Какви ползи за здравето носи шафранът?

Подпомага сърцето и очите
21 ное 2013 14:36,
0
Какви ползи за здравето носи шафранът?
Източник: Reuters

Шафранът е билка, добивана от цветовете на Crocus sativus – шафранов минзухар. В него се съдържат над 150 етерични и ароматни съединения, както и неетерични активни съставки, като каротеноидите зеаксантин и лекопен.

Билката съпътства човешката история от хилядолетия – от древените Египет и Гърция, където била най-ценната подправка, през средновековна Европа, в която се водели войни заради шафрана, а фалшификацията му била наказвана със затвор и нерядко – смъртна присъда и до младата Америка, където през 1730 г., цената на шафрана на стоковата борса във Филаделфия била приравнена с тази на златото.

При сушенето след беритба, горчивият глюкозид пикрокроцин, който придава вкуса на шафрана, се разпада. Продукт на това разпадане е свободната молекула шафранал – етерично масло, което дава на билката специфичния и аромат и много от полезните и свойства.

Още древните египтяни и гърци използвали шафрана, както за подправка на ястия, така и в народната си медицина при астма, влажна кашлица, безсъние, депресия, силен стрес от уплаха, стомашни болки, киселини и суха кожа.

Жените го използвали против менструални болки, а мъжете срещу преждевременна еякулация.

Останалата част от материала може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари