Най-важното за хепатита

Най-голямо значение имат петте вирусни хепатита – А, В, С, D и Е.
21 май 2013 16:08,
0
Най-важното за хепатита
Снимка: Reuters

Възпалението на черния дроб, по-известно като хепатит, е широко разпространено медицинско състояние, засягащо стотици милиони по света. Може да се дължи на разнообразни причини - както инфекциозни, така и неинфекциозни. Протичането също може да бъде разнородно – от остро до неявно и хронично.

Най-голямо значение имат петте вирусни хепатита – А, В, С, D и Е. Те могат да имат остро или хронично протичане, като във втория случай са рисков фактор за сериозно увреждане на черния дроб, цироза или рак. Хепатитните вируси са глобален здравен проблем – по данни на Световната здравна организация, 240 милиона души страдат от хроничен хепатит В, а 150 милиона от хроничен хепатит С. Много по-голям е броят на изложените на риск от заразяване. Смъртността от вирусни хепатити се оценявана на около 1 милион случая на година.
 
Въпреки че бремето от болестта е голямо, в повечето страни по света, включително и нашата, не са предприети адекватни мерки за борба със заболяването. Една от основните причини е асимптоматичността на много от заразените, която може да продължи с десетилетия до появата на сериозно чернодробно увреждане, което е причината да се говори за „тиха епидемия“.
 
Вирусните хепатити са особено натоварващи за индивида и обществото във финансов аспект, тъй като цената на лечението на хепатита и многото му усложнения е много висока. В много страни, например, водещата причина за чернодробни трансплантации е следхепатитната цироза. Слабата превенция обуславя висока честота на лекуване на късните усложнения, което може да бъде изключително скъпо – от порядъка на стотици хиляди левове на човек. Необходимо е да бъдат съсредоточени много повече ресурси в профилактиката и превенцията на вирусните хепатити, което в бъдеще ще спести огромни суми, днес давани за лечение и контрол над заболяването.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари