Обама не е сигурен, че Русия ще изпълни споразумението

"Дипломацията може да доведе до намаляване на напрежението“
Обновена: 18 апр 2014 09:44 | 18 апр 2014 07:57,
237
Обама не е сигурен, че Русия ще изпълни споразумението
Барак Обама. Снимка: БТА

Американският президент Барак Обама изрази надежда, че Русия ще изпълни споразумението за Украйна, но каза, че опитът от миналото го кара да се съмнява в това, предаде Асошиейтед прес.

"Надеждата ми е наистина да видим изпълнение през следващите няколко дни, но не мисля, че можем да разчитаме на това, като се имат предвид действията в миналото. Трябва да сме подготвени евентуално да отговорим на продължаващите усилия за намеса на руснаците в Източна и Южна Украйна", заяви Обама на пресконференция в Белия дом броени часове след като в Женева приключи срещата между САЩ, Русия, Украйна и Европейския съюз.

"Въпросът сега е дали те наистина ще използват влиянието, което оказват по разрушителен начин, за да възстановят до известна степен реда, така че украинците да могат да произведат избори и да придвижат напред предлаганите от тях реформи за децентрализация, да стабилизират икономиката си и да започнат да се връщат към пътя на растежа и демокрацията, и дали суверенитетът им ще бъде зачитан", заяви Обама.

Според него преговорите между Русия и западните сили за спиране на напрежението в Украйна са обещаващи, но САЩ и техните съюзници са готови да наложат санкции на Москва, ако ситуацията не се подобри, посочва Ройтерс.

Още по темата
"Има възможност дипломацията да доведе до намаляване на напрежението", заяви той. Но допълни: "Не мисля, че можем да сме сигурни за каквото и да било на този етап", отбелязва ДПА.

По-късно Обама проведе телефонен разговор с германския канцлер Ангела Меркел. Те призоваха Русия да предприеме "незабавни конкретни действия", след като Москва се съгласи, че трябва да се работи за намаляване на напрежението в Източна Украйна, съобщи ДПА.

В изявление, разпространено след разговора между двамата лидери, Обама и Меркел приканиха Москва да използва влиянието си над проруските сепаратисти, обсадили множество градове в Източна Украйна.

Обама и Меркел се съгласиха, че Русия би трябвало да накара "нередовните сили" в региона да "сложат оръжие и да напуснат завзетите от тях сгради".

Двамата лидери обявиха, че са готови да предприемат по-нататъшни мерки, ако в скоро време не се постигне намаляване на напрежението.

(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


237
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
132
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Путин е еврейн разбира се ... е само 1/4, но пак си е еврейн
131
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До шопетоАбе не знам ама Путин говори истината...пък ти вярвай на детските приказки на Холивуд..
130
20
 
3
 
! Отговори
шопето преди 10 години
Само наивник може да вярва на Путин. Той да не е някакъв си джентълмен!? Той е велик джентълментъл, хомо неандерталиенс.
129
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Хамериканското лицемерие идвуличие в политиката няма граници ....доказано е поне 20 пъти за последните 20 години......и с действия им и с приказките им
128
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Нека гърченето на атлантическите червеи продължи, щом така желаят!
127
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не само Обама, и аз не съм сигурен, че Русия толкова бързо се отказа от Украйна.Путин е стар лисугер, намислил е някой трик, ще удари ония с лицемерните усмивки през кръста.
126
2
 
21
 
! Отговори
обрати на века преди 10 години
Путин -бъдещия Президент на САЩ -не е шегаИма група,която го издига за кандидатНе е чудно, щом след 11-ти септември си ираха мусюлманин за Президент
125
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тук има една платена прости...ка ОДИЕСЕЙ!
124
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Забелязвам че не упрекват властта" в Украйна и изпращането на войска в източната и част..!
123
3
 
28
 
! Отговори
референдум преди 10 години
Нов референдум правят в САЩЗа президент на Сащ предлагат Путин
122
2
 
13
 
! Отговори
путин президент на С преди 10 години
Что уже сейчас по всей Америке, поддерживающие эту акцию напечатали миллионы стикеров и вешают их на бампера своих автомобилей Путина в Президенты, он как минимум компетентен! Ну, а если кто то будет возражать, что Путин не может быть Президентом и США поскольку не рожден в США, то Обама тоже не рожден в США но почему то Президент.Это Адъ и Израиль! Какие то 90-е годы наоборот Тогда все в России мечтали присоединиться к США, а теперь люди в США мечтают присоединиться к России Может быть Путин все делает правильно?Справка: надписи на плакате сверху-вниз:Он охраняет границы своей
121
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Почти целият свят е зле,Одисей,дали всички според теб са русофили? Като го гледам Яценюк какъв *** е та се сещам за нашите управляващи ***.За да не си губиш времето по форуми да ти кажа:Човешката природа е сбъркана,пич,хората сме алчни,високомерни и сякаш ни е заложено да се избиваме един друг.Трябва железен ред за да се контролира човешката раса,с гей паради не става.
120
20
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
естествено,че никой не вярва на путин
119
2
 
25
 
! Отговори
за Одисей, 167 преди 10 години
Защото Москва не се дупи на исляма и не се подлага, затова и потокът е към "толерантната" Европа. А и тиквата явно е подписал договор за "устройване и прием" на "бежанци", особенно на тези, дето си водят вторите и третите съпруги....
118
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Обамчо,що ти трябваше втори мандатСега Путин ако те набие къде ще се оплачеш
117
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
171. това е добре, пробвали сте жените на нацията. сега, нека костовачетата от третия пол да се изкажат по въпроса, как са мъжете. после ще сравняваме.
116
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
дали обама щял да бил спасил путин от удавяне? съмнявам се. все пак обама е представител на определен кръг от "вечни" интереси. обама има яйца, но не иска да си ги троши, а маккейновци нямат нищо, за това искат да ни счупят света, като да е техно яйце. нема да стане, дами и господа швестервеле!!! вие ако искате не ни допускайте да се изказваме. нямате проблеми!
115
0
 
3
 
! Отговори
Кирил преди 10 години
До Анонимен 152Но ти си такъв Джеймс Бонд, че им я отмъкна на тези *** най-строго пазената тайна! Знаеш ли, че и други достойни народи имат угро-финска кръв? В Унгария, Финландия, например, тя е доминираща. А знаеш ли сакво е ДНК? Гуанидинът каква база изисква? Не употребявай термини, които не разбираш!До Одисей 1Значи си бил на "пацата" в Хамбург и имаш опит от там? Добре ли ти плащаха? Там руските моряци не се скъпели. Но нали са сантиментални, казвали:"*бу и плачу, ведь братец наш!"
114
2
 
10
 
! Отговори
до 162 Одисей преди 10 години
До Одисей 1Че соца умря преди 30 години и сега би трябвало да цари благоденствие и просперитет , а не да се шири безработица и проституция
113
0
 
9
 
! Отговори
езичник преди 10 години
тик-так тик-так...йелоунстоун...време е земята да ви глътне ненаситници