Липсват лекарства за трансплантирани пациенти, защото ги изнасят

Кризата с лекарства се застрашава живота им
Обновена: 13 юни 2023 11:25 | 13 юни 2023 11:17, Анисия Иванова
11

Трансплантирани пациенти сигнализират за проблем с ново липсващо лекарство в аптечната мрежа.  

"Проблемът не е от сега, беше дефицитен от дълго време, но ще стане тотално дефицитен, защото от 30 юни временно се преустановява вносът", заяви председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов в студиото на "България сутрин".

Той посочи проблема, довел до изчезването на медикамента от аптеките  - лекарството се изнася, тъй като фигурира в официалния списък на Изпълнителната агенция за изнесените лекарства през миналата година, а за тази още няма публикуван списък. Разрешен за износ е и най-използваният заместител.

"Проблемът с трансплантираните болни е голям, цялата група лекарства за тях, не само това лекарство, липсват, защото всички се изнасят. До едно фигурират в официалния списък, ясно и официално - всичко, което се изнася, липсва на пазара", подчерта Костов.

Директорът на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев коментира, че извършваните трансплантации у нас и без това са малко, а с кризата с лекарства се застрашава животът на трансплантираните.

"За да бъде трансплантът стабилен и да се запази в човешкото тяло, се използват имуносупресори, които помагат да се не бъде отхвърлен трансплатна. Ако оставим пациентите без тези лекарства, шансът да бъде отхвърлен органът е голям. Тогава е нужна или нова трансплантация или, ако е късметлия, със скъпа терапия да се закрепи", обясни д-р Хасърджиев.

Пред Bulgaria ON AIR той уточни, че медикаментите за трансплантираните пациенти не могат да се сменят често.

"Те не могат лесно да се взаимозаменят, нито е безобидно да ги сменяме като марката бонбони. С изискването за най-ниска цена в Европа, много често биват изнасяни веднага след вноса, спекулатни търгуват с човешкия живот", добави директорът на Националната пациентска организация.

Очакванията му са работещото НС да промени законодателството, което да "пази българските граждани, а не бюджета на НЗОК".

"Не да се напълни джоба на компания, решила да прекупува лекарства, а да се пази животът на хора, които да работят и да плащат данъци, не да тежат на семейството си или държавата", призова д-р Хасърджиев.

Николай Костов също настоява на животоспасяващите лекарства да бъде забранен износът.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Нали всичко е електронно, не знаят ли на колко човека какво количество трябва и държавата да го гарантира? Ама ни сме демокрация и капитализъм. Който има пари - печели.
8
0
 
3
 
! Отговори
Реалист преди 10 месеца
Мафиотска държава вече 34 години,айде демократите почвайте да плюете!
7
8
 
1
 
! Отговори
че то преди 10 месеца
пък колко трансплантирани има,за една шепа народ такава врява
6
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Имало едно лекарство ...?!!? дето го изнасяли ... Заместителя, и него изнасяли... Ще стане дефицитно, щото от 30 юни се спира вносът ?!? Всичко, което се изнася, липсвало на пазара ?!? А пък заради изискване за най-ниска цена в Европа, всичко, което се внася, се изнася ?!? Ко рекохте всъщност с така написаното? Не ми се гледа видеото. Едва ли става по-ясно.
5
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Докато не изравните цените на животоспасяващите лекарства с тези в западна Европа ще бъде така. Незаконно е да налагаш ограничение на фирми да не изнасят и те стават ненаказуеми. Има животоспасяващи лекарства примерно германско производство които са 2-3 пъти по евтини в България. След като влезнат тези лекарства у нас българските фирми разпространители ги изнасят обратно в Германия и печелят на гърба на болните българи. След като НЗОК иска евтини лекарства трябва да намери друг механизъм.
4
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
В съседна Украйна търбушат балъците отишли да *** и логично скача броя на трасплантациите по свето както и медикаментите нужни за тях. Понеже живота на булгаристанеца струва по-малко и от на украинеца, тука ше пият студена водЪ
3
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
За окраинците има, но за българите гол.
2
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ами дават повече пари. Какво да се прави ... пазарен принцип ... бляяяк
1
2
 
8
 
! Отговори
Промяната е факт! преди 10 месеца
Вдигат с 10% пенсиите евентуално на всеки 50% инфлация. Лекарствата по каса се изнасят и просто няма, иначе с тях се оправдават бюджети! Времето е ваше! Кой не скача е червен! Честита промяна!