Алкохолната свръхконсумация е една от предпоставките за рак

Какво е умерена консумация на алкохол
Обновена: 9 авг 2013 16:21 | 2 авг 2013 17:04,
2
Алкохолната свръхконсумация е една от предпоставките за рак
Източник: Reuters

Д-р Мила Дукова е Председател на  „Лига на умерените” и общопрактикуващ лекар с над 1300 пациенти. В периода 2005-2009 г. е член на комисията по Лекарска етика към Софийската лекарска колегия на Българския лекарски съюз (БЛС), а през 2009 г. е председател на комисията по професионална етика на БЛС – София.
 
- Д-р Дукова, кои са основните провокатори, които могат да доведат до алкохолна зависимост?
 
- Част от тях са характерови, а и не можем да се похвалим със социална система, която да е приятелски настроена към отделния човек. Като започнете от неудовлетвореност и проблеми в работата, лични несполуки и емоционални проблеми – това са все неща, които са в състояние да предизвикат временна или хронична алкохолна зависимост.
 
- Има ли статистика колко са алкохолно зависимите у нас?
 
- Мен по-скоро ме притеснява фактът, че имаме пациенти, които на млада възраст са си отишли от алкохолизъм и никой не е бил в състояние да им помогне. Много е жалко, когато загубиш такъв човек, защото той си отива драматично. Отива си с всичките усложнения, до които води тази болест. Покрай него страдат деца, близки, съпруг или съпруга. „Лигата на умерените” е създадена точно като възможност за работа с такива групи пациенти, с техните близки, както и за превенция на алкохолната зависимост у младите хора. Ние вярваме, че когато започнеш да говориш по един проблем, изложиш своето виждане, дадеш някаква възможност на хората да се запознаят, тогава чувствителността на определена тема се увеличава и всеки един би могъл да реагира много по-рано.
 
- Как може да се познае дали човек има алкохолна зависимост или прекалява с алкохола?

 
- Нашите представи са размити относно какво е нормално пиене и кое минава границите на нормата. Любопитен факт от направено проучване от „Лига на умерените“ през 2012г. е, че хората много лесно се ориентират дали друг човек има проблем с алкохола, но когато трябва да преценят собствената си алкохолна зависимост, мярката съвсем се размива. Всеки смята, че изпиването на две-три чаши концентриран алкохол е съвсем нормално, което не е така. Затова „Лига на умерените“ се старае да наложи нормите, възприети от СЗО за допустимо количество алкохол при мъжете и жените. В сайта на организацията, както и във Фейсбук страницата на сдружението, всеки желаещ може да попълни самостоятелен тест за оценка на консумацията според тези стандарти и да види своя резултат, определяйки сам дали попада в рискова или група с понижен риск за развитие на алкохолната болест.

Цялото интервю можете да прочетете в Puls.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
2
 
! Отговори
Бойко преди 10 години
Ето и рецептата:- два по-големи корена джинджифил или 500 гр се обелват и рендосват на най-ситното ренде, може и с чопър, и се смесват с 1/2 кг домашен мед - сместа се консумира 3-4 пъти дневно по лъжичка.Да се ползва само НЕ-Метална Лъжица!ПЕРИОД 60 ДНИ. Първите резултати се усещат след 2 до 3 дни... - ПРОСТО И МЪРТВИТЕ ВДИГА!СПОДЕЛЕТЕ ДА НАУЧАТ ПОВЕЧЕ ХОРА!"АКО НЕЩО НЕ Е ЯСНО ЕТО ТЕЛЕФОНА-0895158337.
1
0
 
1
 
! Отговори
Nona преди 10 години
Едно от напълно излишните неща в живота! Не мисля да споря,това е мое мнение!!!Нооооо,казано е "алкохолът не прощава" и всеки прави своят изботХубав ден на всички!