Техеран решил снощи да признае вината си за сваления самолет

Записите от черната кутия ще бъдат пратени за разшифроване във Франция
11 яну 2020 15:30, Елка Василева
76
Техеран решил снощи да признае вината си за сваления самолет
Снимка: БГНЕС

Иранските власти са решили да обявят, че украинският самолет е свален погрешка от ПВО на страната снощи, след като станало ясно, че досегашните отричания на каквато и да е вина не издържат, предаде Ройтерс, цитирайки агенция Фарс.

Вчера върховният ирански лидер аятолах Али Хаменей бил информиран за трагичната грешка, довела до гибелта на 176 души, намиращи се на борда на украинския боинг, и веднага свикал спешно заседание на Висшия съвет за национална сигурност на страната. На него било решено още тази сутрин, т.е днес, да бъде съобщена истината. Това направи генералният щаб на въоръжените сили на Иран в специално изявление още преди разсъмване.

Междувременно агенция ИРНА съобщи, че записите от черната кутия на самолета ще бъдат изпратени за разшифроване във Франция. Това е съобщил шефът на отдела за разследвания на произшествия при Организацията за гражданска авиация на Иран Хасан Резайефар. Според местната телевизия ИРИБ, обаче, която цитира осведомен източник в организацията, окончателно решение за изпращане на черната кутия зад граница още не е взето.

Още по темата

Председателят на Върховния съд на Иран Ебрахим Раиси нареди днес разследването на катастрофата на самолета да бъде ускорено, се казва на официалния сайт на съда. "Органите на Върховния съд на Иран трябва в най-кратки срокове да съберат съответните документи от генералния щаб, Корпуса на гвардейците на иранската революция и Организацията за гражданска авиация, както и да получат разяснения от официални лица", посочи Раиси.

Украинската служба за сигурност (СБУ) съобщи в декларация, цитирана от Ройтерс и ТАСС днес, че е била потвърдена една от работните й хипотези за причините за катастрофата на самолета край Техеран, а именно - работата на зенитния ракетен комплекс (ЗРК) в ръчен режим.

"Ние разглеждахме човешкия фактор като основна причина за авиокатастрофата - работата на ЗРК именно в ръчен, а не в автоматичен режим, както отначало казваха някои експерти", каза шефът на СБУ Иван Баканов, цитиран от Ройтерс.

Той добави, че на заседание на специалната работна група на СБУ "експертите, имайки необходимите данни, се спряха на две версии - поразяване на самолета с ракета или терористичен акт". "Съобщението на иранските власти, че военните погрешка са свалили самолета, потвърди първата версия на нашето разследване, към която клоняхме и ние в СБУ", отбеляза Баканов.

В първите два дни след трагедията Иран отричаше всякаква вина и наричаше все по-настойчивите предположения за сваляне на самолета по погрешка с иранска ракета "психологическа война" срещу страната. Много иранци, цитирани от Ройтерс, се възмущаваха в социалните мрежи, че властите в тяхната страна отделят повече време за отхвърляне на критиките, отколкото за съчувствие към жертвите на семействата.

"Защо бе допуснато граждански самолети да излитат от летището на Техеран в тези условия?", писа в Тwitter Шива Балаги. А бившият вицепрезидент Шахийндохт Мораверди, също в Тwitter, подчерта: "Ние се надяваме, че поне един високопоставен човек ще подаде оставка, за да успокои разгневените хора, които смятат, че са били унизени".

А външният министър на Иран Мохамад Джавад Зариф отбеляза в Тwitter: "Тъжен ден. Предварителните изводи от вътрешното разследване на въоръжените сили (на Иран) сочат: човешка грешка, допусната в кризисен период заради авантюризма на САЩ, доведе до катастрофа". Зариф поднесе съболезнования и извинения на иранския народ, а също и на семействата на жертвите на трагедията.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
1
 
! Отговори
Хуан преди 4 години
Да бе, ама Иран два дена отричаше! Опитаха са да заблудят света! Да излъжат! Едва ли военните не са разбрали какво е станало веднага! И са докладвали! И после - лъжа! Диваци!
56
1
 
0
 
! Отговори
Скептик преди 4 години
Бог да прости загиналите. Виновните са за съд. Техеран сгреши като прибърза и отговори на агресията без да се е подготвил. Явно наследниците на онзи генерал не са на ниво и допускат фатална липса на координация. Като ще атакуваш спри гражданските самолети. Иран ще трябва да се снабдят с по-нови системи. Ситуацията е идентична с онази навремето когато Садам нямаше нищо за противостоене рещу САЩ. Това е политиката: печатай пари да разоряваш по-малките докато ги заграбиш.
55
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До БобиБоби, аз ще ти отговоря: измислил си си че разбираш каквото и да било от това което говориш. До вчера лющеше глупости как няма начин самолета да е бил ударен от ракета. НИЩО НЕ РАЗБИРАШ. Четеш материалчета да се надъхваш, но си въздух под налягане.
54
2
 
1
 
! Отговори
Боби преди 4 години
До АнонименБоби фантсзьора дами и господа. Ей гоЕх Ано Експерте поне веднъж, ПОНЕ ВЕДНЪЖ ми отговори кое съм си измислил? Кое не Вярно?
53
7
 
1
 
! Отговори
Боби преди 4 години
"До Пеленгатор РезилскиДължина 6 м.,0.5 м. диаметър...това е Боинг?Не, това е Томахоук!Дължина 33 метра и разпереност 29 метра...това е крилата ракета?Не това е Боинг 737!Руси!"Де да беше толкова просто. И единия и другия на екрана излиза като точка.Проблемът е такъв ако можеш да "гледаш" необработената радарна информация ще го видиш - реално необработената информация визуално би изглеждала - Бял обект сред силна снежна буряПрилагат се филтриОстава само една Стандартна светеща точка...
52
2
 
0
 
! Отговори
Боби преди 4 години
До Чебурашка"Абе руски ***, американците веднага признаха"По време на изстрелването на ракетата по самолета американският крайцер Vincennes се е намирал в ирански териториални водиНа 26 февруари 1996 г. САЩ се съгласяват да изплатят на Иран компенсация в размер на 61,8 млн. долара за 248 жертви в инцидента по разчет от 300 хил. долара за всеки трудоспособен и 150 хил. за останалите, без стойността на сваления самолет. Съединените щати разглеждат паричната компенсация като доброволен акт, н
51
1
 
5
 
! Отговори
Пеленгатор Резилски преди 4 години
Дължина 6 м.,0.5 м. диаметър...това е Боинг?Не, това е Томахоук!Дължина 33 метра и разпереност 29 метра...това е крилата ракета?Не това е Боинг 737!Руси!Вашето оръжие е ефикасно,смъртоносно,но в ръцете на "недоучени" е бумеранг на политиката,автогол за принципно правите и шамар за незаслужилите!С такива проблеми Пейтриът не се сблъсква-таз система и гълъбица не е свалила.Израел би Египет преди много години с по-лошо оръжие,защото:ЗАД ВСЯКО ОРЪЖИЕ СТОИ БОЕЦ!Не всеки е БОЕЦ!УЧЕТЕ!
50
1
 
8
 
! Отговори
Ха, ха,ха,хааааааааа преди 4 години
КАКВОЛИ НЕ ПРАВА СТРАХА ОТ САЩ??!!ИРАНЦИТЕ ОТ Т.Н. "РЕВОЛЮЦИОННА ГВАРДИЯ" , ....ЯВНО ВЕЧЕ СТРЕЛЯТ И ПО ГУГУТКИТЕ , ЗА ДА СА СИГУРНИ , ЧЕ НЕМА ЯНКИТЕ ДА ГИ НАПАДНАТ!ЕГАТИ СБЪРКАНИТЕ СЪЮЗНИЦИ СИ Е НАМЕРИЛ ДЖУДЖИ...ХА,ХА,ХАААААААААААААА...ЛЕ,ЛЕЕЕЕ.... ДОБРЕ ЧЕ САМОЛЕТА НЕ БЕШЕ РУСКИ!!!РЕЗИЛА , ЩЕШЕ ДА Е ТОТАЛЕН И НИ ЕДИН БРАДАТ "ПРОРОК" , НЕМАШЕ ДА ГО ОПРОСТИ...!
49
0
 
10
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
ША ПРИЗНАЯТ, ША ПРИЗНАЯТ И КЮЧЕК ШЕ ИГРАЯТ!
48
0
 
9
 
! Отговори
Щерю преди 4 години
А така - а първите статии относно този самолет ни убеждаваха, че е изключено да е свален...
47
7
 
6
 
! Отговори
Мистър Сенко преди 4 години
Жалко за загиналите! Мир на душите им! Обаче иранците поне си признават, за разлика от американците. То не беше търсене на биологично оръжие, то не беше уроци по демокрация, освобождаване на народи от диктатори и всичко това за да им вземат петрола.
46
2
 
5
 
! Отговори
Totenkopf преди 4 години
56 бяха стъпкани до смърт по време на погребението така че повече е бройката сами се избиват, мега яко е тва.
45
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То бяха заплахи, то бяха закани за зверско отмъщение.Резултата от отмащението:- 0 убити американци- 147 убити иранци и граждани на други държави.Ако американците ги подгонят тея клоуни ще гризнат дръвцето за нула време.
44
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българските путинови потгъзници масово в знак на солидарност с аятоласите от Иран се обрязват.
43
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тромпета може и да е намекнал,че Томахоук може и да се поразходят наоколо...без да се връщат.
42
17
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Истинският причинител са САЩ.
41
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аятоласите вина признават.Родните рубладжии никога.
40
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Същият ден още писах, че боинг няма как да гръмне двигател и да падне. Второ изобщо не е грешка. Няма как войници да изстрлеят ракета по самолет който се намира около летището дето се вика. Ясно е че са отървали някой в самолета и са решили да го думнат. Няма, как са изстреляш ракета по случайност към граждански самолет :)
39
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Свалили са американски самолет.
38
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ди АнгелАнгелчо, с Турски поток най много губи Русия. Толкова са ........., че си нямаш идея.Решиха тръбата да минава през Турция, Гърция /Италия, но ..... Накрая пак през България. България не губи и 1 лев. Най много печели Турция. Русия просто се набута, заради твърдата си позиция и отказа и да се строи по европейските правила, накрая кво - пак по Европейските правила и пак през България.