Килограмите свързани с фертилитета при мъжете

Мъжете обичат с очите, а жените – с ушите... Да, ама не!
Обновена: 13 юни 2012 14:33 | 13 юни 2012 12:51,
3
Килограмите свързани с фертилитета при мъжете
Снимка: Reuters

Мъжете обичат с очите, а жените – с ушите... Да, ама не! И при двата пола, излишните килограми могат да бъдат причина за непълноценни сексуални отношения, както и за проблеми, свързани с възпроизводството.

Добре известно е, че наднорменото тегло и затлъстяването имат неблагоприятно влияние върху здравословното състояние на организма и неговото функциониране. Затлъстяването се дефинира като медицинско състояние, при което в организма се акумулира излишък от телесни мазнини до степен, която има зловреден ефект върху здравето. То е резултат от енергиен дисбаланс, при който енергийният внос е по-голям от енергоразхода на индивида.
 
Съществуват различни методи за оценка на телесните мазнини като практическо приложение намират основно индексът на телесната маса (ИТМ) и обиколката на талията (ОТ). Индексът на телесната маса се измерва в килограми на квадратен метър и се изчислява като теглото на индивида се раздели на квадрата на височината му. ИТМ е с нормални стойности, ако е в границата на 20-25 kg/m2. ИТМ по-висок от 25 kg/m2 кореспондира на наднормено тегло, а при ИТМ над 30 kg/m2 се говори за различни степени на затлъстяване. Обиколката на талията при мъжа се измерва на нивото на пъпа. 
 
Съгласно Световната здравна организация (СЗО), мъже с обиколка на талията над 94 см са с висок здравен риск (развитие на метаболитни усложнения, заболявания на сърдечносъдовата система и др.), а над 102 см рискът е силно повишен. Поради разликите в телосложението, по-акуратният маркер за отчитане на телесните мазнини е измерването обиколката на талията, особено при мезоморфен тип конструкция - широк гръден кош, широк гръб и тясна талия.
 
По данни на СЗО, през 2008 г., повече от 1,4 милиарда от световното население, на възраст над 20 години е с наднормено тегло, от които 200 милиона са мъже. Паралелно с  епидемичните мащаби на затлъстяване, през последните години се отчита и повишаване в мъжкия фактор на инфертилитет. Това провокира специалистите в областта на асистираните репродуктивни технологии да търсят причинно-следствени връзки между двете състояния.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
2
 
! Отговори
Наивна кифла преди 11 години
А защо народът казва: "Под голям камък - голяма риба?!"

Спонсорирани публикации