Никакви бурки вече във Франция

Влезе в сила забрана за носене на дрехи, покриващи лицето
Обновена: 11 апр 2011 14:40 | 11 апр 2011 10:10, Елка Василева
158
Никакви бурки вече във Франция
Снимка: Reuters

Във Франция влезе в сила закон, който забранява на хората да скриват лицето си, когато са на публично място. Това се отнася по-специално за мюсюлманките, които носят бурка.

Съгласно новите нормативни правила всяка жена, независимо дали е французойка или чужденка, намираща се на улицата или в парка и е облечена с дреха, закриваща лицето й, може да бъде глобена със 150 евро.

Хората пък, които принуждават жените да носят дреха, закриваща лицето й, ще бъдат наказвани още по-строго – с до две години затвор.

Позицията на правителството е, че скриването на лицето на публично място е в противоречие със самото устройство на Франция. Освен това тази практика принизява статута на жените, което е несъвместимо с френското разбиране за равенство, пише ВВС.

Още по темата

Жители на страната като цяло, включително и мнозинството мюсюлмани, са съгласни с тези аргументи. Онези, които се обявяват против – малък брой ислямисти и такива, които са за свобода за всекиго, едва ли са в състояние сериозно да повлияят върху общественото мнение.

Повече въпроси обаче предизвиква друго: необходима ли е подобна тотална юридическа забрана, когато според най-смелите оценки в цяла Франция има не повече от 2 000 жени, които носят бурка.

Според критиците на президента Никола Саркози неговата позиция по този въпрос е изключително популистка и че по такъв начин просто се опитва да спечели по-голяма подкрепа от избирателите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


158
Още по темата: Францияпаранджа
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
128
1
 
17
 
! Отговори
Свилен Стефанов преди 13 години
Правилно решение! В Европа - по европейски. На които не им харесва, могат да си изберат как да си тръгнат: пеша, самолет, влак, автобус, кораб, мотор, велосипед, хеликоптер, лодка, подводница, сал...Дано да важи за всички видове религиозни символи и облекла, показващи религиозна принадлежност! Изповядвай, каквато си религия и вяра предпочиташ, но без показност, парадиране и опити за налагане на въпросната.Така трябва да се процедира във всички европейски страни.
127
0
 
11
 
! Отговори
сунаи преди 13 години
и в турция много ги има всяка изминала година стават все по вече
126
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Емигрантите трябва да се съобразяват с изискванията,традициите и реда в приелата ги държава.Все пак тя е по-добра от там от където идват именно заради това...
125
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Всички се съобразяват като отидат в мюсюлманска държава как да се обличат. Ще се съобразяват и те в чуждите държави. Аз съм ЗА премахването на бурката.
124
0
 
13
 
! Отговори
сунай преди 13 години
браво на франция .
123
2
 
3
 
! Отговори
VINAGI ! преди 13 години
WTE NOSIA VINAGI PRAVOSLAVNIA SI KRAST , ZABRANITE NE ME INTERESUVAT !!!
122
2
 
3
 
! Отговори
PRAVOSLAVIE ! преди 13 години
VINAGI WTE NOSA PRAVOSLAVNIA SI KRAST !!!
121
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
a sto nezabraniat na *** da stoiat na centara na francia cisto goli ito davi ga6a pone 30 procenta sa balgarki
120
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
neznam sto volgarite sa ozlobeni kat besno olicno kuce skaca na fseki koito srestne nemali vece daki vaksinirate be evro peiski sayoz
119
3
 
3
 
! Отговори
дякон Кураев преди 13 години
"WTE NOSIA VINAGI PRAVOSLAVNIA SI KRAST , VINAGI ! A TI , TI SI NEWTASTEN ERETIK !!!!! "Радвам се да видя, че са останали истински християни. Еретиците ще горят в ада, исляма и атеизма трябва да се наказват със закон, и да се въведе задължително посещение на православните храмове и задължително носене на християнският кръст!
118
7
 
6
 
! Отговори
Do 117 преди 13 години
DIVOTIA E DA NE NOSIW PRAVOSLAVEN KRAST !!!
117
10
 
6
 
! Отговори
DO 117 преди 13 години
WTE NOSIA VINAGI PRAVOSLAVNIA SI KRAST , VINAGI ! A TI , TI SI NEWTASTEN ERETIK !!!!!
116
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"BURKITE SA DIVOTIA ! LOWOTO E , CHE SLED BURKITE WTE ZABRANAT NOSENETO NA HRISTIANSKI KRAST ......... !!!!!!!! "Неграмотнико, научи се първо как се пише не кирилица. И не бъди толкова арогантен - не се притеснявай че ще забранят носенето на кръст. Със този закон във Франция ВЕЧЕ е забранено носеното на кръстове, на бурка, на тюрбани и на други религиозно символи, закона не визира само бурките. Да се носят кръстове, бурки и други религиозни символи на публични места е пълна дивотия!
115
4
 
6
 
! Отговори
яаз преди 13 години
Всезнаещият българин да се хване за работа, а не да лае пред комповете
114
2
 
6
 
! Отговори
BURKITE преди 13 години
BURKITE SA DIVOTIA ! LOWOTO E , CHE SLED BURKITE WTE ZABRANAT NOSENETO NA HRISTIANSKI KRAST ......... !!!!!!!!
113
12
 
6
 
! Отговори
до 111 преди 13 години
абе нищо не знаеш за Турция поне не пиши. Новата Турция както съществува носенето на забратки и бурки в държавните места е забранено (училища,университети и др. държавни сгради...). Вие още живеете на времето на османците я си отверете малко очите. Къде е Турция къде е България знаят тези хора които са отишли.
112
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
e tva E BRAAVO
111
10
 
5
 
! Отговори
Емо преди 13 години
Аз лично не съм най-големия приятел на мюсюлманите - даже напротив, но това само задълбочава проблемите, а не ги решава. Като лекар, обаче не виждам как колегите във Франция ще съветват болните от лупус или с разновидни кожни заболявания, при които човек не трябва да излиза на слънце? Може и да не е всеки втори, но във Франция ще бъдат засегнати десетки хиляди през летния сезон, които ще бъдат проверявани може би и ще трябвда да дават обяснение защо са забулени или просто ще си стоят вкъщи денем
110
2
 
19
 
! Отговори
бг преди 13 години
Супер,и в България да има закон да се забрани да се носи шалвари ,и др ислямски атрибути.На който не му хареса да ходи в Анадола,там да си носи шалварите
109
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Марш на работа, ***!