Евро 1960: Понеделник носи на СССР първата титла на Европа

В дните преди Евро 2020 ви припомняме историята на Европейските първенства
21 май 2021 19:15, Красимир Ангелов
41
Евро 1960: Понеделник носи на СССР първата титла на Европа
Снимка: БГНЕС

Точно 3 седмици остават до началото на най-чаканото футболно събитие в Европа в последните 2 години - Евро 2020. Отложено с година заради пандемията от коронавирус, то ще се проведе от 11 юни за радост на всички, които обичат футбола.

Нашите колеги от Gol.bg са подготвили специална поредица, посветена на Историята на Европейските първенства. В нея ще ви припомняме всички досегашни Еврофинали - героите, голмайсторите, победителите и множество любопитни факти.

Като за начало ще ви върнем през далечната 1960, когато СССР става шампион на Европа в дебютното първенство на Стария континент.

Също като световното първенство, Купата на шампионите във футбола и съвременните олимпийски игри, европейското първенство по футбол е рожба на французин. Името му е Анри Делоне, секретар на френската федерация. За първи път той повдига темата още през 1927 г. и предлага създаването на Купа на европейските нации.

Още по темата
Настъпилата тогава световна икономическа криза, заетостта на ФИФА да организира първото световно първенство (1930) и последвалата война обаче осуетяват проекта. След войната Делоне отново прокарва идеята си, този път с подкрепата на популярния спортен журналист Габриел Ано.

Проектът среща съпротива от голям брой национални футболни асоциации начело с шефовете на този спорт във Великобритания. Едва на конгреса през 1957 г. европейската централа УЕФА одобрява предложението на Делоне и Ано след гласуване, завършило 15:13. По това време Делоне вече не е сред живите.

Решението поражда нов конфликт като Англия, Италия, ФРГ, Холандия, Шотландия и още 10 страни отказват да се включат в турнира. Подадени са заявки едва от 17 страни (сред тях е и България). А домакин на първото първенство е страната, където се е родила идеята – Франция.

Първото европейско първенство съвсем не е приличало на сегашните. Формулата на турнира е пряко отстраняване в два мача на 1/8 финалите и 1/4 финалите плюс финален турнир. В него се играят едва четири срещи - двата полуфинала, мачът за 3-ото място и финала. Тъй като участниците са 17 има предварителен кръг, в който Чехословакия бие Ирландия с общ резултат 4:2.

Първият двубой е между СССР и Унгария на 29 септември 1958 г. 100 572 души идват на стадион "Ленин" в Москва. Първото попадение в турнира вкарва Анатолий Илин, който открива резултата още в 4-ата мин. СССР печели мача с 3:1, а после и реванша с 1:0.

На четвъртфиналите генерал Франко отказва да допусне съветския тим в Испания и УЕФА няма друга опция освен да наложи служебна загуба за испанците.

Във финалната фаза "Сборная" бие 3:0 Чехословакия и се класира за финала. Домакинът Франция пък губи драматично с 4:5 от Югославия. Това си остава най-резултатният мач в историята на турнира и до днес.

Във финала на "Парк де Пренс" Сърбия играе силно преди паузата, но вкарва само един гол чрез Галич (част от рекордната серия и до днес от 10 поредни мача в националния с отбелязан гол). След паузата Метревели изравнява, а в продълженията Виктор Понеделник носи титлата на СССР. Самият Понеделник - първият голям футболен герой на СССР, почина преди половин година - на 5 декември 2020 година на 83-годишна възраст.

ФИНАЛЪТ

СССР – ЮГОСЛАВИЯ 2:1 след продължения

СССР: Яшин, Чокели, Масленкин, Крутиков, Войнов, Нето, Метревели, Иванов, Понеделник, Бубукин, Мески

ЮГОСЛАВИЯ: Видинич, Джуркович, Юсуфи, Жанетич, Миладинович, Перушич, Шекуларац, Йеркович, Галич, Матуш, Костич

Голмайсори: 0:1 Галич 43, 1:1 Метревели 49, 2:1 Понеделник 113

ГЕРОЯТ

Виктор Понеделник от СССР вкарва победния гол в продълженията на финала. Той се разписва с глава.

ПРЕДСТАВЯНЕТО НА БЪЛГАРИЯ

България отпада на осминафиналите (първият кръг на надпреварата) от бъдещия финалист Югославия. В първият мач комшиите печелят 2:0 у дома, а на реванша България повежда с 1:0, но след това сърбите изравняват и се класират напред с общ резултат 3:1.

Шампион - СССР
Финалист - Югославия
Домакин - Франция
Голмайстори - Жан Венсан, Жюст Фонтен (Фр) 5 гола

Идеален отбор: Лев Яшин (СССР); Владимир Дуркович (Юг), Ладислав Новак (Чех); Игор Нето (СССР), Йозеф Масопуст (Чех), Валентин Иванов (СССР); Слава Метревели (СССР), Милан Галич (Юг), Виктор Понеделник (СССР), Драгослав Шекуларац (Юг), Боривойе Костич (Юг)

ЗНАЕТЕ ЛИ ЧЕ:

Вратарят на Франция Жорж Ламиа допуска 3 гола за 4 минути срещу Югославия, за обрата от 4:2 до 4:5. Ламия играе само още веднъж за Франция след този мач.

Само 2 месеца след първенството Югославия се реваншира, като печели олимпийската титла.

"Парк де Пренс" е арена и на първия финал за КЕШ 4 години по-рано. Тогава Реал Мадрид побеждава Реймс с 4:3.

Финалът се играе в неделя от 22,00 ч. местно време. По време на продълженията, когато Виктор Понеделник вкарва победния гол, в родината му вече е понеделник.

Всички новини около отборите преди старта на Евро 2020 четете в Gol.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
4
 
2
 
! Отговори
до 11 преди 2 години
Уви, не е мечта, ами стана реалност!
12
6
 
5
 
! Отговори
до 11 преди 2 години
Българите като пишете на американска операционна система и американски интернет, защо сте първи по смъртност в света и просяците на Европа?
11
6
 
5
 
! Отговори
ДО 7 преди 2 години
ти с каква оперативна система пишеш и интернетът ти съветски ли е? И разпадането на капитализма,а сега и на ЕС ще си остане вечна ваша мечта! Децата и внуците на съветските висши ръководители ДО един са на запад.ТАМ УЧАТ,ТАМ РАБОТЯТ,ТАМ ЖИВЕЯТ-до един! На думи велики родолюбци а всички наследници са в САЩ,Англия,Германия ,Швейцария и т.н.Явно колкото повече се разпада,толкова по сладък става капитализма! Кома ли, е гати комата !?!?
10
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хаха как циклят путинистите, капитализма умрял, ЕС много лошо, СССР икономически колос, при Путин Русия е много добре, много високи заплати, минимална заплата 280лв. хахаахахаха
9
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лев Яшин, Йозеф Масопуст, Жюст Фонтен...За съжаление, това са футболисти, за които само съм чувал, но не съм имал честта да гледам как играят. Сигурен съм обаче, че тогава футболът е бил по-истински, отколкото сега. Нямало е тая комерсализация и тия чудовищни пари, които се въртят.
8
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЕС по скоро може да се оприличи на режиам на Пол Пот.
7
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЕС няма нищо общо със СССР. СССР беше икономически и политически съюз на страни които споделяха обща икономика и общи технологии и ресурси. СССР за няколко десетилетия от нулата стана световна икономическа сила. А ЕС е съюз на хищници егоисти където всеки си крие технологиите и по големите мародерстват по-малите. СССР изкара над 75 години, ЕС не можа и 20 години да изкара и се разпадна.
6
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Капитализма беше мъртъв 80те години, за 40 години СССР видяха сметката на капитализма. И тогава Горбачов им подари още малко живот - огромни количества капитали, ресурси, човешки потенциал, нови пазари, злато, диаманти потекоха от изток на запад. Но после дойде Путин и виждаме сега какво става. Капитализма е в кома. Но сега нищо вече не може да спре провала на западната система, а с тази измислена пандемия до никуде няма да стигнат, свършено е.
5
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
20 вида салам и 10 вида дъвки беше нужно по времето на СССР, да съблазняват соц лагера, и да мислят хората на запад, че живеят по добре от СССР. Всичко това вече не е нужно, всичко беше балон. СССР вече го няма. Китай развива индустриален капитализъм. Ако преди на запад сменяха колите си на няколко години, сега ще ги карат цял живот, всъщност за какво са ви коли, дайте кар шеъринг, Германия и Европа не са толкова големи, ако искаш да пътуваш взимаш кола от кар шеъринг - и главното - екология. За какво изобщо ви е собсвеност при инклузивния капитализъм!
4
8
 
7
 
! Отговори
до 3 преди 2 години
Аве ейй, що не си ни писал по едно писмо на съвецката пишеща машина и да ни го пратиш по-съвецката поща, ами ползваш хамериканските технологии да тролиш тука, ве еййй
3
11
 
8
 
! Отговори
До 1 преди 2 години
Превърна се в ЕС, ама без славните спортисти и герои. ЕС е недоносче в сравнение със СССР.
2
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да играеш 1960г. със сателитите си (при което резултата е предварително написан в кремъл) Унгария, Чехия и Сърбия предполага не златен, а по скоро ЗАЗ медал.
1
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А какво стана с СССР?

Спонсорирани публикации