Обама не е сигурен, че Русия ще изпълни споразумението

"Дипломацията може да доведе до намаляване на напрежението“
Обновена: 18 апр 2014 09:44 | 18 апр 2014 07:57,
237
Обама не е сигурен, че Русия ще изпълни споразумението
Барак Обама. Снимка: БТА

Американският президент Барак Обама изрази надежда, че Русия ще изпълни споразумението за Украйна, но каза, че опитът от миналото го кара да се съмнява в това, предаде Асошиейтед прес.

"Надеждата ми е наистина да видим изпълнение през следващите няколко дни, но не мисля, че можем да разчитаме на това, като се имат предвид действията в миналото. Трябва да сме подготвени евентуално да отговорим на продължаващите усилия за намеса на руснаците в Източна и Южна Украйна", заяви Обама на пресконференция в Белия дом броени часове след като в Женева приключи срещата между САЩ, Русия, Украйна и Европейския съюз.

"Въпросът сега е дали те наистина ще използват влиянието, което оказват по разрушителен начин, за да възстановят до известна степен реда, така че украинците да могат да произведат избори и да придвижат напред предлаганите от тях реформи за децентрализация, да стабилизират икономиката си и да започнат да се връщат към пътя на растежа и демокрацията, и дали суверенитетът им ще бъде зачитан", заяви Обама.

Според него преговорите между Русия и западните сили за спиране на напрежението в Украйна са обещаващи, но САЩ и техните съюзници са готови да наложат санкции на Москва, ако ситуацията не се подобри, посочва Ройтерс.

Още по темата
"Има възможност дипломацията да доведе до намаляване на напрежението", заяви той. Но допълни: "Не мисля, че можем да сме сигурни за каквото и да било на този етап", отбелязва ДПА.

По-късно Обама проведе телефонен разговор с германския канцлер Ангела Меркел. Те призоваха Русия да предприеме "незабавни конкретни действия", след като Москва се съгласи, че трябва да се работи за намаляване на напрежението в Източна Украйна, съобщи ДПА.

В изявление, разпространено след разговора между двамата лидери, Обама и Меркел приканиха Москва да използва влиянието си над проруските сепаратисти, обсадили множество градове в Източна Украйна.

Обама и Меркел се съгласиха, че Русия би трябвало да накара "нередовните сили" в региона да "сложат оръжие и да напуснат завзетите от тях сгради".

Двамата лидери обявиха, че са готови да предприемат по-нататъшни мерки, ако в скоро време не се постигне намаляване на напрежението.

(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


237
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
152
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
***
151
0
 
0
 
! Отговори
gosho преди 10 години
Ei che naglec, vie janki vdignahte naprejenieto v Ukraina , a iskate Russia da go svalia.
150
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"USAID": Киевската пиеса по сирийски сценарий?Цялото: bulgarian.ruvr.ru/2014_04_19/USAID-Kievskata-piesa-po-sirijski-scenarij-3420/
149
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Вашингтон не вярва на жителите на източна Украйна
148
0
 
7
 
! Отговори
зико преди 10 години
Иска ти се негро за да може да си яздите коня из Украйна.
147
0
 
6
 
! Отговори
МИНЧО преди 10 години
АЙДЕ , МАХНЕТЕ НАЙ ПОСЛЕ ТАЗИ "НОВИНА " ,ИЗКАЗАНА ОТ ЧЕРНИЛКАТА -УБИЕЦ НА ДЕСЕТКИ НАРОДИ И ДЪРЖАВИ ! СВЕТЪТ НЕ ВЯРВА ОТДАВНА НА САЩ-ДЕМАГОЗИТЕ "ДЕМОКРАТИ" !
146
0
 
4
 
! Отговори
морски преди 10 години
За пореден път чернилката от Вашингтон ще бъде изигран и оставен с пръст в устата като малко дете.Запада и САЩ така и не разбраха че Русия вече не е същата,че вече е по-силна и с по-умен и мъдър президент.Сега вместо да я притиснат още по-на изток,тя взе че се разшири на запад с 50хил.кв.км.
145
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Demokraciqta v USA ste pobedi,kogato Obama govori na Keniiski s prevoda4.A baba mu razkazva prikazki za leka no6t na malkite negyr4eta po televiziqta.
144
0
 
2
 
! Отговори
dobrodetel преди 10 години
Уууууу,защо маймун топи главу?
143
1
 
4
 
! Отговори
111 преди 10 години
Да ви кажа честно, готов съм да подкрепя тази велика сила, която ни обещае тези неща-че няма да има такава корупция у нас, ще имаме само 50 000 държавни чиновници, ще изселят *** и турците оттук. Другото ще си дойде на мястото, ама май няма такава империя.
142
2
 
6
 
! Отговори
Конграчулешънс преди 10 години
САЩ като станат част от Русия ще въведат кирилицата.Официален език ще стане руския и ние пак ще сме добре.Няма да се напъваме с тоя английски.Конграчулешънс
141
1
 
1
 
! Отговори
!!! преди 10 години
ne znaia , ne se mesia ,
140
3
 
10
 
! Отговори
jhlthj преди 10 години
"Обама не е сигурен, че Русия ще изпълни споразумението"И аз не съм сигурен дали баракът обамммаааа ще стане бял.
139
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тук и сега има ЕДИН платен :))))))))))))))))))))))))))))Я да видим кога поочва работното време на платените писачи - мушмороци.Да им таковам онаковато. (извинявай, роботче)
138
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Интересно кой вярва на САЩ и дали Киев ще намери сили да изпълни споразуменията.
137
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
не толкова Уважаеми Байряк,Първо се научи да играеш на Руска Рулетка, после вземи да се махнеш от исляма, и накрая (ако имаш багаж) ела да ни даваш акъл.Че си представител на НЕЩО , дето ако си плати заемите, няма да го има го знаем.Че не ти стига акъла да направиш нещо смислено - и това го знаем.Я вземи да се скриеш. Мисля, че така най-малко ще си смешен...
136
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
RUSIA E VELIKA
135
1
 
1
 
! Отговори
Към чалгарите. преди 10 години
Are you a man of peaceOr a man of holy warToo many sides to youDon't know which anymoreSo many full of lifeBut also filled with painDon't know just how manyWill live to breathe againA life that's made to breatheDestruction or defenseA mind that's vain corruptionBad or good intentA wolf in sheep's clothingOr saintly or sinnerOr some that would believeA holy war winnerThey fire off many shotsAnd many parting blowsTheir actions beyond a reasoningOnly God would knowAnd as he li
134
1
 
18
 
! Отговори
Негър преди 10 години
Тези лицемерни откачалки ще ни напрявят всичките русофили!
133
1
 
22
 
! Отговори
Румбо преди 10 години
Доживяхме и Америка да е несигурна!Какво пък,не може вечно да им изпълняват желанията безпрекословно.Безкрайната наглост и алчност все някога се наказва,засега леко.Дано изтрезнеят от опиянението си на всемогъщи.Ще е добре за целия свят.

Спонсорирани публикации