Кои са най-безопасните места в самолета?

Пътуването със самолет предизвиква безпокойство у някои хора
Обновена: 5 сеп 2022 10:36 | 5 сеп 2022 07:35, Нели Христова
22
Кои са най-безопасните места в самолета?
Снимка: БГНЕС

Шансовете на пътниците да останат невредими при самолетна катастрофа са по-големи, ако седят на седалки, които са по-малко изложени на динамични натоварвания. В интервю за радио Sputnik Виктор Прядка, авиационен инженер и конструктор, поясни къде се намират тези места.

Пътуването със самолет предизвиква безпокойство у някои хора въпреки високата степен на безопасност на въздушния транспорт. Може би, за да са спокойни, тези пътници трябва да си купят билети за места, разположени в опашната част на салона на самолета. В случай на аварийно кацане и при инцидент по време на излитане тази част на самолета изпитва най-малко динамично натоварване, обяснява Прядка. Според него най-безопасен е последният ред седалки.

"Сравнително безопасните места в самолета се намират в опашната част. Обикновено последният ред е най-малко изложен на вредни динамични натоварвания. Имало е случаи, когато големи самолети са се сривали и пътниците, седящи на последния ред, са оцелявали. Така че простото правило е: колкото по-близо сте до опашката на самолета, толкова по-голяма е вероятността пътниците да останат невредими в случай на катастрофа", казва Прядка.

Най-безопасна в това отношение е опашната част на самолета с тесен фюзелаж, уточни авиоинженерът. Структурното разрушаване на самолетите с широк фюзелаж се случва по-бързо, така че пътниците в такива самолети имат по-малко шансове да оцелеят, дори ако седят на последния ред в салона, смята той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От автокатастрофи може да останеш инвалид. От самолетна катастрофа не оцеляваш да се мъчиш , така че е за предпочитане.
17
0
 
4
 
! Отговори
Факт преди 1 година
В оня самолет дето кацна по опашка в Шереметиево точно хората отзад умряха.
16
1
 
2
 
! Отговори
чай да пиша и аз :) преди 1 година
До Анонимен 3Права си ама шанса ти да оцелееш от самолетна катастрофа сигурно е 1 на милиард, докато има доста хора оцелели от автомобилни катастрофи.Да не говорим, че със самолет в повечето случай сигурно ще имаш повече от достатъчно време да гледаш как ще умреш. Абе на никой да не се случва нито едното нито друго ...
15
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Отпуснете се и се наслаждавайте на летенето. Толкова е приятно!
14
0
 
10
 
! Отговори
пияница мистик преди 1 година
Пиете един ксанакс с половинка уиски и спите като къпан през целия полет. И да стане нещо хич и няма да усетите :)))
13
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Авиоексперт "До аварийния изход по средата на самолета. Там са крилата, там са и носещите колесници, цялата конструкция на фюзелажа се крепи на тези основи." ---- там са и резервоарите на самолета ;). Този път от днес-а са преписали от правилното място. Статистическите данни от всички катастрофи с модерни самолети показват точно това - най-голям шанс за оцеляване имат местата в опашката.
12
7
 
1
 
! Отговори
Авиоексперт преди 1 година
До аварийния изход по средата на самолета. Там са крилата, там са и носещите колесници, цялата конструкция на фюзелажа се крепи на тези основи.
11
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До АнонименГоре долу до 40 летим. После можем да продължим да работим на летището като "наземни стюардеси".Така, че от 20 до 40 са си 20 години.
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всеки транспорт има рискове.
9
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Стюардеса съм. Стига, бе хора. Летя от години" ......................................................... Как така от години? Стюардесите не ги ли пенсионират на 25?
8
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пътуването със самолет предизвиква безпокойство у някои хора, а в мен - не. Пътувал съм над 20 пъти като пасажер и винаги съм спал по време на полет. Някога спането на седалката в самолета бе сравнително удобно, защото тогава нямаше лоукостери.
7
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е, аз ще продължа да летя с бизнес класа, отпред.
6
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Стюардеса съм. Стига, бе хора, каква е тая невоятна паника? Шансът да ви блъсне кола е 1000 пъти по-голям.Летя от години, до сега сериозен инцидент не съм имала.Турболенция, да, но нищо сериозно." ------- е то веднъж се случва :)
5
1
 
3
 
! Отговори
самолет5 преди 1 година
Магарита е дъщерята на боян такси ров, от селата:)
4
0
 
6
 
! Отговори
Парашутист преди 1 година
До вратата в багажното отделение.
3
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стюардеса съм. Стига, бе хора, каква е тая невоятна паника? Шансът да ви блъсне кола е 1000 пъти по-голям.Летя от години, до сега сериозен инцидент не съм имала.Турболенция, да, но нищо сериозно.
2
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щом си във въздуха,няма такова " безопасно место"!-:)))
1
0
 
27
 
! Отговори
Тъй рече баба преди 1 година
Най-добре си е самолетът да пристигне цял и невредим.

Спонсорирани публикации