Портокалова кора срещу излишните килограми

Полезна е за белите дробове
13 дек 2014 15:11,
5
Портокалова кора срещу излишните килограми
Източник: Reuters, архив

Повечето хора, които консумират портокали, изхвърлят кората на цитрусовия плод. Знаете ли обаче, че тя съдържа голямо количество хранителни вещества, които са полезни за здравето? Портокаловата кора съдържа повече от 60 вида флавоноиди и над 170 различни видове фитонутриенти. 

Тя е богата още на различни пектини, витамини, минерали и фибри. Вижте някои от ползите за здравето, които портокаловата кора носи:

Елиминира излишните килограми 

Една от основните причини, поради които хората не харесват портокаловата кора, е горчивият й вкус. Тя обаче съдържа фибри, а в същото време е с малко калории. Тя има също така и ефекти против затлъстяване. 

Облекчава респираторните проблеми

Портокаловата кора осигурява отлична подкрепа срещу респираторния дистрес, а също така се оказва ефективна при лечението на астма. Тя има и свойството да прочиства белия дроб, тъй като помага за разграждането на секретите. 

Освен това, съдържа и високи нива хистамини – съединения, които помагат за облекчаването на различни респираторни проблеми като бронхит, настинка, грип, рак на белия дроб.

Предотвратява усложнения, свързани с храносмилателната система

Портокаловата кора е богат източник на неразтворими полизахариди - вид диетични фибри. Те предотвратяват запека като се намалява времето, в което храната има контакт с червата. Тези съединения също така помагат за намаляване на киселиността и предотвратяват стомашните киселини и повръщането.

Още интересна и полезна информация за здравословно хранене може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Портокалите и мандарините се пръскат с фунгициди и отрови между 12 и 16 пъти. Първото пръскане е малко преди да се отворят цветовете, а последното десетина дни преди бране.
2
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А наясно ли сте с колко пестициди ще се нагълтате заедно с полезната ***? Доста отрови е поел плода, докато е станал за бране, а в кората се абсорбират повечето отрови. Кори от портокали ли? Не, благодаря.
1
1
 
16
 
! Отговори
vermouth преди 9 години
Е то хубаво, но авторката не пише как аджеба да я консумираме ... да си я готвим ли; да си я ръфаме ли; да си я мажем по лицето или да я стържем на филийка с хайвер.