначи повтаряне на изследванията през втория и третия триместър.
 
Лечението на анемията зависи най-вече от това дали тя е желязодефицитна, фолатдефицитна или мегалобластна (дефицит на витамин В 12). Най-важно е увеличаването на приема от съответния нутриент. Успоредно с лечението на анемията, което се провежда със съответните лекарствени продукти, се провежда и редовно мониториране на хемоглобиновите и хематокритните нива. В допълнение към това лекарят може да препоръча увеличаване на приема на месо, яйца и млечни продукти.
 
Макар че лечението не е трудно и скъпо, оптимално за здравето на плода и майката е предотвратяването на анемията, а не лекуването й. Това се постига чрез осигуряване на достатъчен прием на желязо, фолиева киселина и витамин В12. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
mario.fu.90 преди 10 години
jkljk
3
0
 
2
 
! Отговори
Doctor Galia преди 11 години
Jeliazo deficitna anemia se ustanoviava i pri normalen hemoglobin!!! Ustanoviava se kato se testva natrupvaneto na jeleznite depa, t.nar. Ferritin Test. Obsudete tova s vashiq doktor! Eto edin polezen link na tazi tema: webmd/a-to-z-guides/ferritin
2
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
niama takava anemia...ima nedostig na yod.
1
1
 
2
 
! Отговори
Nik преди 11 години
Невярна статия.Нисък хемоглобин има при всички видове анемии.Чести в БГ са таласемиите.Изискват изследване и на двамата родители и то преди забременяване.Има достатъчно написано по въпроса в нета.Второто важно нещо е да се знае,че нормите за хемоглобин при бременни са по-ниски поради физиологичното разреждане на кръвта при тях.За анемия се счита хемоглобин под 100.Няма място за дълги коментари за това-консултирайте се с лекар.