Как 153 пътници летяха в самолет без пилоти?

И двамата заспали, нямали "подходяща почивка"
10 мар 2024 16:35, Нели Христова
34
Как 153 пътници летяха в самолет без пилоти?
Снимка: Pixabay/ThePixelman

Започва разследване, след като двама пилоти са заспали по време на полет на малайзийската авиокомпания Batik Air, съобщава държавната информационна агенция Antara, позовавайки се на генералния директор на министерството на гражданската авиация.

Според предварителен доклад, публикуван в събота, пилотът и вторият пилот са заспали едновременно за 28 минути по време на полет от Кендари в провинция Югоизточно Сулавеси до столицата Джакарта на 25 януари. Това е довело до навигационни грешки, тъй като „самолетът не е бил в правилната траектория", предаде Би Ти Ви.

По време на полета никой от 153 пътници и четири стюардеси не е пострадал, както няма и повреди по машината, пише Си Ен Ен.

Полетът, BTK6723, е продължил 2 часа 35 минути и успешно се е приземил в Джакарта.

Според доклада единият пилот е уведомил втория, че не е имал "подходяща почивка".

По време на полета преди инцидента вторият командир е успял да поспи "за около 30 минути". След като самолетът излетял от Кендари и достигнал крейсерска височина, командирът на самолета поискал разрешение също да си почине и вторият пилот поел управлението на самолета. Около 90 минути след началото на полета вторият командир "по невнимание заспал", се посочва в доклада.

20 минути след последното записано предаване от втория пилот контролният център в Джакарта се опитва да се свърже със самолета, но пилотите не отговорят, съобщиха оттам. Около 28 минути след последното записано предаване пилотът на самолета се събужда и разбира, че самолетът не е в правилната траектория на полета. В този момент той събужда втория командир и отговаря на ACC.

Докладът не разкрива имената на пилотите, но се посочва, че става дума за мъже на 32 и 28 г.

Вторият пилот има едносемесечни близнаци и "е трябвало да се събуди няколко пъти, за да помогне на съпругата си да се грижи за бебетата", се казва в доклада.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"Вторият пилот има едносемесечни близнаци" - да не са едносемеделни близнаци?
11
3
 
12
 
! Отговори
Веско преди 2 месеца
На съвременните авиолайнери автопилота НЕ МОЖЕ да се изключи изцяло. Общо взето пилотите в кабината след излитане и поставяне на машината на планирания курс се превръщат в пътници които имат работа чак когато дойде време за кацане. То и самото излитане и кацане е доста подпомогнато от автоматика но при добра видимост и спокойно време се минава на повече ръчно управление за да не се отучи съвсем екипажа да пилотира. При това положение случаите на заспиване са доста чести но не се афишират.
10
17
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Цяла Русия е така. Джуджето е във фризера, а агромная е на автопилот. Дестинацията?! Ада!
9
1
 
20
 
! Отговори
Муахаха преди 2 месеца
Значи не Само България е на АвтоПилот!
8
3
 
14
 
! Отговори
баси преди 2 месеца
Ми с автопилот бе,тутманици!Сега проверете дали е политкоректно да се лети на автопилот,и ни осведомете!Предварително благодаря!А рибата,дето изтрепахте с това заглавие,ще я вкарам в буркани за зимата!
7
1
 
10
 
! Отговори
рендетУ преди 2 месеца
А, колко подобни на този случай въобще не се афишират....
6
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Полетът се изчислява по посока, скорост и време. На 10000 м височина има много силни въздушни течения. Ако попадне в такова, няма видимост и не го насочат от поредната кула, никой не знае реалното местоположение и височина.
5
1
 
8
 
! Отговори
Фен преди 2 месеца
Заглавието е много *** о :)
4
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Пуснали са ги на автопилот без да им кажат. Изкуствения интелект е управлявал самолета, всички са пристигнали успешно.
3
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Горките пилоти, не е трябвало да пилотират уморени! С всички хора е така, трябва да имаме повече време за почивка и релаксация, за да сме адекватни.
2
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Заглавието е изпъстрено с фейкнюзовщина във всяка буква.
1
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Обикаляли са отвънка около самолета и са чакали да се събудят пилотите.

Спонсорирани публикации