Радев свиква първото заседание на парламента на 15 април?

Няма начален или краен срок, в който президентът трябва да връчи мандата
Обновена: 10 апр 2021 09:32 | 10 апр 2021 07:05, Камелия Цветанова
379
Радев свиква първото заседание на парламента на 15 април?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Президентът Румен Радев ще свика първото заседание на 45-о Народно събрание на 15 април. Това съобщиха пред “Труд” източници, близки до “Дондуков” 2.

Още по темата

Държавният глава още преди дни дал да се разбере, че няма намерение да оставя във времето процедурата. По конституция президентът трябва да свика новоизбраното Народно събрание най-късно до 4 май. Заради великденските празници обаче Радев искал възможно най-бързо новия парламент да започне работа.

На първото заседание народните представители полагат клетва и официално встъпват в правомощията си. Обявяват се парламентарните групи. Избират се председател и зам.-председатели, а до тогава заседанието се води от най-възрастния депутат. В състава на 45-то Народно събрание това е икономистът Мика Зайкова (79 г.) от “Има такъв народ”.

На същото заседание настоящото правителство подава оставка. Но дори в оставка както премиерът, така и министрите продължават да изпълняват своите правомощия, докато не бъде избран нов кабинет или не бъде назначено служебно правителство при невъзможност да се състави правителство. Няма начален или краен срок, в който президентът трябва да стартира процедурата за избиране на нов Министерски съвет - единственото условие е преди връчването на първия мандат той да проведе консултации с всички парламентарни групи.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


379
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
285
3
 
6
 
! Отговори
непричем преди 3 години
много тъпо, а?
284
5
 
14
 
! Отговори
Грипен Гаменов Ветов преди 3 години
На 15 ти свиквам среща на баджанаците.За всеки случай съм поръчал за управляващата коалиция на чело с един от баджанаците шест бели автобуса и съм поръчал да не се допускат граждани близо до партийния дом.Ако все пак такива успеят да се доберът по наблизо,да се проверява в багажът им да не носят павета!Поръчал съм да се отремонтират и залепят добре жълтите павета с цел да не се използват по предназначение!
283
5
 
15
 
! Отговори
WRC преди 3 години
АЗ САМО ДА ЗАПИТАМДНЕС СУТРИНТА КОРНЕЛИЯ НИНОВА НА ВЪПРОС ДАЛИ СЕ Е ЧУВАЛА С ПРЕЗИДЕНТА ОТГОВОРИ:-ВЧЕРА ВЕЧЕРТА ГОВОРИХ С НЕГО -КАКВА Е ТЕМАТА НА РАЗГОВОР С РУМЕН РАДЕВ? ЕДИН ОТ ОТГОВОРИТЕ И БЕШЕ-ОБСЪДИХМЕ ВЪЗМОЖНИТЕ ВАРИАНТИ РЕДНО ЛИ Е ПРЕЗИДЕНТА ДА ПРАВИ ТОВА ПО ТЕЛЕФОНА И НЕ ТРЯБВА ЛИ ПЪРВО ДА ГОВОРИ С БОРИСОВ И ТРИФОНОВ?
282
7
 
7
 
! Отговори
ха ха преди 3 години
Цацо Бацов ще е"идеален" за министър на младежта и спорта.
281
12
 
18
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 3 години
До Анонимен ... "И какво ги чака?..."Ами чака ги поредната национална катастрофа, замислена и осъществена по кремълски модел и поредното завръщане на ББ на бял кон ... !!!
280
12
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Новите партии се провалиха в съставянето на кабинет. Те умеят да викат оставка, но не и да работят.
279
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Калеко АлекоИ какво ги чака?
278
24
 
21
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 3 години
Мизика за мойте уши , да слушам как *** от страх герберасчетата , усетили , какво ги очаква , когато Радев назначи служебен кабинет .
277
6
 
17
 
! Отговори
предлагам преди 3 години
Ванката за еко министър и синоптик едновременно. Така ще казва на Слави от къде духа вятъра.
276
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Георги Марков новия Президентзаедно с Нинова чао
275
10
 
22
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 3 години
мUнчо няма търпение да оглави служебен кабинет, а и в НС последният път го освиркаха и го оставиха да си говори сам с Импексова, сега явно се надява че Бойкикев, Маяма, Дончева и СиЕ ще го посрещнат с разтворени обятия, а може и Славунчо да му се зарадва ... за по-сигурно Румбата може да строи пред Парламента и кохортата си от "Възраждане" за да има и кой да го приветства като приключи заседанието, може и някой друг Грипен да прелети чест на Кремълският парашутист и сбъднатата му мечта ... !!!
274
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Спокойно! Министрите само подписват документите, кото им подават за подпис висшият ешалон администрация, без които няма правителства.Това са срокове за плащания, проекти, наредби и т.б., които само много луд човек не би подписал.Не вярвам на Тошко Йорданов и сие някой да даде министерски пост.Същите тези ще вдигнат вой, ама нека си викат, има експерти с образование за министри, нали това искахте?!
273
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мили хора, проблема е НАШ!ДОБРЕ ГИ НАДРОБИХМЕ-С МНОГО ОЖЕСТОЧЕН СПОР И ЗА ВСЕКИ ПО НЕЩО! ВСИЧКИ СА ПРЕДСТАВЕНИ! НОВИ ПАРТИИ!НОВИ ЛИЦА! ДА , ДА АМА НЕ!ЛИЦАТА СА ИЗВЕСТНИ И ТОВА, ЧЕ СМЕ ИМ ГЛЕДАЛИ МАГАРИИТЕ ИМ СЪВСЕМ НЕ Е УСПОКОИТЕЛНО!СЕГА остава да се наслаждаваме на ПОПАРАТА КОЯТО СИ НАДРОБИХМЕ!ХЕМ ГОРЕЩА!
272
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Конституция Чл. 75.Новоизбраното Народно събрание се свиква на първо заседание от президента на републиката най-късно един месец след избирането на Народно събрание. Ако в посочения срок президентът не свика Народното събрание, то се свиква от една пета от народните представители.Чл. 76.(1) Първото заседание на Народното събрание се открива от най-възрастния присъстващ народен представител.Президентът свиква Народното събрание в сроковете определени от Конституцията. Проблемът е на мутрите
271
10
 
8
 
! Отговори
Вирус преди 3 години
Моля, Радев свиква след 5 дена... какво и кого...???Май ще говори със себе си. Подобни ташунгери могат да стават само в България и да идват на талази от Додуков Цвайн.
270
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мая още се чуди дали с мутрите вън или с мутрите вътре.
269
7
 
7
 
! Отговори
bbb преди 3 години
Като гледам колко много хора са коментирали една елементарна новина, явно хората няма с кого да си говорят и си изливат мислите по сайтовете.
268
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До тогава Слави, ще си е научил сценария, дето му го пишат сега.
267
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Или аз не се изразих правилно или вие не ме разбрахте.ДВАМА СПОРЯТ КОЙ КЪДЕ Е УЧИЛ И КАКВИ ЕЗИЦИ ВЛАДЕЕ,ТОВА е много важно, НА ПО ВАЖНО Е КАКВО СИ НАПРАВИЛ ЗА СЕБЕ СИ И ЗА БЪЛГАРИЯ, без помпозни излияния ДОСТАТЪЧНО Е ДА СЕ ТРУДИШ УПОРИТО,ДА ПЛАЩАШ ДАНЪЦИ,ДА ПРОМЕНЯШ МЯСТОТО НА КОЕТО ЖИВЕЕМ И КЪДЕТО РАБОТИШ , благодарение на УМА И ПРИДОБИТОТО ОБРАЗОВАНИЕ и не на последно място да отгледаш деца ПО-ДОБРИ ОТ ТЕБ!С НАЙ-ДОБРИ ЧУВСТВА
266
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 301Ами ресторантите са по евтини от ГДР изобщо лукса е евтин ти май не си подаваш носа от квартирата?