"Когато капят кестените"... Живот през комунизма

За лагерите, стремежът към свобода разказва Стефан Коспартов
18 окт 2018 13:15, Петя Славова
101

Историята, лагерите, комунизмът, любовта и стремежът към свободата са темите, над които разсъждава сценаристът Стефан Коспартов в своята книга "Когато капят кестените".

29 години след падането на режима, митовете и легендите около социалистическия рай все още хвърлят сянка върху сезоните.

"Когато капят кестените" е внушителен разказ за комунистическия терор и абсурдния живот в България от 1944 до 1989 г., както и за първите години на "демокрацията", сподели пред Bulgaria ON AIR самият автор на книгата и сценарист на филма "Мярка за неотклонение".

"Тази книга е резултат на 35 години мълчание. Преди време, през 70-те години на миналия век, бях решил, че няма публика за моите романи и се бях отказал от писането. След започването на промените в страната ни обаче, реших, че все пак мога да се опитам да сътворя нещо. В резултат на това мое желание се роди "Когато капят кестените", разказа още Стефан Коспартов.

Представянето на романа ще бъде на 24 октомври от 18:30 ч. в "Барът на кръпките", който се намира на столичния бул. "Прага" 23. Специални гости на събитието ще бъдат музикантът Васил Георгиев-Кръпката, проф. Николай Чернокожев, проф. Михаил Константинов, писателят Захари Карабашлиев и актьорът Юлиан Петров.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
2
 
20
 
! Отговори
Въпрос преди 5 години
До БГТова за хвърляните през балкони хилядарки май властта си го измисли, за да покаже, че пенсионерите хич не са зле. Не си ли мислил? Повторят ли го 20 пъти, напишат ли го в пет вестника и всички вярват, че се е случило.
71
13
 
16
 
! Отговори
Червените милионери преди 5 години
Червените милионери ограбиха България:Р.Овч.(дългият инкасатор)-милионер; *** Нинова(г-жа Лъжа)-милионер, предс.на БСП; Г.Гергов-Свинарят-милионер,предс.на БСП Пловдив; Гуцанов-Медузата-милионер,предс.на БСП Варна; Бриго Аспарухов-милионер пенсионер; Манджуковмилионер;Гущеров-милионер;Гоце агента-милионер;В.Лечева-милионер, Г.Кадиев-милионер и още много червени милионери откраднали милиарди от българския народ. А оглупелите от бедност червени симпатизанти продължават да ходят на Бузлуджа и да гласуват за БСП. Нека са щастливи...Д.Благоев ако ги види от някъде ще се обърне в гроба.
70
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
пишете минуси *** -трябваше като в Румъния !Опоскахте България и продължавате !Всечки сте бивши комунисти и герб и бсп и жълти и сини и задкулисните играчи
69
10
 
9
 
! Отговори
комунизъм-ключ. думи преди 5 години
диверсии, саботажи, атентати, убийства, афери, завери, явки, корупция, кражби, шуробаджанащина, кьорсофри, инфлация, стагнация, национализация,колективизация, партизация, партизанщина, комунизъм, популизъм, волунтаризъм, лъжи, демагогия... - с една дума комунисти...
68
7
 
16
 
! Отговори
Комунистите ограбиха преди 5 години
Комунистите ограбиха държавата и народа като използваха всички облаги преди да станат "Евроатлантици". Сега отново лъжат обикновените хора, които са наивни или неграмотни, че в близкото обозримо бъдеще ще бъде построен социален рай за тях. Станишев баща и Станишев син, две поколения са на държавна хранилка т.е. на наша издръжка. Резултата от тяхната дейност е фалит на социализма и най-бедната държава от ЕС при капитализма.
67
10
 
14
 
! Отговори
Провалилата се БСП преди 5 години
Цялата истина е, че социализмът се провали поради невъзможността да се създаде печеливша държавнопланова икономика! Когато на комунистите им става ясно, че комунизма е невъзможен, те губят идеологически ориентир, а комунопартия без идеология е просто котерия, която защитава лични и групови интереси! По този начин използвайки властовите си ресурси и позиции по време на прехода БСП се превърна в полу-мафиотска структура заграбила по-голямата част от капиталите на България!
66
3
 
9
 
! Отговори
До 64 преди 5 години
Помня имаше билетче от 2 ст. до халите. След тях се заплащаше още 2 ст. А имаше и карнетки по 10 ст. До 61 - За кандидатите в медицина имаше привилегии не само за акт. борци. Напр. привилегии за малцинствата, привил. за хора от слабо развити райони и т.н. Привилегии имаше за конк. изпит с пълно 6. Младежите влизаха независимо от отпуснатите бройки.
65
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Чудя се между ноември 1989 до февруари 1997 кой беше на власт?Забравих вече, остарявамкомунисти ли бяха, социалисти ли бяха, доносници ли бяхаНе си спомнямА и какво да си спомням за онези години - проспано време
64
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Комунистите в Бг никога не са си е отивали , след 1989г комунистите се пребоядисаха сини,зелени,жълни заграбиха Всичко и управляват и до днес ! Всичко нормално и интелигентно избяга - тук останаха само комунистите ,техните деца и придворни - видно и от коментарите .Брат ми беше на 18г политзатворник и нека някой ми каже в лицето,че не е имало лагери - Ей,Богу не ме е страх - Жална му майка....................
63
6
 
6
 
! Отговори
акккооо преди 5 години
Ако е било толкова хубаво тогава и някой е отнел на хората тези благинки. Ако се е живеело охолно и изведнъж всичко се е сгромолясало. Ако е било спокойно и изведнъж са се появили бандити. Ако предприятията са печелели и изведнъж са станали губещи. Ако хората са обичали родината си и изведнъж са я намразили. . . .
62
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Помня билетче за градски транспорт от 4 стотинки, помня също че ходех пеша защото не можех да се кача в претъпкания автобус
61
6
 
10
 
! Отговори
:) преди 5 години
Типичен некадърник, който продължава да обвинява комунизма за собственото си нещастие. А комунизма го няма вече 30 години!
60
8
 
9
 
! Отговори
извислици преди 5 години
Представете си кандидатстуденски изпити за прием медицина. Кандидатите са над 5 000, борят се за 300 места. От тези 300 места, 100 са за деца на активни борци, които влизат без изпит.Моля ви не ми вярвайте, измислям си
59
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Едно време почти всички крадяха. Това им липсва на комунистите.
58
2
 
7
 
! Отговори
дъ тру преди 5 години
*** са най-некадърните в историятасдс,ссд,дсб, реформ.блок синя колизия и т.н. тия си мислят ,че на някой му пука за един строй отишъл си преди 30 годинихората ежедневно се борят с живота и тогава и сегакато сега е доста по-труднотова е истината
57
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По социалистическо време заплатите бяха малки, наемите високи, едно младо семейство разчиташе на буркани от село и трябваше и двамата да работят. Времето минаваше във висене по опашки
56
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Едно време работех в стол, ами то всеки ден се прибирах с хляб и храна. Почти всеки така правеше и имаше много, все пак всичко е държавно. За храна пари вкъщи не се даваха. После всичко се оправяше от шефовете, те взимаха храна в колосални количества.
55
1
 
5
 
! Отговори
бешело преди 5 години
60. Работничката или служителката има право на отпуск поради бременности раждане при първо дете в размер на 120 календарни дни, при второ - 150календарни дни, при трето - 180 календарни дни и при четвърто и всякоследващо - по 120 календарни дни, от които 45 дни преди раждането.
54
5
 
11
 
! Отговори
До 49 преди 5 години
Защото всички са такива, лъжци, измамници, убийци. Все и. з. мет която бе по затворите в миналото. Писателя на книгата в тази статия е същия
53
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще си я купи, който чете.