Жилищата в София отново поевтиняват

Спадът в цените на годишна база е продължил да се забавя
Обновена: 11 сеп 2012 16:53 | 7 фев 2012 15:09, Бойчо Попов
11
 Жилищата в София отново поевтиняват
Снимка: Investor.bg

Спадът на средните пазарни цени на жилищата в София е продължил да се забавя през последното тримесечие на миналата година.

Данни на “Райфайзен Имоти” показват, че жилищата в столицата са поевтинели с още 1% през последните три месеца на 2011 г. спрямо същия период на 2010 г. За сравнение, през третото тримесечие беше отчетено годишно понижение на цените от 6,8%, през второто тримесечие намалението беше 10,1%, а през първите три месеца на годината – 9,4%.

В периода октомври-декември 2011 г. спрямо предходното тримесечие обаче средните пазарни цени на продадените жилища в столицата отбелязват ръст от 4,8%, след като през третото тримесечие беше регистриран спад от близо 4 на сто, посочват експертите.

Това обаче не означава непременно, че е настъпил обрат в общата тенденция на понижение на цените, тъй като през последното тримесечие на годината обикновено се сключват отлагани във времето сделки, пише в доклада.

В Пловдив средните пазарни цени за продажба на жилищни имоти през четвъртото тримесечие на 2011 г. са намалели с 10,5% спрямо същия период на 2010 г., докато във Варна годишният спад е 5,2%. На тримесечна база индексът отчита почти еднакви изменения на средните цени на жилищата и в двата града – намаление от 4,3%.

Консултантите посочват още, че потенциалните купувачи избягват жилищата на партер и на последен етаж в многофамилните сгради. Според тях подобни имоти са почти непродаваеми.

Същото се отнася и за апартаментите с нефункционално разпределение и различни скосявания, както и жилищата, около които липсва инфраструктура.

Според експертите обаче завършването на втората линия на софийското метро и продължението на първата линия ще съдействат за увеличението на стойността на жилищните и всички други имоти в близост до тях.

Още новини за недвижими имоти четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
2
 
! Отговори
БГ Говедото преди 12 години
винаги купува - трябва само да му наредят по телевизора
9
2
 
8
 
! Отговори
Пурко преди 12 години
Е много ясно че ще падат. Не може в Германия къща от 133 квадрата да струва 75000 евро, а тук един двустаен маломерен апартамент да е на тези пари. Балона се спука още преди 4 години, така че платените анализатори които през няколко месеца се появяват по телевизията и се опитват да ни убедят колко щели да скочат цените скоро и как е най-добре да купуваме веднага могат само да се застрелят от яд- никой вече не им вярва. Цените тепърва ще паднат и то с много
8
0
 
6
 
! Отговори
попа преди 12 години
/заменям голф 4 екстри фул/ разход 4 на 100/ за апартамент в центаро / или за 2 в люлин/ дружба/ вервайте ми /такива обяви ще се появат /
7
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Айде да спрат да надуват балона с жилищата-като няма кой да купува, ще падат цените, колкото и да им е неприятно на някои, работещи в тази сфера и чакащи тлъсти комисионни.
6
1
 
9
 
! Отговори
prognoza преди 12 години
За какво са ни жилища? Те не стават за ядене. Трябва ни работа и хубави заплати!Иначе сериозно - ще падат не само жилища, ами цените на всичко.Това с инфлация и повишаването на стоките са глупости.Всичко зависи от доходите на хората и развитието на икономиката.Увеличение ще има на дефицитни световни стоки.Но ще се намерят алтернативи.Така че спете спокойно и не се притеснявайте, всичко ще си дойде на мястото.
5
0
 
7
 
! Отговори
Средностатистически преди 12 години
В тази криза и напрестанно поскъпване на всичко, което ежедневно сме принудени да купуваме, вместо да ни успокояват, че поне един вид стока поевтинява, да вземат да ни повишат доходите! Пари има! Това са парите от външните дългове на държавата, които някои се присвоиха и разпределиха помежду си, а ние ги изплащаме на кредиторите, затова сме бедни!
4
1
 
25
 
! Отговори
ЦЕ преди 12 години
Спокойно,че цените на жилищата в България ще падат е ясно въпроса е ,че икономиката ни буксува от прекалено свитото потребление,което се свива още.Цените на немите на офиси и търговски площи също са нереално високи и вървят надолу.
3
1
 
36
 
! Отговори
ПЕЙЗНА преди 12 години
Не се претеснявайте че падат , те още ще падат
2
3
 
24
 
! Отговори
Лъжа и измама преди 12 години
Ако при всяка статия в пресата, жилищата в София поевтиняваха в действителност, техните цени сега щяха да са най-евтините в цялата страна, а и в Европа...Имайте в предвид, че подобни статии излизат почти всяка седмица и не само в dnes.bg и investor.
1
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В Пловдив има огромен брой празни новопостроени апартаменти, а няма откъде да дойдат купувачи така че цените ще продължат да падат.