Предсърдно мъждене - на какво се дължи?

Честотата му нараства с напредване на възрастта
24 сеп 2017 18:23, Eкип на Puls.bg
2
Предсърдно мъждене - на какво се дължи?
Reuters

Предсърдното мъждене е най-честата трайна сърдечна аритмия, която се наблюдава при 1–2% от общата популация. Над 6 милиона европейци страдат от предсърдно мъждене. Мъжете са по-засегнати от жените ~1,4 пъти по-висок риск за развитие на предсърдно мъждене (след коригиране спрямо възраст и рискови фактори).

 
Честотата на предсърдното мъждене нараства с напредването на възрастта. Ето защо пробемът става все по-актуален в застаряващите популации на индустриално развитите страни. Прогнозните дани за САЩ сочат, че до 2050 г. честотата на предсърдното мъждене ще нарастне цели три пъти.
 
Доживотният риск на всеки човек за развитие на предсърдно мъждене е ~25% при достигналите 40-годишна възраст.
 
Цената на лечението на отделния пациент с предсърдно мъждене е висока. Оценките на директните разноски варират от €450 – 3000 в Европа и $10 100 –14 200 за пациенто-година в САЩ. Разходите и хоспитализациите, свързани с предсърдно мъждене, са се увеличили значително през последните десетилетия и се очаква това повишение да продължи, поради застаряването на населението.
 
Подобно на хипертонията, предсърдното мъждене може да бъде коварна болест-някои хора, които имат предсърднон мъждене, не усещат абсолютно нищо и аритмията се установява при случаен преглед. Ето защо е важно винаги при измерване на кръвното налягане да измерваме и пулса си (съвременните автоматични апарати дори дават предупрежднение за наличие на аритмия) и ако забележим, че той е неравномерен да се консултираме с лекар, който да направи и разчете нашата електрокардиограма (ЕКГ). Когато стандартният ЕКГ запис не долавя аритмията, може да се постави т.нар. ЕКГ-Холтер, които записва нашата кардиограма в продължение на 24 или повече часа и прецизно регистрира всички ритъмно-проводни нарушения на сърцето.
 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
2
 
! Отговори
идиотско заглавие преди 6 години
и безсмислени общи фрази...
1
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо не е написано,че сърдечните аритмии вече се лекуват с най-новите апарати за електрокардиоверсия,с над 90% успеваемост.