Да погледнем „Отвъд хоризонта“

Фотографът Олег Попов ни въвежда в света на войната
27 мар 2013 15:14, Петя Славова
0
Да погледнем „Отвъд хоризонта“
Снимка: ФотоСинтезис Арт център

В света на войната ще ни отведе фотографската изложба „Отвъд хоризонта“. Експозицията поставя финала на проекта “Eye of the Beholder”, посветен на военна фотография и фотожурналистика. Нейният автор e Олег Попов , един от фотографите с над 30 години стаж зад обектив, дългогодишен военен фоторепортер, чиито снимки са публикували най-престижните издания в света.

Фотографът е снимал войните в Хърватия, Босна, Чечения, Косово, Израел, Македония, Агфанистан и Ирак. За отразяването на събитията в Ирак, където прекарва тридесет и пет дни с американски морски пехотинци и изминава заедно с тях 570 км. от Басра до Багдад, той е отличен с награден знак “За вярна служба под знамената” – III степен. Военен фотокореспондент в агенция Ройтерс години наред, той e и първият българин, който оглавява фотоотдела на агенцията за Израел и палестинските територии – една от най-отговорните и ключови позиции в новинарството.
В изложбата ще бъдат експонирани непубликувани и непоказвани до момента кадри от Афганистан, където фотографът прекарва 36 дни заедно с екип на Ройтерс.

В рамките на проекта “Eye of the beholder” бяха представени изложбите “Гореща линия” на Васил Донев и Георги Кожухаров, “Истории без особена причина” на Елена Йончева и Николай Николов и “Сирия: войната отвътре & Гражданската война в Непал” на Олоф Ярлбро.

Организаторите споделят, че са нарекли този “Eye of the beholder” или окото на очевидеца, защото хората зад обектива са тези, които често работят на граничната линия на живота и смъртта, за да документират и да бъдат свидетели на извършените престъпления срещу хуманността. Само през 2012г. при изпълнение на служебния си дълг са загинали 88 журналисти по данни на организацията “Репортери без граници”.

Един от най-големите военни фотографи на нашето време, Джеймс Нахтуей в речта си по време на наградите TED говори за силата на фотографията като свиделство: “ Фотографите отиват до екстремните краища на човешките преживявания, за да покажат на хората какво се случва. Понякога залагат живота си, защото вярват, че вашите мнения и влияния имат значение. Те насочват снимките си към вашите най-добри инстинкти, щедрост, чувство за добро и зло, способността и желанието да се отъждествите с другите, отказа да приемете неприемливото“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари