Вече не може да сме приятели с азербайджанците - историите от Нагорни-Карабах

Арменските църкви служат за подслон на изплашените хора
Обновена: 13 окт 2020 22:19 | 13 окт 2020 22:15, Нели Христова
132
Вече не може да сме приятели с азербайджанците - историите от Нагорни-Карабах
Снимка: БГНЕС

Половината от населението на Нагорни-Карабах е трябвало да напусне домовете си заради военния сблъсък между Армения и Азербайджан. И от двете страни - цивилни арменци и азербайджанци, са загубили живота си в боевете. Много от къщите са напълно разрушени. Част от оцелелите арменци се крият от нападенията в църкви. Те се страхуват, че във всеки един момент могат да бъдат обстрелвани. Сред тях има деца и възрастни хора, които не могат да скрият сълзите си. Свещениците непрестанно се молят да дойде края на това тежко положение.

Една от арменските църкви служи за подслон на близо 200 души.

"Никога не сме си представяли, че само след едно мигване, градът ни отново ще е под обстрела на бомби. В седем сутринта... когато хората спят. Представете си, ако това се бе случило в някоя държава на Запад. Каква щеше да е реакцията тогава? В продължение на 30 години децата ни растат в бункери. Моят син е на 25 години и сега преживява същото с неговите деца. Аз не искам това, искам мир, за да мога да видя как внуците ми растат", разказва една от жените, която е намерила подслон в църквата.

"Мога да ви кажа, че това не е война, свързана с религията. Тази война има нов нюанс - тя е повече геополитическа. Не е конфликт относно и за Карабах, а състезание между Турция и Русия - кой ще управлява в Източен Кавказ", твърди един от свещениците пред BBC.

Домовете на цивилните жители на Нагорни-Карабах са под обстрел. Църквите също - в град Шуша историческа арменска катедрала бе разрушена от снаряд. Под нейния купул също се криеха хора.

"Когато дойдох в църквата след бомбената атака, тя вече се рушеше", казва възрастен мъж.

"Криехме се в църквата от няколко дни. Отидохме вкъщи набързо, за да си вземем храна, и се върнахме. Пристигнахме тук 15 минути преди нападението. Тук бяхме аз, свекърва ми и децата ми. Когато снаряда удари, имах чувството, че целият таван ще се срути върху нас", споделя една майка. Те се преместват в по-безопасна част от катедралата, но се страхуват, че военните могат да ударят и нея.

"Не знаем къде ще отидем ако отново ударят църквата", допълва тя пред BBC. Малко след като екипът на медията си тръгва, църквата е ударена отново. Този път има и жертви.

"О, господи, дай ни мир. Спаси хората ни. Моля те, помогни ни." За това моля Бог", казва свещеникът.

"Бях у дома, когато се случи. Беше много силно, много... шумно", това разкзва Рита, чиито апартамент е ударен от азербайджанска ракета.

"Ситуацията тук е много лоша. Вече е невъзможно да живеем заедно с Азербайджан. Не знам. Имахме много приятели азербайджанци тук, но сега сме врагове. Големи врагове. Аз вече не искам да живея с тях, не искам да говоря с тях. Вече не може да сме приятели. Невъзможно е след като толкова много хора загинаха. Дори онзи ден, един от учениците ми умря. Погребахме го вчера.Така че - трябва да живеем отделно. Не можем да живеем заедно с тях. Не искаме да живеем заедно с тях", казва 78-годишната пенсионирана учителка.

Заради боевете се налага Рита да напусне дома си, но е оптимист, че отново ще се върне там: "Няма къде другаде да живея", споделя тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


132
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
12
 
16
 
! Отговори
Глупости преди 3 години
А , ТИ ЗНАЕШ ЛИ КОЛКО БЪЛГАРИ ИМА НАПУСНАЛИ БЪЛГАРИЯ , ЗА ДА ИЗБЯГАТ ОТ КОМУНИСТИ И РУСНАЦИ....??!ЩО НЕ ХОДИТЕ У РУСИЯ ....НАЛИ БЕХТЕ "БРАТЯ"!????
36
4
 
4
 
! Отговори
ANONIMEM преди 3 години
До Анонимеn А ти драги, знаеш ли колко арменци има по света? Напуснали дом и родина?!
35
5
 
3
 
! Отговори
flach преди 3 години
4. (г) налагане на мерки за предотвратяване на раждания в групата;5. д) Принудително прехвърляне на деца от групата в друга група. "
34
7
 
5
 
! Отговори
flach преди 3 години
ЗАЩО СЕ КАЗВА, ЧЕ Е ГЕНОЦИД?Член 2 от Международната конвенция за предотвратяване и наказване на престъплението геноцид - възприет от Римския статут на Международния наказателен съд - гласи, че геноцид означава всяко от следните действия, извършено с намерение да унищожи или изцяло или частично национална, етническа, расова или религиозна група, като такава:1. а) Убийство на членове на групата;2. (б) Сериозно телесно или психическо увреждане на членовете на групата;3. в) Умишлено подчиняване на групата на условия на съществуване, изчислени да доведат до физическото й унищожаване изц
33
6
 
7
 
! Отговори
flach преди 3 години
От края на 1915 г., поради съображения и бързина, популациите на запад от Ефрат са депортирани с вагони за *** на север от Антиохия. Те приключват пътуването пеша, малцинството се насочва към Дамаск и Ливан, мнозинство към Дейр-ес-Зор, където намират в пустините оцелелите от първата вълна на депортация. В края на 1916 г. тези, които все още оцеляват, са затворени в пещери, където са задушени или изгорени от петролни пожари. В Chaddadiéh, дори и днес, тези места са известни като Khabs el Ermen (Пещерите на арменците). В допълнение към това мрачно предвещаване на лагерите на смъртта има
32
6
 
14
 
! Отговори
А преди 3 години
Тия хорица не знаят ли, че наглият Редчеп най-обича да разрушава християнски църкви ? По-добре е да не се крият там !
31
5
 
11
 
! Отговори
flach преди 3 години
Населението на изток от Ефрат е било депортирано пеша в пустините на Сирия, тогава провинция на Империята. Всъщност депортирането - без вода, без храна чрез умишлено удължени пътеки и чрез организирани атаки от убийци, кюрди и жандарми, които официално трябва да защитават конвоите - е средство за унищожаване. Също така се съобщават за чести случаи на отвратителни изтезания (разчленяване на бременни жени, разпятия, хора, нарязани или надраскани живи ...). По-малко от всеки десети депортиран пристига в Сирия. В някои източни региони хората дори биват убивани на място, а в провинция Трабзон предп
30
7
 
9
 
! Отговори
flach преди 3 години
От лятото на 1915 г. във всяка провинция официалната заповед за депортиране беше публикувана и оповестена или чрез плакат, или от градския викач. След това арменците имат няколко дни - често няколко часа - да ликвидират имуществото си. Групите се формират чрез подбор и отделяне на възрастни мъже, които не са били мобилизирани от останалата част от населението. Те няма да стигнат далеч: мъжете - особено известните - биват затваряни, често измъчвани, след което екзекутирани на няколко километра от селото им. Остава само популация от жени, възрастни хора и деца, които да поемат по пътя на депорта
29
18
 
11
 
! Отговори
НЕ СЕ ЗАБЛУЖДАВАЙТЕ преди 3 години
НЯМА АРМЕНСКИ ГЕНОЦИД И ПОДОБНИ ГЛУПОТЕВИНИ!АРМЕНИЯ Е ОРЪДИЕ НА РУСКИЯ ГАЗПРОМ , ЗА ДА СЕ ВЪЗПРЕПЯТСТВА ПРЕНОСА НА ГАЗ ЗА ЕВРОПА !ЗАТОВА Е ЦЯЛАТА ТАЗИ ВОЙНА!АРМЕНЦИТЕ ДА НАПУСНАТ НАГОРНИ КАРАБАХ!ПУТИН ИМ КАЗА СЪЩОТО!!!!!
28
14
 
10
 
! Отговори
ВЪН ОТ Н.КАРАБАХ... преди 3 години
НАГОРНИ КАРАБАХ , НЕ Е АРМЕНСКИ!!!!!КРИМ НЕ Е РУСКИ!!!!НЕ СИ ПРИСВОЯВАЙТЕ ЧУЖДИ ТЕРИТОРИИ ЗА ДА СПИРАТЕ ГАЗАПРОВОДИ И НЕФТОПРОВОДИ В ИНТЕРЕС НА РУСИЯ!НЯМАТЕ ШАНС !!!!
27
6
 
7
 
! Отговори
flach преди 3 години
КАКВИ СА МОДАЛИТЕТИТЕ НА ТОЗИ ГЕНОЦИД?Създадена е истинска тайна структура за депортиране и убийство - Teskilat i Mahsusa (Специалната организация). Префектите, които отказват да изпълняват заповеди, биват уволнявани или дори убивани; помагането на арменците се наказва със смърт; правенето на снимки също е забранено. Първите жертви са арменските интелектуалци от Константинопол, събрани, депортирани и убити в страната. Датата на този обзор - 24 април 1915 г. - се запазва от арменските общности като годишнина от геноцида.
26
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не го честват а, отбелязват помен неграмотен лапардак и на шльокавица не можеш да пишеш! Типично по османски подменяш историята какво ми казваш ,че арменците са извършили геноцид срещу турците ли?!? Това е нелепо!!
25
1
 
7
 
! Отговори
flach преди 3 години
продължение;Младотурците - които виждат себе си като малоазийските прусаци мечтаят да създадат хомогенна турска и мюсюлманска нация от различни елементи от Империята: това е пантуркизмът. От идеологическа гледна точка, както и от практическа гледна точка, този политически проект беше облагодетелстван от загубата няколко години по-рано на повечето балкански провинции на империята и от подходящия приток на турски бежанци в Азия. незначителен. Геноцидът също така цели да създаде турска буржоазия от предприемачи - тогава несъществуващи - чрез разграбване и масово прехвърляне на арменска собствен
24
4
 
8
 
! Отговори
flach преди 3 години
КАКВИ ЦЕЛИ ПРЕДЛАГАТ?От самото начало Младотурският централен комитет беше решен да създаде турска национална държава и да премахне мултикултурния и многоетнически имперски модел, доминиращ от векове. Той предвижда етническа хомогенизация на Анатолия, с други думи изключване на групи, които не попадат в неговия проект за тюркизиране, а именно арменското, гръцкото и сирийското население. Този подход е вдъхновен от расовите концепции и социалния дарвинизъм, които тогава доминират в тези турски националистически кръгове.
23
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Обърни на кирилица ако искаш да коментираме нещо!
22
4
 
6
 
! Отговори
flach преди 3 години
продължение;Специалната организация, паравоенна структура, отговорна за избиването на цивилното население чрез вербуване на осъдени и кюрдски племенни лидери, докато останалите петима координират пропагандната дейност и контролират администрацията. Има ясно разделение на задачите: администрацията изготвя списъците на депортираните, конфискува имущество, отправя конвоите, докато ескадроните на убийците от Специалната организация чакат в отдалечени клисури конвоите депортирани изпратени от администрацията.
21
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 22"До Анонимен 14 Ами на надрусаната ,многополова проказа ,няма ли да дадеш отпор ?"Както видяхме, БСП защитава "надрусаната многополова проказа", тъй че двете вървят ръка за ръка в България.
20
4
 
6
 
! Отговори
flach преди 3 години
КОИ СА ИНСТИТАТОРИТЕ И АВТОРИТЕ?Геноцидът е обмислен и планиран от Централния комитет на Комитета за съюз и прогрес (CUP), младата турска партия. Докато претендира за идеалите на Френската революция, но по същество вдъхновена от националистическа и тоталитарна идеология, CUP елиминира либералната опозиция и налага един партиен преврат през януари 1913 г. Десетте членове на Централния комитет координират операциите по унищожаване на арменците: петима от нейните членове поемат ръководството на Специалната организация, паравоенна структура, която отговаря за избиването на цивилното население
19
1
 
9
 
! Отговори
Н20 преди 3 години
Нямам нищо против никой ,но стига да не се посяга на българския суверенитет и цялостта на българската държава!
18
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Заради арменския толуп Бабаджан в България не подкрепям и истинските арменци.

Спонсорирани публикации