Трахеобронхит – развитие и особености

Острият трахеобронхит - защо е толкова често срещана инфекция?
12 мар 2014 18:00, Румяна Тасева
1
Трахеобронхит – развитие и особености
Източник: Reuters

В условията на температурни промени пик в развитието си бележат най-често респираторните инфекции, тъй като белодробната система е тази, която комуникира на най-първа линия с околната среда. Това е така, защото дихателната система осъществява жизненоважни функции за човешкия организъм, които поддържат неговото здравословно състояние.

При комуникацията си с околната среда често повъздушно-капков път проникват стотици вируси и бактерии. Имунната защита на организма е изградена така, че да не позволява всяка патогенна инвазия да доведе организма до противовес и да създаде предпоставки за нарушаване на неговата функционалност. 

При някои условия, обаче, организмът придобива спад в имунната си компетенция, което довежда до значителен срив в системата на имунния отговор, което като краен резултат предоставя възможност на чуждородните вирусни и бактериални агенти да инфектират организма. Най-често страдат органите на дихателната система - трахея, бронхи и бели дробове, тъй като те имат директен контакт с вредителите от околната среда при физиологичния акт на дишане у човек.

След проникване на вирусните или бактериални причинители, започват опити за инкорпорация в лигавичната структура на белодробната система. Впоследствие това се съпровожда с изразен оток на лигавицата и отделяне на секрети. Провокиращ фактор за отслабване на имунната компетентност на организма може да бъде подценяване на температурните промени и недобрата защита от ниските температури.

Като краен резултат се получава изстудяване на тялото, което се обективизира с начеваща настинка. Това от своя страна намалява бързината и точността на имунния отговор, което предразполага организма към усложнения на баналните настинки и парагрипни състояния.

 

Цялата статия може да прочетете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
Бай Пеню преди 10 години
Ааааааааааапчих !