Марихуаната не вреди на белите дробове, а ги лекува. Възможно ли е?

Облекчава кашлицата и задуха
24 сеп 2013 17:55,
10
Марихуаната не вреди на белите дробове, а ги лекува. Възможно ли е?
Източник: Reuters
Ефектът на марихуаната върху дихателната система продължава да носи изненади в медицинския свят. Противно на общоприетото мнение, тя не само не уврежда дихателната система, а е способна дори да я лекува. 
 
Изследване на престижния Калифорнийски университет, публикувано през 2012 г., защитава с факти това твърдение. Учените са провели най-мащабното досега проучване, включващо над 5000 души, употребяващи марихуана, за период от 20 години. Участниците са били разделени на две групи: около 1500 употребяващи по една цигара дневно за период от 7 години и над 3500 души, пушещи по цигара на седмица за период от 20 години. В края на 20-годишното изследване при 6% са били налице леки симптоми набронхит, които не налагали лечение, при 45% е нямало никакви структурни и функционални проблеми, а при 49% са били отбелязани леки подобрения на белодробната функция.
 
Докато това изследване било проведено върху клинично здрави индивиди, подобни проучвания се извършвали и с болни от астма. Коварната дихателна болест засяга над 250 милиона души в целия свят и е отговорта за смъртта на над 250 000 души само през 2011 г., като става все по-масова. Въпреки че е логично, болните от астма да избягват цигарите, учените показват, че канабисът може да бъде ефективно лечение против астмата.
 
Бронхоспазмите – свиване на долните дихателни пътища, са най-често предизвикани у астматиците от алергени, физическо натоварване и силнен стрес. Подобни бронхоспазми могат да са леки и краткотрайни, но някои ограничават дишането твърде силно и продължително, което носи риск от хипоксия и задушаване, особено при алергични реакции.
 
Тетрахидроканабинола (THC), емблематичната молекула на марихуаната, оказва се, притежава бронходилаторни свойства – разширява дихателните пътища, улеснявайки притока на въздух към белите дробове. 
 
Изследване на екип медици от Welsh National School of Medicine, демонстрира как естественото природно съединение THC е точно толкова ефективно, колкото и едно от най-масовите синтетични лекарства, изполвано и до днес за лечението на астма – салбутамол.  Салбутамолът има често проявление на страничните си ефекти: тремори, тревожност, главоболие, мускулни крампи, аритмия, нарушения на съня и промени в настроението. Дозите THC били достатъчно ниски, между 50 и 200 микрограма, че да не предизкиват странични ефекти.
 
Действието на THC е и с 1-3 часа по-продължително, отколкото това на салбутамола.
 
Съединенията на канабиса не помагат само чрез разширяване на дихателните пътища, те потискат и секрецията на слуз, като стеснява обема и намалява пропускливостта им. Изследване от 2008 г. сочи, че канабиноидното съединение CP55, което активираканабиноидни рецептори в човешкия организъм, контрира алергични астматични симптоми в лабораторни изследвания. То не само облекчава кашлицата и задуха, но и понижава нивата на възпалителни молекули, потвърждавайки противовъзпалителния ефект на марихуаната.
 
Рискът за астматиците идва предимно от начина на прием на THC. Традиционното пушене за мнозина хронично болни с по-тежки симптоми е противопоказно. Дори и при по-слабо засегнатите, чрез пушене може да се увеличи значително вероятността от бронхит, но учените са намерили решение и на този проблем. 
 
Американски научно-медицински екип от University of Albany, публикувал през 2010 г, изследване, в което препоръчва употребата на изпарители за марихуана, вместо прием чрез цигари. Техните данни сочат, че пушещите марихуана, преминали на изпарители, са изпитали подобрения на белодробното здраве, сравними с отказа от цигари. 
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още по темата: канабисбронхитастма
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
Marji преди 6 години
До Анонименaz sym na 14 i zapochnah da pusha marihuana kogato bqh na 12 roditelite mi sa protiv obache tq me izlekuva ot mnogo bolesti koito imah pitate li se zashto marihuanata e pozvolena v Kanada ...?
8
2
 
37
 
! Отговори
той преди 10 години
Пуша редовно повече от 20г. и според мен основната вреда от употребата на марихуана е че пречи на социалните връзки. Пушача търси пушач, а има много *** сред употребяващите.
7
4
 
29
 
! Отговори
Радо преди 10 години
Единствения доказан отрицателен ефект от Марихуаната, е че при прекаляване с нея води до убиване на мозъчни клетки. Те чалгата и сапунените сериали убиват мозъчни клетки, но са законни.
6
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Най-полезното растение на човечеството - ФАКТ.Лекарство,гориво,хартия,текстил,
5
0
 
29
 
! Отговори
Боб Марли преди 10 години
Да, това е истината - канабиса лекува не едно или две заболявания. В същото време изкореняването на това растение и залавянето на тийнове с по една цигара се е превърнало в PR средство номер 1 на българското МВР.
4
1
 
37
 
! Отговори
Мен преди 10 години
До АнонименДа те Илюминатите са я измислили и посяли навсякъде, както жълтия кантарион и всички други полезни билки то бива простотия *** тва твойто достига нови хоризонти. Не ми е ясно само как едно растение дето е на земята преди нас и има буквално стотици приложения продължава да е незаконно се едно могат да спрат хората да си сеят:)
3
31
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Гледайте по Ютуб фирма Илюминати 2 с БГ субтитри и ще разберете защо медиите ви подхвърлят такива "полезни"материали за разни треви и техните свойства!..
2
2
 
54
 
! Отговори
мхм преди 10 години
Използва се при множествена склероза, рак, болестта на Крон, ХИВ/СПИН, епилепсия, глаукома, Алцхаймер и редица други.В същия момент полицията като ви хваща децата с по една цигара ги изнудват за пари, ако нямат - изкарват им досие, което си остава цял живот. Страшно престъпление.Просто трябва да се декриминализира както в някои страни от ЕС и вече 13 щата в САЩ.Който иска да пуши го прави и няма причина това да е престъпление, освен предразсъдъците и невежеството на някакви селяндурници :)
1
2
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Скоро четох ,че канабисът много помагал в лечението на множествена склероза