Слънчевите лъчи унищожават красотата

Те изтощават и увреждат кожата
16 юли 2015 18:37,
0
Слънчевите лъчи унищожават красотата
Източник: Reuters, архив

Продължителното излагане на слънчеви лъчи не бива да се практикува, тъй като последиците, до които може да доведе, са опасни. Те варират от появата на бръчки, старчески петна, люспести петна, познати като „актинични кератози“, до развитие на кожен рак. 

Много е важно да се знае, че макар слънчевият загар да изглежда добре, той е следствие на увреждане на горния слой на кожата. Когато „попием“ слънчевите ултравиолетови лъчи, те ускоряват стареенето на кожата и същевременно повишават риска от развитие на рак. В слънчевите дни не бива да се пропуска употребата на слънцезащитен продукт с фактор 30 или по-голям.

Незабавните последици от слънчевото изгаряне няма как да се объркат. При изгаряне от първа степен кожата има червен цвят и при допир се усеща топлина. Не е изключено да има и лека болка. 

Този тип изгаряне засяга единствено най-горния ѝ слой. За облекчение на болката може да се приеме аспирин или ибупрофен, а изгарянето да се третира със студен компрес и нанасяне на хидратиращ продукт с алое вера.

При изгарянето от втора степен вече уврежданията засягат по-дълбоките слоеве на кожата, заедно с нервните окончания. В този случай болката е по-силна, а периодът за възстановяване на кожата – по-дълъг. 

Не е изключено също така да се появи и подуване. При наличие на мехури, те не трябва да се пукат, защото има риск от инфектиране. 

Вредните слънчеви лъчи са сред най-големите врагове на красотата, тъй като могат да доведат до преждевременно остаряване на кожата. Ултравиолетовите лъчи увреждат еластина в кожата и когато това се случи, тя започва да се отпуска и разтяга.

Повече полезна информация може да намерите в рубриката „По-красиви днес“ на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари