Здравната система няма да се срине, сигурен е зам.-министър

Покриват дефицити от тази година с пари за 2015-а
3 юли 2014 17:25,
14
Здравната система няма да се срине, сигурен е зам.-министър
Снимка: Архив Reuters

Здравната система няма да се срине, ако не се намерят 328 млн. лв., с които Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) иска да бъде актуализиран бюджетът й. Това каза пред журналисти председателят на Надзорния съвет на НЗОК и заместник-министър на здравеопазването Бойко Пенков, цитиран от БТА.

Очертаващият се дефицит през тази година е в размер на 491 млн. лв., коментира той.

Според Пенков вероятно със средства от бюджета за следващата година ще се покрият дефицити от тази. Той обясни, че ако има изработена надлимитна дейност от болниците през октомври и ноември, тя ще бъде платена през януари със средства за 2015 година.

По повод коментара на министър-председателя Пламен Орешарски от вчера, че са необходими мерки за по-голяма финансова дисциплина, Пенков каза, че все още не е разгледан анализът на дейността на НЗОК за първите шест месеца на годината. Предстои да бъдат дадени становищата на парламентарните комисии по здравеопазването и по бюджета, допълни той.

"Чакаме анализът да постъпи в Народното събрание и да се разгледа заедно с мотивите, с които искаме актуализацията на бюджета на НЗОК“, уточни Пенков.

Той предположи, че негативните становища досега (за срив на здравната система след септември, бел. ред.) са на базата на това, което се е случвало в миналото - унаследяване на дефицита всяка година.

Пенков заяви, че Националната агенция за приходите (НАП) е направила прогноза, според която се очаква да бъдат събрани здравни вноски над прогнозните стойности. Като абсолютна стойност те ще бъдат в рамките на 160 млн. лв., коментира Пенков.

Според Нигяр Джафер, председател на здравната комисия в парламента, дори сега да се покрие дефицитът в НЗОК, догодина отново ще има такъв. Пред БНР тя подчерта, че трябва да има политическа воля и широко съгласие, за да се направят необходимите реформи в сектора.

„Системата има нужда от реформа. Това е реформата, към която трябва да се пристъпи задължително при едно широко съгласие от следващите управляващи, които и да са те, независимо каква е конфигурацията в Народното събрание", коментира Джафер.

„Средствата в Националната здравноосигурителна каса не се харчат достатъчно ефективно. Решенията на проблемите в НЗОК се оказват по-трудни, отколкото всички са предполагали“, коментира още тя.

Четете още икономически новини в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
1
 
! Отговори
Армагедон преди 9 години
Пари нема,банки нема,дефицитът в здравната система половин милиард, ноооо....... за срив и дума да не става,сигурен е министъра.Ще ги извади тези липсващи кинти от задният джоб. То бива да ни правят на балами, ама вече освен да им се смеем в очите друго не ни и оставна.
9
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В нашата мила родина си е пълна мизерия. Обяснете ми как може учителите, хора който отглеждат младото поколение и им помагат в това да се изградят като личности в живота да вземат 500-600лв, а докторите които се грижат едно общество да е здраво и да няма отрицателен ръст, да взема 600-1000лв. Когато тези 2 ключови длъжности в една държава се пренебрегват и се подиграват с тях, нормално е една държана да линее.
8
0
 
9
 
! Отговори
ssss преди 9 години
Не ни занимавайте с това от къде какво ще вземате и какво ще покривате! Аз си плащам редовно и не ме интересува унаследеният ви дефицит. Длъжни сте на всеки, който си е плащал здравните осигуровки при необходимост от болнично лечение да му осигурите адекватно медицинско обслужване. На какво прилича това, човек да влезе в болница и да си носи лекарствата и храната.
7
1
 
7
 
! Отговори
данъкоплатец преди 9 години
плащах по 176 лева на месец ЗДРАВНИ ОСИГУРОВКИ И чакам с неосигурените *** наравно и направления не ми дават ,В ГЕРМАНИЯ КАТО СЕ ОСИГУРЯВАШ ВЪРХУ МАКСИМУМА ТЕ ЛЕКУВА ГЛАВНИЯ ЛЕКАР НА БОЛНИЦАТА И СИ САМ В СТАЯ БЕЗ НИКАКВО ДРУГО ДОПЪЛНИТЕЛНО ДОПЛАЩАНЕ А ТУК ВЗЕМАМЕ ОТ ТЕБ НА МАКСИМУМА ,НО ПОЛУЧАВАШ НА МИНИМУМА -ДА НЕ СИ ПЛАЩАЛ МИ КАЗА ЕДИН ЛЕКАР В БГ
6
1
 
6
 
! Отговори
Дядо ГОШО преди 9 години
Запомних една мисъл на поета Ст.Цанев-"Съжелявам,че доживях свободата,че не умряхс мечтите си за свобода"
5
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Все недофинансирана е здравната каса О т година на година се увеличават милиардите за здраве но какво качество получаваме????? БЕШЕ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ С ПО МАЛКО ПАРИ ПРИ Т.Н. СОЦИАЛИСТИЧЕСКИ НАЧИН НА ЖИВОТ..ИМАШЕ И БЕЗПЛАТНО САНАТОРИАЛНО ЛЕЧЕНИЕ ПО ЗА 20 ДНИ Профилактиката беше на ниво...Нищо хубаво в живота ни вече 24 год.
4
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До TubaНай голям мяйтап си правят с нас ***,които не плащат осигуровки,ама са първи наредени в държавните болници!
3
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
как няма да се срине като вие съсипахте всичко?как да не се срива като няма екипи за спешна помощ и вие пак не вдигнахте на тези хора шоково заплатите,съсипахте болниците,една става тазобедрена е 1000лв.За затвора сте
2
0
 
8
 
! Отговори
Tuba преди 9 години
Колко правителства се смениха, проблемите със здравеопазването така и си останаха.Вие майтап ли си правите с народа, ***??? Или това е най-лесната крава за доене-здравната каса? Мизерници...
1
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А като свършат парите за 2015 почваме за 2016,после за 2017 и до края на годината може да стигнем и до парите за 2030 година :))) ! Ама иначе проблеми няма,всичко е стабилно :) !