Пластмасата уврежда детските зъби

И по-специално химикалите в нея
13 юни 2016 21:19,
6
Пластмасата уврежда детските зъби
Източник: Reuters, архив

Токсините в околната среда са навсякъде в наши дни – от козметиката до морската вода. Дори експертите са наясно с една малка част от здравословните проблеми, които могат да се породят от излагането на замърсяването с течение на времето.

Едно от нещата, които се знаят със сигурност обаче е, че някои химикали, открити в пластмасата или фунгицидите (препарати за защита на растенията), могат да бъдат изключително вредни за детските зъби.  

 
Изследване, представено преди дни на Европейския конгрес по ендокринология показва, че тези химикали влияят на зъбния емайл, който предпазва зъбите от увреждане. 
 
За целите на проучването са проведени редица клинични изследвания, като фокусът е главно върху влиянието на бисфенол А и винклозолин – фунгицид, който често се намира в плодовете и зеленчуците като малини, маруля, киви и лук.
 
Бисфенол е промишлен химикал, който често се среща в пластмасовите изделия и консервите.
 
Изводите от едно от клиничните проучвания показват, че вследствие на излагането на влиянието на бисфенол и виклозолин, се наблюдава промяна в два гена, които са отговорни за укрепването на зъбния емайл.
 
Двата химикала нарушават минерализацията, което води до повишен риск от развитие на проблеми с кътниците и резците, особено при растящи зъби.
 
Става въпрос главно за висока чувствителност на зъбите, болезненост, нарушен емайл и по-голям риск от кариеси, дължащи се на експозицията на химикалите. 
 
Втората половина на изследването се фокусира главно върху растящите зъби при бебетата. Установено е, че излагането на бисфенол и винклозолин нарушава баланса на половите хормони като естроген и тестостерон, което отслабва зъбния емайл.
 
Обърнато е внимание и на пестицидите, пластификаторите, консервите, перилните препарати, играчките и козметиката.
 
Изследванията продължават, но специалистите са категорични, че последствията за децата започват още в утробата на майката, което определя развитието им в най-ранна детска възраст.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пластмасите при нагряване (слънце, топло кафе) отделят химикал сходен до хормона естроген. Тялото го приема като такъв и реагира. От там и странични ефекти при растежа на децата като ранен пубертет при момичетата и други проблеми при момчетата. От тази гадост отърване няма. Във всичко е, а за капак другите отрови са си стандарт в България.
5
0
 
0
 
! Отговори
д-р Исня преди 7 години
Че кой купува вакумирани месни продукти?
4
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Той променял гени, те пишат, че вредял на зъбите...
3
0
 
3
 
! Отговори
Хейтър Тролев преди 7 години
Затова Крали Марко е сукал до третата си година , и е нямал проблеми нито със зъбите , нито с агаряните ... Пък сега и зъбите ни падат и бой ядем .
2
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
....затова, мили деца, не я яжте!
1
1
 
3
 
! Отговори
Льохман преди 7 години
Ха! Чи ко и е на пластмасата? Петролен продукт като храната, която ядем всички барабар с децата. Ако в един салам да имаше само пластмаса щеше да е добре, то цялата Менделеева таблица, само си прочетете съдържанието на какъвто и да е вакуумиран месен продукт.