Никакви бурки вече във Франция

Влезе в сила забрана за носене на дрехи, покриващи лицето
Обновена: 11 апр 2011 14:40 | 11 апр 2011 10:10, Елка Василева
158
Никакви бурки вече във Франция
Снимка: Reuters

Във Франция влезе в сила закон, който забранява на хората да скриват лицето си, когато са на публично място. Това се отнася по-специално за мюсюлманките, които носят бурка.

Съгласно новите нормативни правила всяка жена, независимо дали е французойка или чужденка, намираща се на улицата или в парка и е облечена с дреха, закриваща лицето й, може да бъде глобена със 150 евро.

Хората пък, които принуждават жените да носят дреха, закриваща лицето й, ще бъдат наказвани още по-строго – с до две години затвор.

Позицията на правителството е, че скриването на лицето на публично място е в противоречие със самото устройство на Франция. Освен това тази практика принизява статута на жените, което е несъвместимо с френското разбиране за равенство, пише ВВС.

Още по темата

Жители на страната като цяло, включително и мнозинството мюсюлмани, са съгласни с тези аргументи. Онези, които се обявяват против – малък брой ислямисти и такива, които са за свобода за всекиго, едва ли са в състояние сериозно да повлияят върху общественото мнение.

Повече въпроси обаче предизвиква друго: необходима ли е подобна тотална юридическа забрана, когато според най-смелите оценки в цяла Франция има не повече от 2 000 жени, които носят бурка.

Според критиците на президента Никола Саркози неговата позиция по този въпрос е изключително популистка и че по такъв начин просто се опитва да спечели по-голяма подкрепа от избирателите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


158
Още по темата: Францияпаранджа
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
108
18
 
3
 
! Отговори
Марита преди 13 години
Хубаво, но ако е сурова зима и някоя французойка си нахлупи шапка и скрие носа и устата с шала, какво правим? Глобяваме я, защото й е покрито лицето?
107
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
браво на Саркози за решението . Франция последва примера на Белгия и е втората страна забранила носенето на бурка . искрено се надявам че това ще стане тенденция н целия Евройски Съюз и е само първата стъпка в спирането на ислямската инвазия срещу Европа. България има проблеми от същото естество които дори са още по-големи. затова трябва да последваме примера възможно най-скоро .
106
0
 
12
 
! Отговори
nasko преди 13 години
bravo samo taka
105
1
 
25
 
! Отговори
НФБ преди 13 години
днес 2000 утре 200 000 после милион!Браво на Сарко за тази стъпка.нямам нищо против религите но всяко нещо с мярка!след като искат с бурка в Европа да се допускат и минижупи в Саудитска Арабия и другите арабски страни1ако искат да се строят джамии то и в арабските страни да се строят будиски храмове и църкви за друговерците1 Политиката на страните от ЕС трябва да е обща! Само общата позиция по този въпрос ще спре фанатизма!Иначе в къщи ако някой иска да ходи и в скафандър1животът се развива...
104
1
 
29
 
! Отговори
Uzunov преди 13 години
Браво на Франция!!!!!!Сега европейският парламент да наложи същата забрана за целия Европейски съюз!!!Така нашите продажни политици няма да могат да се оправдават.Следваща стъпка забрана за строежа на джамии!!!!!
103
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"Оказало се, че тамошните мъже могат да разпознаят особеностите на фигурата на жената, дори когато тя е с фередже или бурка""Восток - дело тонкое"
102
0
 
31
 
! Отговори
tulski преди 13 години
Същината на проблема е, че хора с чужда на европейския мироглед култура и начин на живот, напират за Европа, но искат да продължат стария си начин на живот. Те всъщност не желаят да бъдат европейци. Под предлог " демокрация и права на човека " в повечето случаи им се позволява. Правилата и ценностите на ислямския начин на живот, нямат нищо общо с европейската цивилизация. Проблема не е толкова в религиозния сблъсък, а в политико - социалния елемент: промяна на закони и начина на живот в Европа.
101
2
 
21
 
! Отговори
Сопа преди 13 години
Що ти къде си ходил бе ***.Да българките са хубави и за разлика от теб мога да ти кажа кои други жени също са хубави, също масово като българките.Чехкините и Унгарките. Пълен *** си ти, хабер си нямаш кои нации имат хубави жени. И не, не са французойките. *** и виж, излез от землянката и цицорестите фолк певици явно са в твойта глава само, щом веднага до тях опря и това ти е представата за българката, много си далеч от истината.
100
17
 
5
 
! Отговори
До 89, 90, 91 преди 13 години
Преди време прочетох за проучване, правено в арабския свят. Оказало се, че тамошните мъже могат да разпознаят особеностите на фигурата на жената, дори когато тя е с фередже или бурка - на базата на вековни наблюдения се били научили да преценяват по стойката, походката, движенията и общия обем на това, което се движи, покрито от глава до пети. Или, казано с други думи - вековен опит!
99
3
 
16
 
! Отговори
Сопа преди 13 години
Саркози да не си прави елементарни предизборни номера, ами ако е ербап и се води за лидер на страната, с претенции да е лидер в Европа, да забрани строежа на джамии, да внесе в Европарламента искане за забрана на строеж на джамии в целия ЕС, за приемане на единен официален език за ЕС и само той и родния за съответната страна да се говорят, щото на мене не ми се слуша и гаджалски по улиците и т.н. и т.н. Тогава вече ще повярвам, че имат воля за нещо. А не под масата да си прави мимими с арабите.
98
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"...тука някои си мислят, че под тия чаршафи се крие Шехерезада :)Или не са излизали от квартала си и си мислят, че щом има масово хубави българки значи има и арабели."Масово хубави българки - ха ха ха! Много си прос! Представа си нямаш какви са другите жени, а за арабките най-малко! Масово хубави българки - явно ти не си излизал от квартала си и само онанираш на картинките на цицорестите български фолк-звезди, масово хубави българки му се привиждат, я земи се застрелай.
97
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Кой не му аресва си оди у тарамбуково там щеим е добре с камилите да видат дали е убуу
96
0
 
30
 
! Отговори
Мето преди 13 години
"Повече въпроси обаче предизвиква друго: необходима ли е подобна тотална юридическа забрана, когато според най-смелите оценки в цяла Франция има не повече от 2 000 жени, които носят бурка." ДА, НЕОБХОДИМА Е. След като няма друг начин да се промени мисленето на някои хора.
95
7
 
8
 
! Отговори
Сопа преди 13 години
Само че всичко това няма връзка с външния вид на жените. За мене една от гледкита, която ме "посрещнаха" при един полет до Атланта беше по-страшна от 100 жени в бурки, а именно, 150 килограмова негърка с клин и впита розова блузка. И това съвсем не е нещо рядко срещано в "странта на мЧтите". ;)Въпроса е, че франсетата не реваха "га" си внасяха арабели и *** да им мият кенефите и да им "оплодят" застаряващия генофон. Сега се усетиха, че са се *** и почнаха с евтини номера.
94
0
 
42
 
! Отговори
Стършел преди 13 години
Като искат бурки да си стоят в Арабския свят, като искат да живеят в Европа, ще се държат, като Европейци! Ние, как се съобразяваме с техните изисквания, като посещаваме Арабските страни и те ще се съобразяват с нашите!
93
3
 
9
 
! Отговори
Сопа преди 13 години
Не бе как, тука някои си мислят, че под тия чаршафи се крие Шехерезада :)Или не са излизали от квартала си и си мислят, че щом има масово хубави българки значи има и арабели.Вижте малко свят и говорете, всичко що е на изток и на юг от северна Гърция е с ханш и *** като тава и тлъстини (говоря за масата).Това не е случайно, породено е от кухнята им и начина им на живот, а си има и ген.
92
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
У нас 20 години демократична Европа и Америка търси дали спазваме правата на *** и турци. Няма лошо, но се стигна дотам, че в същите тези страни са наводнени от мюсюлмани, които се опитват да наложат своята култура на поведение, които не са присъщи на християнските ценности. Всеки гост трябва да спазва правилата на дома, в който се намира. У нас пък българите вместо да се обличаме, голотата ни стана норма на поведение, което е също много неприемливо
91
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
До 84 Да виждал съм и ги виждам ВСЕКИ ДЕН Аз съм в Зап Европа и тук е пълно с такива БЕЗ БУРКИ, СТРАШНИ СА За това съм описал каквото съм видял.И каквото виждам всеки ден по улицата или в търговските центрове .Има и красиви но са 1 от 100 Грозните ,трътлести и мустакати --колкото искаш .Ясно е ,че си от братята им ,но истината е --99% от тях са родни сестри на Квазимодо и Джаба
90
2
 
5
 
! Отговори
Сопа преди 13 години
Ти за моята жена по твоята ли съдиш? Щото моята не се крие, а шанса да е трътлеста цъврулана под чаршава е 50/50 така, че твърдението ми е колкото невярно толкова и вярно. Тъпичък си да схванеш нали?
89
3
 
26
 
! Отговори
АЗ666 преди 13 години
Браво на Франция!Не случайно е била и ще бъде велика държава.Има една приказка - 3-*** французи са нация, 3-*** германци са армия, 3-*** българи са чета с предател!Сами си правете изводите първите 2 нации на кое ниво са и ние колко много сме под тях...