Медици алармират: 41 ранени от газови бутилки само за 21 дни

17 от тях са тежко пострадали
31 юли 2019 10:02,
4
Медици алармират: 41 ранени от газови бутилки само за 21 дни
Снимка: БулФото

С настъпването на летния сезон има драстичен ръст на броя на случаите на пострадали при инциденти с газови бутилки в домашни условия, съобщават от "Пирогов".

"Само за последните 21 дни цели 41 пострадали пациенти са приети след инциденти с газови бутилки, от които 17 са тежко пострадали, предимно това са хора над 60-годишна възраст", алармира пред Нова началникът на клиниката по изгаряне в университетската спешна болница "Пирогов" доц. д-р Мая Аргирора.

Още по темата

Най-младият пациент е на 35 години, а най-възрастният на 86. Те са с обширни и дълбочинни изгаряния, което налага многоетапно лечение със серия от операции.

"Състоянието на повечето от тях изисква освен оперативните многоетапни хирургични намеси, активно наблюдение и реанимационно лечение", обяснява началникът на клиниката доц. Аргирова.

Тя и нейният екип от специалисти определят състоянието на пострадалите, които се лекуват в "Пирогов", като изключително тежко, животът на част от тях-пряко застрашен.

Медиците са силно обезпокоени от интензитета на инциденти с подобна тежест и призовават хората да използват гозовите бутилки изключително внимателно, отговорно и само при крайна необходимост.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
4
 
! Отговори
Някой преди 4 години
Сега да ви кажа и аз имам и ползвам газ но от известно време го държа за резерв кога тока спре разликата е че на газ е по опасно и скъпо защото трябва да отделя време да ида с колата и после страх на ток е по добре цената е същата става малко по бавно но по вкусно като на огън цял ден да ври фасула равен нема, затова направете си сами извода и котлона да забравиш или ще изгори или ще изключи бушон а газта гърми и убива
2
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е кажете защо се е получило така , за кое да внимаваме ?
1
4
 
10
 
! Отговори
50 год преди 4 години
Ние поне 15-20год ползвахме, даже 10на год имахме т.нар. "пършинг"-50л червени бутилки. Последното зареждане ми се стори скъпо и сметнах колко струва битовата газ в кВт. Оказа се, че по това което на теория дават като енергия, струва ок 20-25ст/кВт, т.е като тока. Махнахме всичко и толкова. Плюс е само че си независим от ток. Ако се зарежда авто-газ, полулегално с ония преходници, е по-евтино от тока. Хората обаче са свикнали и даже не мислят като ползват, с годините пада и бдителността.