Доц. Кунчев: 5% е вероятността PCR тестът да е фалшиво отрицателен

Много лекари предупреждават за подобни случаи
Обновена: 14 юни 2020 16:31 | 14 юни 2020 16:30, Нели Христова
11
Доц. Кунчев: 5% е вероятността PCR тестът да е фалшиво отрицателен
Снимка: БГНЕС

Вероятността за фалшиво отрицателен PCR тест за коронавирус е между 3 и 5%. Това каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев по темата, че лекари предупреждават за пациенти с коронавирус, но с отрицателни тестове, предаде bTV.

За диагнозата са необходими типичните симптоми, контакт със заразен и положителен тест. Невинаги обаче всички фактори са налице.

Ангел Кунчев също признава, че е възможен фалшиво отрицателен тест. "Възможен е, когато ги има симптомите, има епидемиологична връзка - знае се от кого се е заразил. Тогава дори да имаме отрицателен резултат, може да се приеме тази диагноза", коментира той.

Д-р Ваньо Шарков от УМБАЛ "Св. Анна" в София посочва, че е имало случаи, при които при някои пациенти са излизали отрицателни PCR тестове, въпреки че базата на образните изследвания е било категорично, че става въпрос за COVID инфекция.

По-ясна картина за състоянието на пациенти с коронавирус може да има със скенер, на който се виждат типичните за болестта промени в белия дроб.

Проучвания показват, че дори PCR тестовете понякога могат да са неточни и вероятността за откриване на вируса зависи и от изследвания секрет. Най-висока вероятност има при вземане на секрет от белия дроб.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо изобщо се допускат тези неверни тестове? Ако тестът примерно е фалшиво отрицателен,а ти си болен горе-долу се възприема за безпроблемно,защото симптомите са на лице.Но ако тестът е ,,фалшиво положителен'' и вкара здрав човек в изолация и лечение,е това вече е проблем.И ако грешката за ,,фалш, отрицателен'' е 3-5%,тогава колко ще е грешката за ,фалш. положителен''? Ето това е по-важното да се каже.
10
2
 
5
 
! Отговори
Пенкилер преди 3 години
А какви са тези пишман професори и доценти от РЗИ и НЦЗПБ дето толкова време не могат да открият как става заразяването!?
9
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А колко са фалшиво положителните?
8
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Разбра се, че не е важно има ли вирус, няма ли. Важна е статистиката и да се уплашат хората. Това е инструкцията на СЗО, не е нужно тестване, преценява се на око. Важно е бройката да е голяма. Доктори и болници получават средства за всеки регистриран, добър стимул за затваряне на очите.
7
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Каква е вероятността да е фалшиво положителен най-добре знае президентът на Танзания.
6
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Новият тест на Нощ: евтин и ефективен-мерят температура, виждат го какво представлява, какви контакти има и отсичат-бройте за милиарда. Супер ситуация
5
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
колко процента е фалшиво положителен.
4
1
 
9
 
! Отговори
Шоп преди 3 години
когато ги има симптомите, има епидемиологична връзка - знае се от кого се е заразил. Тогава дори да имаме отрицателен резултат, може да се приеме тази диагноза"-------Тогава защо изобщо харчим пари за тестове, като това е основният критерий - преценка на око, едно към гьотере? Направо си набелязвайте болни, записвайте в тефтера и кеширайте кинтите.
3
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То и от НОЩ са фалшификатори, ама им дават възможност да промиват мозъци.
2
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При 20 000 теста, 1000 грешки, хора които ще си мислят че са здрави и ще заразят още 2000 и хайде, пак сме на ниво нула. Иначе сме много добри в статистика, тестваме, ама как тестваме, това не е важно хах.
1
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ФАЛШИВО Е ВСИЧКО.