ХОББ – особености на заболяването

Популярно е като заболяването на тютюнджийската кашлица
19 ное 2013 21:50, Румяна Тасева
1
ХОББ – особености на заболяването
Източник: Reuters

Хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ) е прогресиращо заболяване на дихателната система, което се появява по време на или в резултат на хроничен бронхит и/или емфизема. Популярно е като заболяването на тютюнджийската кашлица, но е много повече от проявата на този симптом.

При болните от ХОББ се наблюдава затруднено дишане заради обструкция на въздухоносните пътища, причинена от тяхното стесняване.

Освен типичната продължителна и постоянна кашлица с отделяне на жилав секрет, при ХОББ се наблюдава влошаване на задуха при физическа активност и чести белодробни инфекции и наличие на хрипове, особено през студените месеци. Страдащите се оплакват от изостряне и влошаване на болестта минимум два пъти в годината, което налага хоспитализирането им и грижа за здравето и живота им под прякото наблюдение на медицински екипи.  

При тези пациенти се отчита видима загуба на тегло. Те често се оплакват от хронична умора и изтощение и отоци на глезените. Засегнатите изпитват сериозни затруднения и невъзможност да поемат въздух при елементарни действия като изкачване на стълби, по-бърз ход или носене на дори лек товар.

По данни на Световната здравна организация по света страдат около 64 милиони души, като ежегодно заради ХОББ живота си губят 3 млн. души. Това е шестата причина за смъртност в света, като прогнозите са, че към 2020 г. ще се превърне в третата най-честа.

Повече от 400 000 души в България страдат от ХОББ, като само част от тях получават лечение - през 2012 г. от ХОББ са се лекували 76 000 души, по данни на НЗОК. Останалите не се диагностицират или лекуват, на което и се дължи високия дял в черната статистика на това заболяване в страната и по света въобще. 

 

Останалата част от материала може да прочетете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да се преброят и болните от ГЕРБ - гастро езофагиална рефлуксна болест.