COVID-19 уби културата, спорта, свободните професии. Ще помогне ли държавата?

Промоутъри и независими артисти, пресмятат загубите
Обновена: 27 мар 2020 11:17 | 27 мар 2020 10:52, Петя Славова
305
COVID-19 уби културата, спорта, свободните професии. Ще помогне ли държавата?
Цветелина Грозданова-Давидова. Снимка: БГНЕС

COVID-19 поставя на карта бъдещето на събитийно-развлекателния сектор, независимите артисти и на всички, ангажирани в културата по един или друг начин. Загубите от разрастващата се зараза само за дни са за милиони и тепърва ще нарастват, съобщава БГНЕС.

Промоутъри, представители на независимата кино гилдия и на театъра коментират проблемите, много от които тепърва предстоят:

Цветелина Грозданова – Давидова, съосновател и управител на Агенция, организираща събития, концерти, фестивали, изложения, семинари, културни и образователни мероприятия в България и по света.

"Компании като нашата се причисляват към малкия и среден бизнес – бизнеси, които разчитат изцяло на собствени сили и самофинансиране, а не на държавна подкрепа, и които всеки месец внасят десетки хиляди в държавата, посредством данъци, такси и осигуровки", обяснява тя.

По думите й последните седмици вниманието много активно се насочва към определени сектори в бизнеса, които са силно засегнати от наложените от правителството мерки за ограничаване разпространението на COVID-19 – и по-точно секторите туризъм, ресторантьорство, хотелиерство, транспорт – но сред най-силно засегнатите спада и събитийно-развлекателния сектор.

"Разбираме, подкрепяме и изпълняваме приетите мерки, но от своя страна, ние също бихме желали да получим разбиране и подкрепа от държавата, тъй като бизнесът, ангажиран с организация на събития, е напълно блокиран.

До момента нашият сектор се асоциира основно с организациите и компаниите, занимаващи се с културни мероприятия – театър, кино, изложби, а също и със самоосигуряващите се лица, свързани с творческите професии.

Мащабът на засегнатите обаче е много по-голям. Събитийният сектор е огромна индустрия, ангажираща стотици хиляди лица и покриваща стотици компании, активни в следните сфери.", обяснява Цветелина Грозданова - Давидова.

По думите й, тук са вклизат търговските изложения, конференции, симпозиуми, бизнес форуми. Там са и културните мероприятия – концерти, фестивали, театрални постановки, изложби и всички, ангажирани с тях – артисти, агенти, сценаристи, режисьори, продуценти и др. В списъка на засегнатите са спортните мероприятия, образователните и развлекателни събития, залите,  PR и рекламни компании, популяризиращи тези събития.

Тези компании са сред най-пряко засегнатите от стремглаво разрастващата се икономическа криза. Вече месеци, ефектът от поголовно разширяващия се обхват на вируса оказва влияние върху тези бизнеси. "Всички договори са спрени или в етап на забавяне, поетапно се канселираха и отложиха стотици събития, продажбите на билети за събития спряха, в резултат на страха на посетителите от отлагане на събития. Последния месец и седмици обаче, работата ни е напълно блокирана предвид факта, че мерките за ограничаване на вируса налагат спиране и преустановяване на провеждането на всякакъв тип публични мероприятия. Само за пример, през последния месец нашата компания изгуби над 500 хил. долара, поради блокирани и неосъществени събития, които трябваше да се случат до края на май 2020 г.", отбелязва още Цветелина Грозданова-Давидова.

По данни, изложени до момента в медиите, загубите в сектора от канселирани събития само до юни 2020 г. са над 7 млн. лева. Тук възниква и друг проблем – организаторите на събития, които са продали билети за тези мероприятия, не желаят да върнат парите от билетите на публиката, тъй като приемат ситуацията като форсмажор и очакват да получат шанс да проведат събитията си в рамките на година. От друга страна обаче, страните, които вече са получили плащания по тези събития – като зали за събития, изпълнители, технически компании и др., не желаят да върнат получените хонорари, защото също приемат ситуацията като форсмажор. Така се навлиза в един порочен кръг, в който всеки се стреми да запази полученото до момента възнаграждение, а крайните клиенти – публиката – не получава нищо, а вероятно няма и да получи, тъй като голяма част от компаниите по тази верига ще са принудени да обявят фалит до няколко месеца.

Друг пример – какво се случва с големите изложбени сектори и организаторите на търговски изложения и конференции, като например Интер Експо Център? Това са организации, в които са наети стотици лица на трудови договори, а в момента тези центрове и зали нямат възможност да дават нито помещенията си под наем, нито самите те да финансират дейността си, инициирайки събития в тези помещения.

Техническите изпълнители на събития, сред които Dinacord, Stagemasters, Хадад, SEG и редица други, които поддържат големи технически екипи, в момента също нямат възможност да осъществяват своята дейност. Същото се отнася и до маркетинговите агенции, които традиционно се занимават с популяризацията и рекламата на тези продукции.

От бранша изпращат исканията си към правителството и апелират за предприемане на спешни мерки за подпомагане на бизнеса, в тези сектори, сред които поемане от НОИ на поне 60% от разходите за заплати на служителите през идните месеци (съобразно обявените първи мерки в подкрепа на бизнеса и работниците, обявени от министъра на финансите).

От там също искат осигуряване на безвъзмездни държавни или европейски субсидии за сектора, както в момента се случва в редица страни по света като Германия, Франция, Испания, Великобритания, Австралия и др.

Да има  гратисни периоди от минимум 2 месеца за изплащане на задължения и данъци към държавата, което включва: ДДС, осигуровки, данъци и такси на наети лица, данък печалба, дължими плащания към бюджетни организации, събиране на авансов данък печалба.

Да се задължат банките и банковите институции за предоставяне на гратисен период от минимум 3 месеца за изплащане вноските по бизнес кредити на юридически лица и организации, опериращи в нашите сектори. Също така да се задължат банките и банковите институции за предоставяне на гратисен период от минимум 3 месеца за изплащане вноските по жилищни кредити на физически лица и семейства, работещи в нашите сектори.

Да има  компенсация на хората, които ще бъдат временно в отпуск поради блокиране дейността на техните работодатели, опериращи в изброените по-горе сектори потенциално увеличаване на цената на билетите за кино през есента, както и готовност от страна на потребителите да подкрепят горепосочените.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


305
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Важните професии ще ги научим всички, утре като звъннете на зъболекаря си и той ви каже, ами нито имам, нито ми дават, нито има откъде да си купя, нито знам какво предпазно облекло да си купя. Така че обади се след седмица две.
11
2
 
12
 
! Отговори
Тц, няма преди 4 години
не нама да помоХне държавата - културата и правописа са в миналото...
10
3
 
17
 
! Отговори
Lilith преди 4 години
"Също така да се задължат банките и банковите институции за..."Алоу, къ в мислите тая работа? Колко разбирате от банки и банково дело, че да го предлагате това? Молим, не правете помен с чужда пита. За базова грамотност по тази тема има кратко четиво от по-малко от 600 страници, хвърлете му едно око. И не се изказвайте с лекотата на неразбиращия, защото това, което предлагате, ще доведе до огромни проблеми. За една седмица увяхнаха тези. Това не е сериозно. Що за бизнес е този?
9
3
 
26
 
! Отговори
Годината на Мишката преди 4 години
По китайския календар, хъ-хъ. И всички станахме мишки - крием се по дупките си, припкаме навън само да докопаме някаква храна, носим си я обратно в дупките и си я гризкаме там, а като видим друг човек... извинете, мишка, бягаме от него и пак се крием.През това време котараците... или финансовите спекуланти, ще занулят гигантските планини от тежки корпоративни дългове и ще изкупят други планини от обезценени активи.А ние - мишките, може и да гризнем дръвцето накрая. За тях е все тая.
8
3
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всички гореизброени професии са ненужни по време на война, затова по естествен път те просто умряха.Да отиват при бойко да им даде лопати и да ринат канали и магистрали, да метат улиците и прочие дейност.Свърши се с либералните глупости, някои още не схващат май?
7
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не чувам какви съкращения се предвиждат в министерствата... Също така и в общинските администрации. Характерът на кризата е такъв, че просто този път няма да успеят хрантутниците да преживеят на завет.
6
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тъкмо да поизчисти малко ненужното, слаборазвитото и всичко ще се върне съвсем скоро с нова сила.Споко, вируса ви полаза колко работят ден за ден и нямат 5лв спестени, бизнеси дето не могат да издържат и 2 седмици под натиск ... пародия
5
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
тая държава не помага, само пречи на културатав мутристан нема място за култура
4
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Може би ще помохне:-)
3
7
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Културата е в падение от години, спорта също - само лапкат от данъците ни, а уличните музиканти само прибират левчетата , а не внасят нищо в хазната? За каква помощ става на въпрос!? За работещите и осигуряващите се трябва помощ! Цел живот храним тия или ония.. аре у лево
2
5
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вирусът затова дойде да покаже на хората кои са важните неща в живота. Също и кои са важните професии.
1
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
не