Членките на ЕС, които не са в НАТО: Нахлуе ли Русия в Украйна, всички влизаме в Алианса

„Неутралността вече не е издръжлива политика в Европа на 21 век“
8 яну 2022 14:11, Елка Василева
667
Членките на ЕС, които не са в НАТО: Нахлуе ли Русия в Украйна, всички влизаме в Алианса
Владимир Путин и Саули Ниинистьо. Снимка: архив, БГНЕС

Може и да сте пропуснали новогодишното обръщение на президента на Финландия. Това е разбираемо, но жалко, защото Саули Ниинистьо каза някои забележителни неща. Речта му трябва да даде идея на Европейския съюз, която да бъде обсъждана не само в Брюксел, но особено в столиците на Швеция, Австрия, Ирландия, Кипър и Малта.

Всички тези шест държави принадлежат към ЕС, но иначе са официално необвързани, което означава, че не са членове на НАТО - трансатлантическия съюз, който поддържаше мира по време на Студената война и в момента трябва да измисли как ще реагира на евентуална подновена инвазия на Украйна от Русия, пише Андреас Клут за Bloomberg.

Още по темата

Идеята, вдъхновена от коментарите на Ниинистьо, е следната: всичките шест неутрални държави, като се свържат с ЕС и НАТО, трябва да обърнат ултиматума, предложен от руския президент Владимир Путин на Запада, с главата надолу. Той на практика изиска НАТО да спре да се разширява завинаги, в противен случай ще атакува. Вместо това финландците, шведите, австрийците, ирландците, малтийците и кипърците трябва да обяснят, че ако той атакува, те ще се присъединят към НАТО.

Ниинистьо, разбира се, почти не стигна толкова далеч. По дипломатичния си начин той просто напомни на финландците, че тяхното „пространство за маневриране и свобода на избор включват също възможността за военно обединяване и кандидатстване за членство в НАТО, ако ние самите решим така“.

Тази свобода на избор е точно това, което Путин иска да откаже на страни като Украйна, Молдова или Грузия.

През думите на Ниинистьо наднича новото и добре дошло усещане за финландска увереност и съдба. След Втората световна война Финландия се обяви за необвързана в двустранно споразумение със Съветския съюз. Това бе прагматичен, но донякъде отчаян опит да запази суверенитета си в близост до този огромен комунистически побойник. Западните германци и други приложиха унижаващия термин „финландизация“ към този процес на преклонение в замяна на номинална независимост.

Останалите пет неутрални държави от ЕС имат различна история.

Историята на Австрия е най-близка до тази на Финландия: тя се обяви за необвързана през 50-те години на миналия век, за да сложи край на окупацията на съюзническите победители във Втората световна война, включително Съветския съюз, който постави австрийския неутралитет като условие за изтеглянето си. Въпреки това, мълчаливият бизнес модел на Австрия в днешно време се основава на сравнително приятелско отношение към Москва. Ако Путин се превърне в непредвидима заплаха, това положение вече няма да е стабилно.

Тази динамика е още по-изразена в Кипър. Тя привлече толкова много пари от руските олигарси, че понякога се нарича „руската банкова сметка в ЕС“. Но освен това нищо няма да попречи на членството на Кипър в НАТО. Островът се оспорва между гръцкоговорящия юг (който е в ЕС) и етнически турския север (който е признат само от Турция). Но и Гърция, и Турция вече са в НАТО. Кипърското членство в алианса всъщност може да стабилизира кипящия конфликт на острова.

Същата логика важи и за друг разделен остров. Частта от Ирландия, която принадлежи на Великобритания, вече не е в ЕС, но все още е в НАТО. Ситуацията в републиката е обратна. Но никой не се съмнява, че симпатиите на Ирландия в конфликт с Русия ще бъдат на Запад. И страната вече няма нужда да доказва, че нейната външна политика е независима от британците, което беше една от причините да не се присъедини отдавна към клуба.

Сред шестте държави от ЕС традицията на неутралитет е най-силна в Швеция, където е заложена в представите за национална идентичност, както в Швейцария (която не е в ЕС). След като загуби война от Русия преди повече от два века, Швеция отстъпи Финландия на Руската империя. Оттогава нататък тя вижда съдбата си в необвързаността, чувствайки се относително в безопасност зад буфера на Финландия.

И все пак двете северни нации днес виждат света по сходен начин. Ако Русия стане по-агресивна в Балтийско море, и двете ще бъдат на първа линия. Преди всичко и двете имат интерес — както и целият ЕС — да изпратят съобщение до Путин: Не приемаме вашия опит за завръщане към правото на силата и сферите на влияние; няма да позволим на великите сили отново да решават помежду си съдбата на по-малките нации.

В Европа от 21-ви век неутралитетът вече не е жизнеспособен raison d’etat (с възможното изключение на Швейцария, но това е друга история). Стратегията за необвързаност предполага, че потенциално враждебни участници спазват правила, първото от които е, че няма да атакуват неутрални нации. Путин изглежда възнамерява да докаже отново, че пренебрегва подобни норми.

Ниинистьо посочи това, като цитира Хенри Кисинджър: „Когато мирът, замислен като избягване на война, е основна цел .., международната система е на милостта на най-безмилостния член на международната общност."

В днешния контекст: Ако поставите неутралността над всичко друго, вие поставяте всички нас на милостта на Путин.

Ако Путин приеме намека и отстъпи (засега) в Украйна, неутралните страни винаги могат да изчакат. Но в дългосрочен план тяхното членство в НАТО така или иначе има смисъл.

ЕС отдавна е разочарован, че има толкова малко влияние в геополитиката. И отдавна е в противоречие със САЩ относно това дали и как да се изгради „европейска армия“, без да се объркват или компрометират командните структури на НАТО.

Приемането на всички страни от ЕС в НАТО може частично да реши и двата проблема. Европейците ще се превърнат в единен, повече или по-малко съгласуван блок в рамките на Западния алианс. В резултат и ЕС, и Западът ще бъдат по-силни.

Всъщност този път може да е единственият начин Европа да запази мястото си на масата на великите сили и да бъде взета на сериозно – дори и от безскрупулни тирани като Путин.

Андреас Клут е колумнист на Bloomberg Opinion. Преди това е бил главен редактор на Handelsblatt Global и редовен кореспондент на The Economist.

Още подобни анализи четете на Bloomberg TV Bulgaria


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


667
Още по темата: украйнаНАТОРусияЕС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
439
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Неграмотните европеиди халюцинират и лъжат в безсилието си... кеф!
438
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 568Тази опорка висна преди 4 години тро'ли. "Причината е, че е диктатор, който слага ръка на всичко, което може" - точно за това твърдение атлантикът Марк Рюте трябваше да изрече по националната им телевизия: Лъжата в политиката не е грях. Next!
437
3
 
5
 
! Отговори
Лекарства за нос преди 2 години
и китаеца каза хубави неща. ще се окаже че бyлгаристан е един от малкото останали васали на опг питер, дето живеят в 1988 и другите са виновени
436
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Андреас Клут е колумнист на Bloomberg-----------------------------------------------------------Андреас е англо-саксонски пропагандист независимо от националния си произход. Така че който иска да му се вързва .... :)
435
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 566Съюзниците са изпратили стоки по Ленд Лиз на СССР на стойност около 11 млрд. долара, а Великобритания е получила стоки за около 33 млрд. "///СССРето пък е има 150пъти по - голяма територия от Великобритания, 1000+, пъти повече природни ресурси и 4 пъти повече по население. И правилният въпрос е защо само САЩ помагаха на Великобритания?
434
20
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 561 "Поредният пасквил от нarлоcaксите. Путин никога няма да нападне Окрайна без причина." Защо без причина? Причината е, че е диктатор, който слага ръка на всичко, което може.
433
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 560.....Добре, бистране, служи насоросоидите за дребни стотинки!
432
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 550 Съюзниците са изпратили стоки по Ленд Лиз на СССР на стойност около 11 млрд. долара, а Великобритания е получила стоки за около 33 млрд. долара. Следователно ингилизите трябваше да превземат Берлин три пъти и да забият забият три знамена на Райхстага, нали? Пък те не си показаха носа от зеленясалия си остров. И Манерхайм нищо не е пускал, защото Пътят на живота е минавал през частта от Ладожкото езеро, контролирана от Съветите. Пък и Манерхайм е знаел какво го чака.
431
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Herr Muller------! Много добре помня и Дубровка, и Беслан, и Ница, и Лондон, и онзи концерт в Манчестър, и още много неща! Легнах на плочите, за да направя страхотна снимка на Северната кула! Помня и по-стари случай - ранчото Уейко например! И Гайана. И случая с жената на Роман Полански! Защо нея, а не него? И онзи универмаг в...уф, забравих, някъде в Средния запад! Ти май искаше да кажеш нещо? Не ти се удаде, не ти е силната страна! Опитай пак!
430
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Чети да знаеш! Поляците не са яли само плъхове тогава. И поляци са яли... че да помнят как се влиза в Москва!
429
9
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поредният пасквил от нarлоcaксите. Путин никога няма да нападне Окрайна без причина. Но двуличните западняци насъскват не особено умните окраинци да нападнат Донбас и Луганск. Ако укрите направят тази грешка Путин ще им напълни ззадницитe с ракети. Ама много ракети. Ще ги срине. Укрите знаят това и много се чудят дали ракетите ще са 5000 или 6000. Зеленски го знае това, защото Путин му го е казал. А Путин не говори празни приказки... Да не говорим за студените зими, които очакват Европата после.
428
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Чети да знаеш!-2 "пиеха вода от Сена, а френските келнери носеха бързо виното на руските офицери, оттам и думата "бистро"!" Хахахахахаха. Русофилските бавни с техните фантасмагории. Бистро идва от френската дума за дребен прислужник - "бистран".
427
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Ха-ха-ха......Сестричке шавлива, устичката ти е, как да кажа, воняща на нещо с аромата на белина, хлъзгаво! Бой за теб, може да помогне! А НАТО са убийци на мирни хора, лично чух взривовете на бомбите в Кральевац, малко градче току до нашата граница! Знаеш ли какво е Depleted Uranium? Аз знам, премина на наша територия и по тревата остана нещо оранжево и мазно! И десетки хора за късо време измряха от рак!Това е ТЕРОРИЗЪМ! Презирам НАТО, мразя плачещото от щастие юдейче с Трабанта!
426
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Размисли на глас....В нашето селце с останали 10 души има два трактора ЮМЗ, които работят всекидневно. Е, нямат климатици! Единият притежател има пари да купи нов, лъскав, с климатик, работи ако щеш с бели ръкавици! Не иска такъв: "Ще се разпадне веднага по тези долища и камънаци!". Руското е вечно!
425
6
 
21
 
! Отговори
Чети да знаеш!-2 преди 2 години
...пиеха вода от Сена, а френските келнери носеха бързо виното на руските офицери, оттам и думата "бистро"! Русия наби османците в 12 войни, в една от които ни освободи от петвековно иго, за да се намират днес Хкременти, които да я плюят за това, забравили десетките хиляди руски жертви. Изпуснах да кажа, че Петър Велики отучи шведите от войнствените им нрави и Швеция просперира, като не участва повече във войни! Биха персите и разни други азиатци. Прескачам и отивам на ВСВ. И нея спечелиха!
424
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нека да напомня на сористутките че ще ги бием и *** като едно време. И тоя път никакво белене мелене, никой няма нужда от такива директно мъчения и екзекуция на всички замесени. И сега почвайте да църкате и да се правите на жертви след като си го просите от години.
423
3
 
18
 
! Отговори
'Енталпия' преди 2 години
Тероризмът е създаден, като начин и метод на водене на война от срещу англичаните в Палестина. От 60-те години до днес пиндосите създават терористични организации на територията на държавите, които след това окупират под предлог за борба срещу тероризма. Същият метод, като демократ-мутрите , които застраховаха срещу самите тях. Афганистан е поредният проект, оставиха оръжие и технологии за милиарди на талибаните, сега те се отплащат с цветни революции в съседни страни, както им поръчат
422
3
 
14
 
! Отговори
Чети да знаеш! преди 2 години
До Анонимен 550-----Дришъл, Русия разби половците (куманите), хан Мамай, при Молоди избиха почти цялата войска на кримските татари на хан Гирей, Минин и Пожарский прогониха поляците, които бяха влезли в Кремъл, бяха обсадени и изядоха плъховете там, пуснаха Наполеон в опожарената Москва, той се чуди и си тръгна, направиха с него реми при Бородино и той побягна,тормозен от партизани, накрая подло изостави Великата армия и се прибра в Париж. Останалото го знаете - Ватерло и т.н., а казашкитеконе
421
6
 
7
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
До Анонимен 548....Пить надо меньше.
420
2
 
9
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
Ама още ли не сте влезли,вземете пример от България,изоставате,ей!

Спонсорирани публикации