"Когато капят кестените"... Живот през комунизма

За лагерите, стремежът към свобода разказва Стефан Коспартов
18 окт 2018 13:15, Петя Славова
101

Историята, лагерите, комунизмът, любовта и стремежът към свободата са темите, над които разсъждава сценаристът Стефан Коспартов в своята книга "Когато капят кестените".

29 години след падането на режима, митовете и легендите около социалистическия рай все още хвърлят сянка върху сезоните.

"Когато капят кестените" е внушителен разказ за комунистическия терор и абсурдния живот в България от 1944 до 1989 г., както и за първите години на "демокрацията", сподели пред Bulgaria ON AIR самият автор на книгата и сценарист на филма "Мярка за неотклонение".

"Тази книга е резултат на 35 години мълчание. Преди време, през 70-те години на миналия век, бях решил, че няма публика за моите романи и се бях отказал от писането. След започването на промените в страната ни обаче, реших, че все пак мога да се опитам да сътворя нещо. В резултат на това мое желание се роди "Когато капят кестените", разказа още Стефан Коспартов.

Представянето на романа ще бъде на 24 октомври от 18:30 ч. в "Барът на кръпките", който се намира на столичния бул. "Прага" 23. Специални гости на събитието ще бъдат музикантът Васил Георгиев-Кръпката, проф. Николай Чернокожев, проф. Михаил Константинов, писателят Захари Карабашлиев и актьорът Юлиан Петров.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
18
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По време на прехваления соц. трудещите работеха по 6 дни в седмицата.
51
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Едно време беше много хубаво. Работех като шофьор и с електромоторче с батерия превъртахме километража и после пишехме несъществуващи курсове, после шефа ги разписваше и така давахме икономия на гориво, защото уж сме изминали много километри, а реално бензина си седи. И после вече имаше два варианта, да се вземе икономията и да се продава на черно, или да се остави и от предприятието да ти я платят. Поне по още една заплата отгоре се докарваше.После всичко се делеше всички.
50
4
 
18
 
! Отговори
Armagedon преди 5 години
Слаба му е рекламата и доста закъсняла.Тая дъвка,дето пишман писателите сега я дъвчат аз отдавна съм я изплюл.Едва ли вече някой се интересува от близкото ни минало а и вече всички пре тръпнаха от от страхотиите в миналото,живеяики в настоящето,което е дори по страшно и от миналото ни.Едва ли някой ще си я купи тази книга.Вероятно ще се продаде някоя и друга бройка,само на представянето и.А после ще събира праха по книжарниците,защото бъдещето ни се кове сега,а не в миналото.Жалка картинка .
49
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен до 42 преди 5 години
ЩО ЛЪЖЕШ!!!!ТОГАВА МАЙЧИНСТВОТО БЕШЕ 2г.ПЛАТЕНО!И ЗАКОНА ПАЗЕШЕ БРЕМЕННИТЕ И МАЙКИ С ДЕЦА ДО 3г.!НИКОЙ НЕ МОЖЕШЕ ДА ГИ УВОЛНИ!АМАН ОТ ЛЪЖЛИВИ ***!
48
2
 
23
 
! Отговори
50-годишен преди 5 години
Ами, как да ви кажа. Работещ съм. Здраво. Но от 10 години не съм ходил на зъболекар. Не стигат, не остават пари. Вие си пишете книгите.
47
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Жилав е нашия народ, малък но жилав. Щом и комунизма надживяхме, ще пребъдем
46
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Прелиствам коментарите и все нещо току ме бодне в окото...Чудя се какво е... Гледам, гледам... А то растящтите носове на пишещи либерални *** били.
45
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е то значи комунистите са престъпници, всичко в България са заграбили.
44
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Едно време беше много по-хубаво и сега ще ви обясня научно защо.Значи бачкам едно време като бояджия и ни дават бригадата да боядисаме едно хале отвътре с три ръце боя, и ние боядисвахме хубаво с една ръка и цел ден после спим. Отделно боята ни остава кяр и после я продаваме и си докарваме пари върху заплатата. Всички деляхме, и този дето отговаряше за качеството и всички. Докарвахме си добри пари, без да си даваме зор, скатавайки и хем не се напрягаш, хем имаш кинти. Ей на това му викам живот.
43
19
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бъдещети поколения трябва да знаят, че комунизма е зло.
42
18
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
През 1987 уволниха жена ми от работа, бременна в 7-мия месец. Идваха в квартирата разни ОФ активисти да ни четат морал, че всеки трябва да се труди, а жена ми не я взимаха никъде на работа. След като роди, започна работа на третия месец и лъжеше че няма дете, а малкия го пратихме при баба и дядо на село. Не се жалвам, бях млад и се справях с всякакви проблеми. Важното е да си говорим правдиво за "доброто старо време"
41
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По комунистическо живота беше песен, хората не се стреляха, нямаше престъпления, всичко беше хубаво, нямаше зима, целогодишно беше само лято, парно, ток, вода, храна, здравеопазване бяха безплатни. Бяхме млади и красиви. А сега сме стари и грозни, демокрация е и винаги е зима.
40
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е то ако беше отворена границата след 1944 г. в България нямаше да остане никой.По 50000 намалява България на година при отворени граници след комунизма.. значи за 20 г. 1 млн.от 1944 г. до сега са минали 74 г., значи приблизително сега щяхме да сме с 4000000 по-малко.Разбира се ако нямаше комунизъм пък щяхме сега да сме към 20 млн. души, ако растяхме с темповете на растеж на населението в Царство България (пак при отворени граници, но без комунистически репресии, терор, убийства и концлагери
39
20
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По време на комунизма в семействата на безпартийните българи, които бяха болшинство, никак не се живееше спокойно. Всеки безпартиен трябваше да си държи езика зад зъбите защото доносниците го дебнеха. А на безпартийния му се говореше за партиеца който по цял ден мързелува и се издига, докато безпартийния работи и тъпче на едно място.
38
12
 
10
 
! Отговори
водач на МПС преди 5 години
Имам представа. Бил съм в руска трудова колония, в която борбата за живот и за оцеляване бяха ежедневие. Всички тук присъстващи понятие си нямат за какво конкретно иде реч ! Нагледал съм се на всякакви събития, от които само биха ви настръхнали косите. На никого не го пожелавам ! Радвайте се, че живеете в България, а не някъде другаде...Всичко хубаво на всички и живи и здрави ! А сега ме извинете.
37
1
 
22
 
! Отговори
КОМУНИСТ преди 5 години
ЗАГРАБВАНЕТО НА КАПИТАЛА, ЗЕМЯТА, ВОДАТА, ПРИРОДНИТЕ РЕСУРСИ И БОГАТСТВА ОТ ЕДНА ГРУПА ХОРА, ЗА СМЕТКА НА ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ КЪМ ЧОВЕЧЕСТВОТО. ВСИЧКИ ИЗБРОЕНИ ПО ГОРЕ БЛАГА СА НА ВСИЧКИ ХОРА. ВСЕКИ УБИЕЦ, КРАДЕЦ, ГРАБИТЕЛ, ТЕРОРИСТ, ЧАСТНИК, БИЗНЕСМЕН И ЗАЩИТНИК НА ТОЗИ ГЕНОЦИД НАРЕЧЕН КАПИТАЛИЗЪМ, ГО ЧАКА НАРОДЕН СЪД С ВЪЗСТАНОВЕНО СМЪРТНО НАКАЗАНИЕ !
36
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е леко бе... къде са тези 2000000 избити българи след 1989 г.?...
35
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Интересен въпрос е, колко българи са напуснали родината си в периода 1989 до 2018?Само моля ви без емоции. Без изхвърляния , щото не сме на митинг
34
19
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Едно време реално антифашисти в България е нямало. Имало е крадци на мандри, изнасилвачи дребни и по едри престъпници, като днешните от етноса, и затова и до днес червените така обичат тези от етноса, приличат си много. "Чуждото е общо", "Ние не крадем само си взимаме".
33
7
 
21
 
! Отговори
!!!!!!!!!!!!!!! преди 5 години
2 000 000 избити и прогонени българи от 89та до сега ! Това е факт. Над 9 000 000 българи като всеки ден се раждаха стотици дечица през комунизма. Това също е факт. Днес ромите са мнозинство. МЛЪК ПРЕСТЪПНИЦИ, БЪЛГАРОУБИЙЦИ. Отново ще ви сложим на мястото