Паметта отслабва от ненормираното работно време

Нощният труд води до сърдечносъдови заболявания и рак
Обновена: 4 ное 2014 19:35 | 4 ное 2014 19:33,
10
Паметта отслабва от ненормираното работно време
Снимка: Архив Reuters

Ненормираното работно време води до изхабяване на когнитивните способности на хората, сочи британско-френско изследване, публикувано днес и цитирано от Франс прес.

За нощния труд и за променящото се работно време вече се подозира, че играят роля в различни здравни проблеми като язви, сърдечносъдови заболявания и някои видове рак. Сега обаче учените изследвали въздействието им върху когнитивните способности на хората.

В продължение на 10 години те наблюдавали 3000 служители от Южна Франция на възраст между 32 и 62 години.Те работели в най-различни производствени отрасли. От тях половината били на ненормирано работно време в продължение на поне 50 дни в годината. Техните когнитивни способности - памет, внимание, скорост на реакцията - били измервани на три пъти, съответно през 1996 г., 2001 г. и 2006 г. чрез невропсихологически тестове.

Тестовете показали, че хората на ненормирано работно време страдали от по-бърз спад на когнитивните способности в сравнение с другите. Изследването показало, че след смяна на работата това отрицателно въздействие върху когнитивните способности трае най-малко пет години.

Според експертите, за да се ограничи ефектът на ненормираното работно време, трябва да има персонално медицинско наблюдение и по-добра организация на труда, която да позволява по-благоприятни за съня часове. Например работният ден може да започва в 6 ч. вместо в 4 ч. сутринта, казва Жан-Клод Марке,
изследовател от Тулуза, участвал в изследването.

Ненормираното работно време е все по-разпространено в различни професионални среди, но е и обект на редица изследвания в последните години. Нощният труд беше категоризиран като "вероятно канцерогенен" през 2007 г. от Международния център за изследвания на рака - агенцията към Световната здравна организация, отговаряща за онкологичните заболявания. Смята се, че рискът от рак се увеличава при нощен труд заради нарушаването на биологичния ритъм.

През 2011 г. шведско изследване показа, че нощният труд увеличава риска от множествена склероза при младите. Следващата година френско изследване показа, че има повишен риск от рак на гърдата при 30 процента от жените, работещи през нощта.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
5
 
! Отговори
Нефтохимик преди 9 години
А когато си в непрекъснат режим на работа,постоянен досег на вредни вещества,постоянно намаляващ работен състав и постоянен стрес и от работа и от калпави началници,как ли ше изкараш 65 години.То между другото 65 рядко прави някой от Нефтохима ,ще ни карат да живеем повече май.Вечна им памет на всички нефтохимици които не дочакаха пенсия.
6
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Според мен това, което вреди, е постоянните ПРОМЕНИ на работното време, а не това да е в нестандартен часови интервал, но ПОСТОЯННО. Работила съм 4 години с американци от 16 до 1 и се чувствам много по-добре, отколкото ако бях ставала в ранни зори и страдала от хронично недоспиване през цялото това време. Но ако трябва да се покриват три смени в 24 часов интервал и часовете всеки ден или през ден са различни - това побърква организма и води до проблеми.
5
0
 
1
 
! Отговори
Hhhhh преди 9 години
Я сом веке четири годин о нощно смено и нишо ми нема :)
4
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да го забранят нощния труд със закон. Нали уж всички са много кахърни за здравето на хората, както забраниха пушенето на закрито, така и това.
3
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 4Какъв е проблема ? Нали е демокрация ?
2
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Напълно вярно, когато се работи на смени особено когато те се сменят на 2 дни или всеки ден организма не може да се адаптира към новия режим и се получава едно редовно недоспиване, което е основната причина за намаляване на когнитивните способности на хората и ранно изхабяване, а при нас е често срещано явление и как ще работим до 65 не знам
1
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дрън,дрън....Половината индустрия,транспорт,здравеопазване работят на непрекъсваем процес.