Възможен ли е военен сблъсък между Русия и НАТО в Арктика?

Войната в Украйна може да се разшири и към региона
4 сеп 2022 17:09, Елка Василева
164
Възможен ли е военен сблъсък между Русия и НАТО в Арктика?
Снимка: архив, БГНЕС

В Арктика се намират приблизително две трети от руските петролни и газови находища. Но не само заради суровините и минералите там Далечният север може да стане арена на военни сблъсъци между Русия и НАТО.

Още по темата
Войната в Украйна неочаквано върна Канада на сцената на световната политика - и във връзка с енергоносителите, и по въпросите на отбраната. За това говорят красноречиво и неотдавнашните посещения в северната страна на германския канцлер Шолц и на генералния секретар на НАТО Столтенберг, пише Дойче веле.

Руската агресия в Украйна накара правителството в Отава да преразгледа бюджетната си политика. През юни то обяви, че през следващите 6 години ще вложи 4,9 милиарда канадски долари (около 3,8 млрд. щатски долара) за модернизирането на системата NORAD - Обединено командване на аерокосмическата отбрана на Северна Америка. В същото време шефът на НАТО заяви, че заради новите заплахи от Русия отбранителният съюз ще засили активността си в Арктика.

Възможен ли е военен сблъсък?

"Арктика е район, към който може да се разшири войната в Украйна", казва Йоран Свистек, съавтор на изследването „Русия в Арктика" на германската фондация „Наука и политика". Това е тъй нареченият spill over (когато дадени събития водят до възникването на други, които само на пръв поглед не са свързани помежду си). Експертът смята, че Арктика се е превърнала в място на възможна бъдеща конфронтация поради мащабната ѝ милитаризация, най-вече от страна на Русия. Едно военно стълкновение би могло да бъде причинено не непременно от съзнателни действия, а от човешки грешки или неразбиране на действията на противоположната страна, допълва Свистек.

Друг експерт смята, че през последните години Северноатлантическият съюз НАТО напълно е пренебрегнал случващото се в Арктика, докато в същото време Русия постоянно е увеличавала военното си присъствие в региона. „Мнозина тълкуват погрешно ситуацията, смятайки, че в Арктика могат да възникнат конфликти заради суровините и минералите там. Но всъщност е точно обратното: причината за напрежението са събитията в Украйна, които хвърлят сянка, включително и върху Далечния север“, казва експертът по геополитическите въпроси и сигурността от Бонския университет Йоахим Вебер.

Значението на Арктика за руската икономика

Арктическата зона на Русия обхваща около пет милиона квадратни километра и се простира покрай бреговете на Баренцово, Карско, Източносибирско и Чукотско море, чак до Беринговия проток.

Дължината на арктическото крайбрежие на Руската федерация е над 24 хиляди километра, което е повече от половината от бреговата линия на цяла Арктика.

И интересът на руските власти към региона е съвсем разбираем: около 90 процента от руския газ и около 60 процента от петрола се добиват в Арктика. Там се намират и приблизително две трети от обема на руските петролни и газови находища. Според експертите до 2035 г. около 60 процента от въглеводородите ще се добиват в находища, намиращи се в Арктика.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


164
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
120
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По-добре НАТО да не стъпва в Арктика, защото там Русия си е у дома. НАТО даже няма ледоразбивачи.
119
5
 
2
 
! Отговори
КаскетЯ преди 1 година
Може да има ,но ще е като сблъсък между зазка и валяк! После Мириканите ша са чудят кво да правят с останалите 140 милиона алкохолици!
118
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да, винаги когато САЩ пожелае Русия да ги отупа.
117
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С кораба Москва ли ще се сблъска с Нато :)
116
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Раша скоро сама ще се блъска ако започне да се разпада ще се изтрепват помеждуси Глада и мизерията раждат революция :)
115
12
 
11
 
! Отговори
Уил Смит преди 1 година
Абе какъв военен конфликт с най могъщия Съюз НАТО и африканската бензиностанция роZZZиа, тия нямат флота, нямат авиация всич1ко им е от преди 70- 80 години, танковете им са т62 умрели руzнаци айсиктирбе
114
1
 
11
 
! Отговори
Martin Bormann преди 1 година
"Арктика е район, към който може да се разшири войната в Украйна".... след като Украинци там няма, кой ще воюва с Руснаците? Пингвините ли?
113
5
 
5
 
! Отговори
Емил- тротинетката преди 1 година
Що е НАТО все е ***
112
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Третополвите нямат шанс срещу Русия !
111
11
 
10
 
! Отговори
Руснаците са зле преди 1 година
Какво става, Русия вече превзе ли тези няколко села около Донецк в Украйна, че търси конфронтация и на север?
110
12
 
11
 
! Отговори
Не, не е възможен! преди 1 година
Съвременна Русия без останалите 14 републики на СССР е жалко подобие на великия СССР !
109
2
 
10
 
! Отговори
Защо преди 1 година
Им е да се сблъскват Щатите и Русия, като си има толкова много нац. предатели в някои държави. Спретваш маймунско подскачане по павета и майдани, поставяш някой повреденяк за водител и...сблъсъкът далеч , а матросовци, пушечно месо...бол. И спиране няма, защото едните обичат пазарната икономика и капитализъмът, а други соца и партийния билет. Пък на туй отгоре сеирджии фитилджии и далавераджии тоже...пленти.
108
8
 
14
 
! Отговори
Сандо преди 1 година
Само дето НАТО няма с кво да стигне до там, ама им е профитет изведнъж
107
9
 
12
 
! Отговори
Факт преди 1 година
От Нато всичко може да се очаква....
106
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дължината на арктическото крайбрежие на Руската Федерация е над 24 хиляди километра, което е повече от половината от бреговата линия на Северния Ледовит океан. Арктическата зона на Русия обхваща около пет милиона квадратни километра и включва Баренцово море, Карско море, морето Лаптеви, Източносибирско море и Чукотско море. Там руснаците строят и оборудват своята широка арктическа магистрала наречена от тях Северен морски път. Температурите там са изключително ниски. Там не е за третополови.
105
14
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе, какво стана с Великата контраофанзива? Украинците върнаха ли си вече Херсон, завладяха ли Крим? То бива оперативно мълчание, ама чак пък толкова. Поне оня мост успяха ли да го разрушат накрая или още не са? :))))
104
15
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Каква Арктика сънуват ра6истите?! Те няколко села около границата си не могат да превземат. А тепърва предстои 4етвъртития за тях.
103
21
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще има як сблъсък за енергийните източници. Дано Щатите да победят мурзилия.
102
21
 
20
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
Ми Русия мачка нато и сащ в украйна, та защо не и на други места?!
101
7
 
23
 
! Отговори
мужики обосралис преди 1 година
опят.

Спонсорирани публикации