Левкодермия - при нарушена пигментация на кожата

Причина за албинизмът е генетичен дефект
15 сеп 2015 20:16, Румяна Тасева
2
Левкодермия - при нарушена пигментация на кожата
Снимка: Reuters, архив

 Пигментацията на кожата се определя от образуващия се в клетките на кожата меланин. Това е пигмент, който има тъмно кафяв цвят и неговата функция е да предпазва днк-информацията в клетката от вредните лъчи на слънчевата светлина.

 
Два са основните видове нарушения в пигментацията на кожата, а именно намаленото и увеличеното образуване на меланин в клетките. Намалението на пигмента носи общото наименование левкодермии и в буквален превод, означава „бяла кожа“.
 
Самите левкодермии също се разделят на групи, най-общо това са локализирани и генерализирани. При локализираните определен участък от кожата е с липсващо образуване на меланин, докато при втората група липсата на меланин засяга цялата кожа.
 
Друго подразделение е на вродени и придобити. Това, което ги отличава е, че придобитите се появяват по-късно в развитието на индивида.
 
Кои са вродените левкодермии?
 
Познат на голяма част от обществото, това е албинизмът, който е причинен от генетичен дефект и пигментът меланин липсва не само в кожата, но и в очите, космите, както и лигавиците. Различават се пълна и частична форма на заболяването.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
e60 преди 8 години
Оправете си правописа, срамота.
1
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Явно момата на снимката има левкодермия, затова е решила да се татуира толкова много, че да се предпази от слънцето.