Лесна уморяемост и задух – може да е кардиомиопатия

Състоянието може да застраши живота ви
7 дек 2015 14:44,
7
Лесна уморяемост и задух – може да е кардиомиопатия
Снимка: Reuters, архив

Кардиомиопатиите са група от заболявания, които водят до развитието на първични и вторични заболявания на съдечния мускул, водещи до тежка сърдечна дисфункция. Обикновено за причина за развитие на болестта се приемат последствия след преболедуване от вирусен миокардит, давностна артериална хипертония, както и генетична предиспозиция, която има тежест при развитието на кардиомиопатия при около 20% от пациентите.

Заболяването по своята същност представлява специфично увреждане на сърдечния мускул, което води до дилатация - разширение и удължаване на кухините, с последваща фиброза и развитие на париетални тромби. В последствие се развива и разширение в междуклетъчното пространство на сърдечния мускул, с увеличение в броя на макрофагите, увеличен синтез на сърдечномускулни протеини и фибробласти.
 
В началото заболяването протича с клиничната картина на левостранна сърдечна недостатъчност, а по-късно към комплекса от симптоми се прибавят и данни за десностранно развитие на сърдечна недостатъчност. Пациентите най-често споделят за страдание от лесна умора, задух, понякога данни за лека гръдна болка, чести епизоди на тахикардия или тахиаритмия и висок процент на развитие на емболии, които водят до тежки инфаркти и при липса на адекватно лечение - висок риск от ВСС - внезапна сърдечна смърт.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
2
 
9
 
! Отговори
До 3 преди 8 години
Спирай веднага тия ***! направи една-две седмици само на варено жито, а после започни да се храниш здравословно и ще видиш как отново ще си като преди. Хапчетата колкото повече ги пиеш, толкова повече се превръщаш във "вечния пациент"!
3
0
 
10
 
! Отговори
.. преди 8 години
При мен е така. Когато хвана лопатата и след 4-5 опита да реголвам градината - задъхвам се, уморявам се и търся къде да седна и да си взема въздух. Лекуваха ме в болница за високо кръвно и преминах на медикаменти дет се вика до края на живота си. Точно от тогава ми се почви тази внезапна умора и задух. След лечението от високо артериално налягане. А преди бачкх като кон, по 30 тона на ден ми минаваха през ръцете, а сега не мога да преместя един чувал със смески (примерно) на 20 метра...на 37 съм
2
0
 
2
 
! Отговори
12342 преди 8 години
Може и да е пневмоторакс примерно.
1
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А може и да не е...