Отлив на гласовете на младите от ГЕРБ, пуснаха бюлетина за Слави

Формацията на Мая Манолова привлече избирателите на БСП
323
Отлив на гласовете на младите от ГЕРБ, пуснаха бюлетина за Слави
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

ГЕРБ и БСП запазват традиционните си профили и на тези избори. Както обикновено, структурата на вота за ГЕРБ и близка до обобщената структура на вота въобще, при по-слабо представяне при турския етнос. И все пак 13% от излезлите да гласуват определящи се като турци у нас, са гласували за ГЕРБ. Разбира се, две трети от вота на тази група отива за ДПС. Това показват демографските профили от екзит пола на „Галъп Интернешънал“, който бе проведен благодарение на БНТ, БНР, „Нова“ и „България он ер“.

Още по темата

 
БСП пък остава добре представена сред високите възрасти, но новината в тези избори е вотът на младите. Първите изчисления показват, че именно възрастните хора този път в по-малка степен са гласували. Вероятно това е заради вируса, но може би и заради някои проблеми на БСП. Фактор е и общата политизация на млади групи след протестите от лятото.  
 
Сред най-младите гласоподаватели победител е ИТН. Неговите гласоподаватели идват главно от гласували на предходните избори за ГЕРБ, както и от негласували, преимуществено млади хора, както и гласували с „Не подкрепям никого“. Това е типичният вот на протеста. Изявен протестен вот е отишъл и при формации като БНО, например.
 
А откъде дойде електоратът на другата протестна формация – „Изправи се! Мутри, вън!“? Най- изпъкващата част от него (27% от вота за „ИСМВ“) са бивши гласоподаватели на БСП, макар и да не са решаващата част. Изчисленията показват, че БСП е загубила от Мая Манолова около 40 хиляди потенциални гласове. Други около 60 хиляди гласа са преминали от БСП към Слави. Това вероятно са гласове, които миналия път БСП е получила като „антиГЕРБ“ добавка. Както се и очаква, появата на „ИТН“ допълнително попречи на БСП да фокусира в себе си „антиГЕРБ“ настроенията.    
 
Електоратът на „Демократична България“ отново остава с най-висок образователен статус и социален стандарт въобще. При средно 43% участвали в гласуването хора с висше и полувисше образование, сред електората на ДБ този дял е цели 78%. Около 40% от излезлите този път хора, които миналия път са гласували за „Реформаторския блок“, сега са гласували за ДБ. Това са направили и близо две трети от гласувалите миналия път за „Нова република“, както и над 70% от гласувалите миналия път за „Да, България“.
 
Как се разпредели вотът на „Обединени патриоти“? Излязоха да гласуват около 200 хиляди души, които твърдят, че през 2017 г. са гласували за ОП. Близо 30% от тях вчера са гласували за ВМРО. Останалите са се разпилели между различни опции, най-голямата от които е „Има такъв народ“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


323
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
272
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Цар ВулИ какво в крайна сметка за нищо не си оптимист така ли? Ами хубаво само ми е интересно ти при това положение за кого гласува? Гласува ли изобщо? Или на такива като тебе им дай само сеир да гледат и тъпо да коментират. В никнейма ти има грешка Истината е цЪр Вул.
271
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е нещо което е нищо. Лошо е когато абсолютно невежи за живота млади хора решават важни за държавата неща като избор на парламент. Защото там не би трябвало са е говорилня или чалгарница а трябва да се върши важна работа. Най - малко Слави Трифонов би ме изненадал ,че може да върши такава работа. Той дори не се научи да свири на цигулка както трябва макар че се е подвизавал в Консерваторията известно време.Хубаво е че не лъже но може ли да работи? Не не мисля И точно там е трагедията
270
0
 
0
 
! Отговори
Bat Petko преди 3 години
Досега Слави е казал какво няма да прави. А кога ще каже какво ще прави ? Важно е. В крайна сметка вероятно след няколко месеца пак ще сме на избори за парламент
269
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Възпитаните в чалга култура се впечатляват от вулгарности,груб език и прос.тащина.Не анализ на реалностите и прехода преди Борисов,разликата огромна.Граченето срещу един човек,омаскаряването му по примитивен начин,без отчитане стойностните свършени неща показва неуважение към труда,ниска култура,интелект и морал,битка за власт на всяка цена.Борисов показва постигнатото,кое се строи,мащаба,проверява на място,среща с хора,с проблемите им,а това се принизява до разходка с джипка,за да се неглижира
268
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Май ще се наложи пак да викаме по площадите.
267
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
АМИ ТО И В ИТАЛИЯ БЯХА ИЗБРАЛИ ШОУМЕН В ПАРЛАМЕНТА ИМ,НО ГО ИЗРИТАХА С РИТНИЦИ,КАТО СИ ДАДОХА СМЕТКА КАКВО НЕДОРАЗУМЕНИЕ СА ИЗБРАЛИ!!!!!!!!!
266
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много мутри,, България скача от мутра на мутра и пак мутра така е.. единствените печеливши СА МИЛИЦИОНЕРИТЕ всички ще се карат а те ще си лапкат милиардите евро
265
0
 
7
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
До Анализатор ....Ще загубим 4-5 години с новия месия Слави....Никакъв месия не е Слави, с 60 гласа в парламента е за никъде :))))))))))))))))))))))))))))))
264
0
 
5
 
! Отговори
преживяно преди 3 години
Царя, Яни Янев, Атак Волен и сега Слави среден пръст народен
263
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До младите които са гласевали за чалга певеца .. Не знаехте до сега какво е концлагер и убийства без съд и присъда ... Но от тук натам ще разберете ,че ЧАЛГА ПЕВЕЦА Е НАЙ ГАДНАТА МУТРА..
262
1
 
11
 
! Отговори
до 271 преди 3 години
Който не е гласувал за Слави, а за ДБ, си живее повече от добре. Ето, например, в София какво става- тотална победа за ДБ. Колко е средната заплата на гласоподавател от София за ДБ да не обясняваме, но е 2 пъти над прага. Именно тези, които са най-зле, гласуваха за Слави. Ама нито акъл ще им се налее, нито ще сменят обществената си класа. Ще са си дъно цял живот.
261
1
 
14
 
! Отговори
Анализатор преди 3 години
Нищо неочаквано не се случи.Ще загубим 4-5 години с новия месия Слави,който ще изчезне безславно заедно с постното си шоу.Лошото е,че българите няма да заживеят по-добре.
260
9
 
7
 
! Отговори
Цар Вул преди 3 години
Сценаристите на Слави изглеждат свестни момчета, явно победата му бръкна в задните части на много хора. Не казвам, че съм оптимист за него, най-вече защото няма как да се откачи от олигархията и в последствие да я смаже. Но засега изглежда Света Вода, в сравнение с туморите ГЕРБ, БСП и ДПС! Партиите от протеста, финансирани от НПО-та няма кво да ги коментираме! Да звънят на американския посланик, да каже кой да стане Премиер. Имн се забавлявам с Тролчетата, дето се Кремъл им е в устата :)
259
5
 
5
 
! Отговори
питане ! преди 3 години
До Ха,А с какво , Премиера НИ сега , е по-грамотен от Трифоноф ?
258
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен- 266Какво стана с ПАРМЕЗАНА на МенТа Стоянова ?
257
2
 
13
 
! Отговори
Ха, преди 3 години
само не ми е ясно ,кой ще вземе на сериозно чалгаджията в политиката,и какво може да ни предложи той ?
256
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Фактите !То вие сте вече на власт защо България е най бедна най болна и най неграмотна?Отговори ***?
255
1
 
13
 
! Отговори
Расте преди 3 години
Бодра смяна от млади чалгари !
254
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Социлозите пак се о*ха!
253
0
 
2
 
! Отговори
АВЕ ,.. преди 3 години
,.. какво станЪ с политолозите , пак ли се иЗСпокриха ?