Ген. Сирски: Украйна отблъсква руските атаки, но ситуацията е трудна

Положението е особено напрегнато около Авдеевка и Запорожие
29 фев 2024 11:17, Елка Василева
218
Ген. Сирски: Украйна отблъсква руските атаки, но ситуацията е трудна
Украинският военен министър Рустем Умеров и ген. Олександър Сирски. Снимка: архив, БГНЕС

Украинските сили са изтласкали руските войски от село Орливка, западно от Авдeевка, но ситуацията на източния фронт остава трудна, заяви главкомандващият украинската армия Олександър Сирски, предаде Ройтерс.

Орливка се намира на по-малко от 2 км северозападно от Ласточкине, населен пункт, окупиран наскоро от руските сили.

Още по темата
Миналата седмица руските сили превзеха стратегическия украинския град Авдеевка след продължило няколко месеца нападение и настъпват към няколко други района по протежение на фронтовата линия, съобщиха украинските власти.

Тази седмица украинските военни заявиха, че са се изтеглили от две села близо до Авдеевка, губейки още територии на фона на недостатъчна подкрепа от западните съюзници.

"Противникът продължава активните настъпателни действия в много райони на фронтовата линия. Ситуацията е особено напрегната около Авдеевка и Запорожие", заяви Сирски в Teлеграм.

Той заяви, че руските щурмови части се опитват да пробият украинската отбрана и да превземат селищата Тоненке, Орливка, Семенивка, Бердичи и Краснохоривка. Сирски, който е посетил войските на източния фронт, заяви, че някои командири са разкрили известни недостатъци в своята "осведоменост за ситуацията и оценката на врага", което пряко влияе на устойчивостта на отбраната в определени райони.

"Предприех всички мерки, за да коригирам ситуацията на място, с предоставянето на допълнителни боеприпаси и материални ресурси, както и необходимите резерви", заяви Сирски.

Украинските военновъздушни сили днес съобщиха, че са свалили още един руски изтребител-бомбардировач Су-34, предаде Укринформ, цитирайки  командващия ВВС Николай Олешчук.

"Победата на сушата се кове в небето!", завърши той поста си в "Телеграм", изразявайки благодарност за постигнатото от неговите подчинени.

Както Укринформ съобщи по-рано, на 27 февруари украинските сили свалиха два руски Су-34. От 17 февруари насам Украйна е свалила общо пет руски Су-34 и два Су-35.
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


218
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
203
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
НАШЕ ДЕЛО ПРАВОЕ. ВРАГ БУДЕТ РАЗБИТ. ПОБЕДА БУДЕТ ЗА НАМИ!
202
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
100% от Украйна е руска (на старите български земи). Да живее православието!
201
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Наведоха главичките. Скоро зеленото наркоманче ще се изгуби по имотите си, но кръвта на избитите чрез него от краварите ще почерни поколенията му, ако има въобще такива...
200
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Хи хи хи
199
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Предателите никой не ги обича. Няма как да бъде победена ядрена сила като Русия.
198
2
 
12
 
! Отговори
Ала бала преди 2 месеца
И понеже ги отблъсква,18% от територията на Украйна /колкото цяла България/,е вече руска.Като ги отблъска още малко и догодина ще е 50%.
197
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Село Орливка, значи трябва да се казва и Орлив мост, софиянци внимавайте че Зельо ще ви съди
196
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тоя Зеленски как вярва,че ще победи?Жалко на украинския народ!
195
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 171. Така както германските войски са ги използвали за спиране на войнишкото въстание, така в Европа ще използват мигрантите за потушаване на бъдещи протести.
194
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Направление Запорожие. Зомбираната по натовски стандарт биомаса се опитва да сдържи настъпващите сили на ВС на РФ в Работинската падина. За целта към обекта се прехвърлят допълнителни сили и въоръжение. От руска страна няма особен напредък, тъй като зомбакнацистишена е укрепил позициите си и оказва яростна съпротива.
193
0
 
15
 
! Отговори
2 преди 2 месеца
И украинските ССОушники... също потвърдиха всичко... Руските военни публикуваха снимки от унищожаването на голяма вражеска ДРГ, с която искаха да "направят фурор" (както наскоро обяви "на м;а;м;а пирожката" Буданов) в тила на руската армия. Не се получи... Или по-скоро не успяха. Получи се при руснаците - успяха да унищожат ДРГ.то. По официална информация ВСУ загубиха 20 убити, 1 пленен и 4 лодки.
192
0
 
13
 
! Отговори
2 преди 2 месеца
На последния участък има напредък по ул.Академик Тимирязев. Все още обаче не е възможно да се пробие до центъра на селището. Зомбитата на киевската хунта в Новомихайловка периодично изпращат допълнителни резерви в селището. Малко по на север има настъпление на юг от село Победа за ВС на РФ. Напредъкът е незначителен, но го има.
191
0
 
14
 
! Отговори
1 преди 2 месеца
Направление Донецк и Угледарск. В донецкото направление основната дейност на ВС на РФ е в района на Красногоровка. Сега руските бойци се закрепват в южните покрайнини на населеното място и се опитват да се придвижат напред. Зомбакнацистишена оказва яростна съпротива, а масовото използване на FPV дронове от тяхна страна ограничава използването на тежка военна техника от руска страна. В Угледарско направление продължават боевете в Новомихайловка. ВС на РФ продължават да оказват натиск върху зомбакнацистишена от североизток и югоизток.
190
0
 
12
 
! Отговори
2 преди 2 месеца
В Богдановка и в покрайнините на Клещеевка позиционните битки продължават безуспешно за двете страни. Да се говори за предстояща атака на Часов Яр засега е неуместно - зомбакнацистишена в близост контролират височините и сериозни отбранителни линии на подстъпите към града. Следователно фронталните атаки без унищожаване на тези позиции няма да доведат до положителен резултат. В момента руските ВКС вече са започнали да нанасят удари по позиции на зомбитата край Часов Яр. И ден след ден ще се засилват.
189
0
 
12
 
! Отговори
1 преди 2 месеца
Артемовско направление. Сега основните битки се водят в Ивановское (Красное). ВС на РФ вече няколко дни провеждат щурмови действия в н.м.. В момента те са успели да се закрепят в източните покрайнини на Ивановское. Зомбитата на киевският наркокартел оказва достойна съпротива и се опитват да изтласкат руските бойци от позициите им, като периодично извършват контраатаки. Руснаците от своя страна се опитват да пробият към центъра на селото. Цял ден вчера имаше съобщения, че зомбитата са напуснали Ивановское. Тази информация не кореспондира с истината.
188
0
 
13
 
! Отговори
3 преди 2 месеца
Освен това се съобщава, че на северния фланг, след тежки боеве с части на руската армия, бойци на киевския режим са изоставили позициите си в Бердичи, след което селището също е преминало под контрола на руските витязи.
187
0
 
10
 
! Отговори
2 преди 2 месеца
за да нанесат щети на настъпващите сили на ВС на РФ, въпреки факта, че защитниците, зомбита на киевският наркокартел още не бяха се изтеглили напълно от позициите си. В момента Тоненкое е под контрола на ВС на РФ. Заслужава да се отбележи, че някои руски ТГ канали твърдят, че информацията за освобождаването на Тоненки е преждевременна и че в населеното място продължават тежки боеве. Днес през деня трябва да бъде получена точна информация за ситуацията в Тоненькое.
186
0
 
13
 
! Отговори
1 преди 2 месеца
Авдеевско направление 29.02. Вчера през деня ВС на РФ се закрепиха в покрайнините на Орловка, след което напреднаха по няколко улици и достигнаха близкия язовир, като получиха възможност да обстрелват зомбитата в селото. Още вечерта няколко сгради в центъра бяха щурмувани, след което зомбитата на киевският наркокартел започнаха да напускат н.м., а по тях отработваше авиацията на ВС на РФ. Зомбитата на киевската хунта изоставиха и Тоненкое. Нека се знае, че по време на щурма към Тоненкое зомбитата на киевската хунта от близкия тил откриха артилерийски огън по собствените си позиции,
185
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Авдеевское направление в 20.00 ч. на 28.02.24 г. - Тоненкое също е освободено. По принцип това се очакваше след падането на Орловка. Само не беше ясно днес или утре. От място казват, че е днес. Съдейки по засилената работа на артилерията и ББР в Бердичи, утрешният ден ще бъде съдният ден за гарнизона на киевската хунта и тук.
184
0
 
11
 
! Отговори
2 преди 2 месеца
мобилизираме малко такива военнослужещи. Подчертавам обаче, че такъв гражданин е годен за служба, но с известни ограничения. Не бива да забравяме, че дългът на всеки украинец, независимо от здравословното му състояние, е да защитава страната си", добави Волков. Преди това инвалид с епилепсия почина, докато служи във ВСУ, още в първия ден. Той е изпратен във военно поделение веднага след медицински преглед във военната служба, въпреки "ограничената му годност".

Спонсорирани публикации