Конюнктивитът може да се дължи на инфекция и на алергия

Зачервяване на очите е най-типичният симптом
24 фев 2014 14:14,
0
Конюнктивитът може да се дължи на инфекция и на алергия
Източник: Reuters

Конюнктивитът представлява зачервяване или възпаление на мембраните, покриващи бялата част на очите, както и на мембраните на вътрешната част на клепачите. Най-често конюнктивитът се причинява от вирус или бактериална инфекция. Алергии, химикали и свързани с тях заболявания също могат да са причина.

Вирусният и бактериалният конюнктивит са силно заразни. Много лесно се разпространяват посредством неспазване на добра хигиена на ръцете. Също така инфекцията може да се предаде по въздушно-капков път.

Експертите съветват децата, които за засегнати от инфекциозната форма на заболяването, да останат у дома си, докато не се излекуват.

Зачервяване на очите е най-типичният симптом за конюнктивит. Състоянието се среща често, то рядко е сериозно и не се очаква да доведе до дългосрочно увреждане на зрението и очите, ако се открие и лекува навреме.

Може да се появи подуване и зачервяване на клепачите. Отначало симптомите обикновено засягат само едното око, а след няколко дни и другото. Когато конюнктивитът е алергичен обаче, обикновено засяга и двете очи едновременно.

Повече за конюнктивита можете да прочетете в галерията и други статии на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: конюнктивит
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари