Ако се затруднявате с кредита, продавайте жилището!

45% от продавачите са се разделили с имота си заради финансови трудности
Обновена: 11 сеп 2012 16:47 | 13 сеп 2011 16:22,
99
Ако се затруднявате с кредита, продавайте жилището!
Снимка: архив, Булфото

Изплащането на жилищни заеми се оказва все по-трудна задача през последните 2 години, което доведе до ръст на продажбите на ипотекираните жилища.

Продавачите с финансови затруднения са се увеличили с над 20% през последните няколко месеца, показва анализ на компанията за недвижими имоти „Адрес“.

Продажбата днес е по-изгодният ход за онези, които не могат да погасяват кредита си.

„Хората, изтеглили кредит, който нямат възможност да погасяват редовно, разбират, че изчакването на продажбата не е оправдано финансово. Цените дори на най-атрактивните имоти се задържат, което означава, че стойността на обезпечението не се променя с времето, а задължението расте.

Така с всеки изминат ден тежестта на длъжника се увеличава, докато очакване за повишаване на цената на залога липсва. Затова съветваме тези продавачи да реализират имотите си сега, вместо да чакат”, заяви Георги Павлов, изпълнителен директор на „Адрес“.

Политиката на банките в момента е да не бъдат агресивни със своите длъжници, което обаче води до натрупване на лихви. Така в един момент, когато банката реши, че кредитът трябва да се погаси, собственикът е притиснат и загубата обикновено е по-голяма.

Финансовите затруднения са причината за над 45% от продавачите за периода април – август 2011 г. да се разделят с апартамента си, сочат данни на компанията.

Затрудненията при погасяването на ипотечен кредит са накарали 24% от тях да продадат жилището си. Също толкова са решили да потърсят купувач за имота си поради трудности в погасяването на потребителски кредит.

Имотът е бил излишен за 36% от продавачите през това лято, а закриването на инвестиция е накарала около 13% от тях да пристъпят към продажба.

Най-активни и през летните месеци са били сделките в столичния комплекс "Люлин". По-голямата част от тях са били за двустайни и тристайни жилища и са били на стойност от около 620 евро на кв. м. Интензивен е бил пазарът на имоти и в "Надежда", където квадратният метър през лятото е струвал средно около 600 евро.

Сделките в този комплекс обаче са били за по-малки имоти – гарсониери и двустайни. За около 800 евро на квадрат пък са се продавали жилищата в "Манастирски ливади". С около 100 евро по-евтино са се сключвали сделките в столичния квартал "Младост".

Хората с трудности при изплащането на кредита си са продавали имоти главно над 50 000 - 70 000 евро, като обикновено става дума за двустайни и тристайни апартаменти. Има и немалко случаи за продажби до 50 000 евро за двустайни жилища.

Профилът на продавача, срещнал трудности при покриването на дълговете си, е на мъж между 31 и 40 години.

Не са малко и семействата между 41 и 50 години, които не са успели да се справят с връщането на дълговете по закупените тристайни жилища.

В същото време пазарът на жилищни имоти вече е стабилен. Търсенето се генерира основно от млади и средни на възраст купувачи, които се възползват от ниските цени на имотите, отчитат от компанията. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още по темата: кредитжилищаимоти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
77Банките в България са като всички други банки по света.КУПУВАТ и ПРОДАВАТ пари.Може спредовете да са една идея по-големи а може и да не са.Тяхната работа също не е лесна!И не се опитвайте да търсите ВИНОВЕН там където ТОЙ НЕ Е!!Проблемите ги създаде НЕКАДЪРНОТО "управление" на Бойко!!!
78
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
СТИГА ГЛУПОСТИ!!!НЯМА НУЖДА НИКОЙ ДА ЗАМИНАВА!!!ПРОСТО ИЗГИНЕТЕ БОЙКО!!!И СЛОЖЕТЕ НЯКОЙ ОБРАЗОВАН И РАЗУМЕН ЧОВЕК ЗА ПРЕМИЕР!!!ЗА МНОГО КРАТКО ВРЕМЕ (Е ЩЕ ОТНЕМЕ ОКОЛО 1 ГОДИНА) ДЪРЖАВАТА ЩЕ СЕ ОПРАВИ!!!И ТАКА НЯМА НУЖДА ДА ПРОДАВАТЕ ИМОТИТЕ СИ!!!
77
2
 
13
 
! Отговори
ФАКТ преди 12 години
Банките в Чалгария са АБСОЛЮТНО БЕЗКОНТРОЛНИ МАРОДЕРИ.
76
0
 
12
 
! Отговори
kk до 71 преди 12 години
И защо да се връщат емигрантите?Или ако се върнат ще са по-прости от вас ,и ще се "избият" да плащат за апартамент,който струва 50000 евро,100000 та и от горе?!НЯМА ТАКИВА ЛИХВИ!!!ТОВА МОЖЕ ДА СЕ СЛУЧИ САМО В ЧАЛГАРИЯ!
75
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Поредните опити на брокерите да накарат хората да тръгнат да купуват, но, как да стане това, след като заплатите не стигат да се закупи и мазе от 3 квадрата! И последно, при мин. заплата 135 евро, 1 кв.м. жилищна площ би следвало да струва не повече от 270 евро!
74
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Сменете държавата
73
1
 
7
 
! Отговори
До 69 преди 12 години
Да беше написал ,че намираш парите от сьщата банка която прецакваш с комбинацията --щях да те призная...
72
1
 
1
 
! Отговори
банкер преди 12 години
Коментар 70 е за шмекера. Извинявам се, че не го адресирах.
71
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Преди три години се разправях с една жена на военен младо семеиство ,та минаправи впечатление тогава колко смело го раздаваше--вместо да плащаме разни наеми по 300 лв изтеглихме 70 000 евро взехме един апартамент и товае ,аиде аз ще им плащам наеми добре ама 70000 евро с лихвите за 20 -25 години -- просто не знам... икономическата ситуация ще прецака много народ апартаментите бяха купени много скьпо ,а сега пьк са много евтини ,ако започнат да се врьщат емигранти веднага ще поскьпнат ,не се знае
70
2
 
4
 
! Отговори
банкер преди 12 години
Вярваш ли си сам на това, което си написал, та да повярваме и ние.
69
4
 
8
 
! Отговори
шмекера преди 12 години
Хорааа, има гениална схема как да се прецака банката - регистрираш фирма на баба си с 2 лв капитал, тя ти дава пълномощно. Ипотекирания ти апартамент го прехвърляш на фирмата, тя не може да го изплаща, фалира и банката го взима и го пуска на търг на половин цена. Намираш от някой пари и го купуваш на търга и така имаш апартамент на половин цена. Изглежда сложно, но един приятел вече си накупи 2 апартамента по тази схема, защото банките преливат от апартаменти и се чудят как да се отърват от тях
68
1
 
16
 
! Отговори
давиева преди 12 години
Идята е страхотна - набил си няколко десетки хиляди лева, нямаш апартамент, нямаш пари, а и вече си в базата данни на банките като "нелоялен клиент". Честито на печелившите.
67
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Те много хора плюят панелните блокове ,като им викат пренебрежително ,,панелки,, ама в тези ,,панелки,, има истинско желязо и истински бетон---а другото е пропаганда за да могат да се продават новите скьпи жилища защото залежават....
66
0
 
3
 
! Отговори
за 64 преди 12 години
Пич ти бъзикаш ли се с този въпрос или наистина незнаеш. Ще приема второто и ще ти кажа най-лесното; напиши в гугъл ИМОТ БГ, ИМОТИ НЕТ или каквото искаш.
65
1
 
19
 
! Отговори
... преди 12 години
Е това е лакомията...аз незнам как може да дадеш 100 хил. лева за някакви си 50 кв.м ... без даже да ги имаш... при положение че заплатата ти е 1000лв(даже е и много)... та това са 25год +++ ВСЕКИ МЕСЕЦ да даваш 50-60% от заплатата...25 ГОДИНИ...пак... 25 ГОДИНИ+++То сега в момента да ПРЕКАЛЕНО скъпи 1000лв за некав 1кв.м ХАХАХА... Нали ходих и гледах това ново строителство , тия направили некви 2 стаички(по бетер от гарсионера) и искат 70-80 хил.лв(а то цялата кооперация им е излязла 150хил.лв
64
1
 
2
 
! Отговори
до 57 преди 12 години
кои са сайтовете на АНИ-тата?
63
2
 
5
 
! Отговори
към 61 преди 12 години
Ще ги преебем най-добре като още по-масово спрем да плащаме погас. вноски. Да си взимат ипотекираните жилища. Ако не им стигат, да ми вземат и голите м.де., а накрая и една студена да пият.
62
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
хубаво ще продават,ами кой ще купува ?вече няма сметка да инвестираш и един лев в България.хората останаха безработни,за какво му е тоя апартамент.на мене сега ми се налага да емигрирам,защото отивам да работя в Испания. какво да го правя моя апартамент ?
61
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Че искат да ни изкупят и да станеме обслужващ персонал на новозаселилите се робовладелци то е ясно! Самоче трябва да им намерим цаката и да ги пре... ние първо преди те нас!
60
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А как се продава на цена с 50% по-ниска на квадратен метър,отколкото си го купил?Боли.