Недостиг на витамин D - кои са симптомите?

Ето какво да правите, за да бъдете по-здрави
18 мар 2020 22:12, Иванка Гъркова
7
Недостиг на витамин D - кои са симптомите?
Снимка: IStockphoto

Заедно със спирта, предпазните маски и дезинфектантите, които са най-търсени през последните дни, опаковките с витамин D по аптеките рязко намаляха, а на места дори изчезнаха. Основната причина за това е, че той подсилва имунната система, а през последните седмици мнозина имат нужда именно от това, за да останат здрави.

Всеки може да получи необходимото количество витамин D чрез слънцето, но тъй като социалната изолация заради коронавируса е по-важна, трябва да го получи чрез други източници. За деца до 1 година препоръчителният му прием е 400-1000 МЕ/дн; за тези до 18 години – 600-1000 МЕ/дн. Възрастните пък трябва да приемат до 1500-2000 МЕ/дн.
 
Лекарите съветват да не се презапасяваме с лекарства и да внимаваме с прекомерния прием на витамини и добавки. Отделно, заради ограничените ни контакти, не е препоръчително да ходим в лабораториите сега и изследваме за недостиг на витамин Д, селен, желязо и други. Но как да разберем тогава дали се нуждаем от допълнителна стимулация на имунната система?
 
Според информация на WebMD, витамин D е от съществено значение за костите. Недостигът му е свързан с нарушение на костната плътност, но и с други здравословни проблеми като понижена имунна система, например.
 
По кои признаци да познаете, че имате недостиг на витамин D?
 
1. Разболявате се по-често, отколкото обикновено

Ако тази зима сте боледували както никога досега, то най-вероятно имунната ви система е понижена и имате недостиг на витамин D. Това означава, че сте по-податливи на инфекции.
 
Синузит, течащ нос, кашлица от прах или мухъл в затворени пространства, леки настинки, са присъщи за хора, които имат дефицит на витамин D.
 
В случай, че сте вкъщи и се чувствате отпаднали, това е една от индикациите за възпаление на организма, с което може да се справите, ако приемате от мастноразтворимия витамин, както и други натурални средства за подобряване на имунната система.
 
Все пак, ако не се чувствате добре, не бързайте да взимате витамин D, а първо се консултирайте с личния си лекар.
 
2. Умора
 
Няма значение колко спите на денонощие. Ако сте си вкъщи заради коронавируса, не се движите кой знае колко, но въпреки това се уморявате лесно и сте по-летаргични още от сутринта, то най-вероятно имате дефицит на витамин D.
 
Ниските нива на „слънчевия витамин“ могат да причинят силна умора, която от своя страна има отрицателен ефект върху цялостното ви здраве и качеството на живот.

3. Болки в гърба и костите
 
Както стана ясно, витаминът е от особено значение за здравината на костите. 
 
Още за недостига на витамин D четете в Tialoto.bg 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Витамин Д,се съдържа също и в рибеното масло,яйцата, черния дроб.
4
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Просто се печете на слънце лятото,но не в най-високите температури,а преди обед и след 16:00 часа,когато слънцето не е толкова силно,а при силно слънце си слагайте шапка,така си набавяте витамин Д,освен това,слънцето е полезно не само за костите,но за кожата, рахит и т.н.Витамин Д,се съдържа и в маста на някои риби.Ако взимате витамин Д,много внимавайте в дозировката,защото ако е прекалено много , може да ви навреди на някои вътрешни органи.Когато приемате витамин Д,трябва да пиете и мляко
3
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По-добре е да предозирате с витамин Д3 (хормона Калциферол) отколкото да е с понижени нива. Ако има недостиг на витамин Д3 няма да можете да абсорбирате нито един витамин или минерал!!! Ако заедно с витамин Д3 взимате и витамин К2 няма страшно от предозировка.
2
5
 
2
 
! Отговори
Д-р Исня преди 4 години
Всички могат да ми пият сока! Това е най-комплексната течност от витамини и минерали. Която ми е гълтала клеста, все подмладена се е чувствала!
1
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Все пак, ако не се чувствате добре, не бързайте да взимате витамин D....Това е най-ценната част от статията.