Сух шампоан в горещините - как да го ползвате?

Ето кои са предимствата му за косата
14 юни 2023 00:30, Дарена Найденова
3
Сух шампоан в горещините - как да го ползвате?
IStockphoto

Съгласни сме, че няма нищо по-добро от дългия и релаксиращ душ, особено в летните горещи дни. Водата сякаш има способността да измива не само мръсотията от тялото, но и да премахва всяко едно напрежение, което сме изпитвали през деня. След около 20-30 минути стоене под душа, човек излиза презареден с енергия и готов за следващите предизвикателства и задачи.

Къпането обаче може да бъде нож с две остриета. Освен че ни освобождава и изчиства, то може да се превърне в основния виновник за дехидратация на кожата, причинявайки сухота и дразнене. Причината е, че прекалено честото къпане премахва естествените масла от тялото, което води до споменатите проблеми. Именно затова дерматолози препоръчват да използвате по-меки и гелообразни продукти вместо сапуни, които ще се погрижат едновременно за чистотата и хидратацията.
 
Що се отнася до косата, науката там е малко по-сложна. Вероятно голяма част от нас си съставят график за това кога точно да измият кичурите си и колко точно почивка да им дадат от водата. Прекаленото миене на косата може да причини много повече вреди, отколкото ползи, започвайки с изсушаване, накъсване и отслабване на връзките в косъма, което пък може да доведе до косопад и дори себорея.
 
През зимата някак си е много по-лесно да поддържаме дълъг диапазон между измиванията на косата, тъй като сме повече време вкъщи, не се срещаме с хора, а ако излизаме до магазина или за бърза разходка, носим шапка. С една дума – успяваме да скрием мазните кичури.
 
През лятото обаче историята е малко по-различна. Социалните контакти се увеличават, няма какво да прикрие кичурите, а слънчевите лъчи допринасят още повече за увреждането. Така започва едно голямо чудене кога точно да мием косата си, как да избегнем прекомерното миене и какви трикове да приложим, за да изглеждаме с чисти кичури, сякаш току-що изкъпани, без да сме влизали в банята?
 
На хоризонта се появява сухият шампоан, който постепенно се превърна в любимия продукт на много жени по света. Хубавото е, че той може да се намери в няколко форми, включително течна, пяна или спрей, като последната е най-често срещана. Вече на пазара се предлагат и оцветени сухи шампоани, които помагат едновременно за почистване и запълване на избелелите участъци в косата.
 
Колкото и удобен обаче да е сухият шампоан, все още има някои дискусии относно правилния начин за прилагането му, тъй като някои експерти твърдят, че трябва да го прилагате само в корените, докато други казват, че цялата ви коса има нужда от него. Да не говорим за дългогодишната дискусия относно това, че корените побеляват след спрея, сякаш току-що сте ги нарисували с тебешир.
 
Ако искате да знаете точно как да прилагате сухия шампоан като професионалисти, ние сме се погрижили за вас.

Какво е сух шампоан?
 
Сухият шампоан е абсорбиращ спрей, съставен от компоненти на нишесте или алкохол, които елиминират и попиват излишната естествена мазнина, мръсотия, пот или миризма, произведени от космените фоликули, наречена себум. Мислете за продукта като за прахообразен спрей без отмиване, който ще придаде на косата ви свеж вид и усещане с приятна миризма в дните, в които не мокрите кичурите. Но за да бъде ясно, това не е същото като истинския шампоан, така че макар да може да е удобна алтернатива на пълното измиване от време на време, също е важно да знаете кога е време да измиете косата в банята.

Сух шампоан – колко често да го ползваме?

Как да използвате сух шампоан за по-добър резултат?

Въпреки че сухият шампоан трябва да ви даде освежаване, той може да бъде и източник на натрупване, ако не внимавате. Ако прекалявате със сух шампоан, косата ви може да стане по-уязвима към накъсване или да се почувства суха и чуплива. Здравето на вашия скалп може да бъде засегнато от натрупването на продукта и да започне да сърби, да причини пърхот или възпаление.

Какви са ползите?
 
Според експерти, има много причини, поради които някой може да инвестира в сух шампоан, като те не се ограничават само до удобство.
 
► Може да ви спести време от честото миене на косата.

► Запазва естествените масла.

► Служи като бързо решение за освежаване на косата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Нося на планина, там ми е бивал от полза.
1
2
 
1
 
! Отговори
Канцерогени са преди 10 месеца
Ама който иска да ги ползва

Спонсорирани публикации