2/3 от българите се тревожат заради COVID-19, 33% ваксинирани

18% заявяват, че още не са ваксинирани, но възнамеряват да го направят скоро
7 ное 2021 14:08, Елка Василева
189
2/3 от българите се тревожат заради COVID-19, 33% ваксинирани
Отговор на въпроса: "Вие лично ваксинирахте ли се срещу COVID-19?" Снимка: Екзакта

Проблемите, свързани със здравните аспекти на кризата с COVID-19, тревожат близо две трети от българите. Това показва проучване на "Екзакта Рисърч Груп", проведено между 29 октомври и 5 ноември сред 1025 пълнолетни български граждани в 123 гнезда, в 91 населени места от цялата страна.  Изследването е финансирано със собствени средства на "Екзакта Рисърч Груп".

Страховете могат да се преодоляват чрез системна и последователна работа, която да ангажира авторитета на институциите, на специалистите, на лидерите на мнения, на политиците и на медиите, препоръчват анализаторите.

Още по темата

"Екзакта" регистрира слаба положителна промяна в нагласите за ваксиниране. Общо 33 на сто заявяват, че вече са ваксинирани с 1, 2 или с 3 дози. Други 18 процента заявяват, че още не са ваксинирани, но възнамеряват да го направят скоро. 11 на сто изтъкват като причина да не са ваксинирани медицински противопоказания. 38 процента посочват, че не са ваксинирани до момента и че нямат намерение да се ваксинират.

По-често твърдят, че вече са ваксинирани хора на възраст над 60 години /32,8 на сто от тях/, както и такива на възраст 40-49 години /26,4 на сто от тях/, висшисти /36 процента от тях/ и столичани /35 на сто от тях/.

По 30 процента от симпатизантите на БСП, ДБ и ПП са напълно ваксинирани, а сред симпатизантите на ГЕРБ този дял е значително по-висок - 41 на сто.

Най-много нежелаещи да се ваксинират има сред младите хора на възраст 18-29 години /56 процента от тях/, както и сред хората на възраст 30-39 години /45 процента от тях/. По-често не желаят да се ваксинират жителите на населените места извън София.

Като цяло поддръжниците на ваксинирането (хора с една, две или три дози, както и такива, възнамеряващи скоро да се ваксинират) преобладават сред симпатизантите на ДБ - 70,3 на сто, на ГЕРБ - 69 на сто, и на ПП - 55,6 процента. При ДПС този дял е 49,3 процента.

Противниците на ваксинирането имат превес сред симпатизантите на ИТН - 56,6 на сто, на БСП - 52 процента, на ИБГНИ - 55 на сто, и на "Възраждане" - 75 процента, както и сред негласуващите и колебаещите се дали изобщо да гласуват - по 63 на сто от двете категории.

Вторичният анализ показва, че личният опит с ваксините е определящ фактор за мнение по целия кръг от въпроси, свързани с мерките срещу разпространяване на инфекцията.

Настоящото национално изследване на "Екзакта Рисърч Груп" е проведено в периода 29 октомври - 5 ноември 2021 г. сред 1025 пълнолетни български граждани в 123 гнезда, в 91 населени места от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци, която възпроизвежда структурата на населението по местоживеене, пол и възраст. Методиката на регистрация е пряко полустандартизирано face to face интервю. Максималната грешка при 50%-вите дялове е +/- 3%.
Изследването е финансирано със собствени средства на "Екзакта Рисърч Груп".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


189
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
158
0
 
0
 
! Отговори
До брейниак преди 2 години
Ти пък щото не си избрал да вярваш в една гледна точка. Такива като теб изобщо не са и допуснали, че може да грешат, но обвиняват другите в хейт. Напротив, вие сте хейтърите и не само, ами и настоявате всички да направят като вас, защото "разгеждате всички гледни точки". Лицемерие!
157
0
 
1
 
! Отговори
Q преди 2 години
Къде е Кунчев? Съобщи преди доста време, че е заразен с ковид, и оттогава нищо не се чува за него. Да не би да има някаква омерта сред медиите да се мълчи къде е Кунчев? Ако си е у тях и си пие чайче, що не го включат онлайн за едно интервю? Ей така, да го видим как леко кара ковида, след като се е ваксинирал. Ако е хоспитализиран...ами недейте да мълчите, уважаеми медии. За Чорбанов не мълчахте, когато беше в болница, нали?
156
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"За ковид" се притесняват няколко хипохондрика и страдащи от други психични отклонения, вкл. фобии. Отдавна нормалните хора прозряха истината. Истинските притеснения са всъщност от ковид-фашизма и геноцида, на който вече близо две години се подлагат хората по света.
155
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гледайки коментарите май и аз съм от ниско образованите, които не искат да се ваксинират. Все пак съм само с 2 магистратури, на ръководна позиция, със заплата над 6 хиляди, с всички задължителни ваксини и някои други, но не и с тези срещу ковид.
154
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трябва да има и опция: "Ще се ваксинирам, ако не издържа на изнудването да го направя."
153
6
 
0
 
! Отговори
Solar Power преди 2 години
До брейниак: Да тук си много прав. Затова и тези хора (антиваксъри) са предимни ниско образовани и бедни хора. Сред жипситата процента на ваксинация е под 3%. Всеки сам може даси направи извод къде стои на стълбицата :) Умните и богатите хора отдавна се ваксинираха. Тук някои се мислят за умни, но всъщност се натискат да кен зат на онзи стол с дупка в една стая с още четири човека...
152
0
 
0
 
! Отговори
В. преди 2 години
Ще ибичам Е. до края на живота си.
151
0
 
2
 
! Отговори
В. преди 2 години
Обичам ***.Наистина 2/3 у повече са разтревожени от общото състояние на здравната система. Без това да има връзка с Ковид истерията.
150
7
 
1
 
! Отговори
брейниак преди 2 години
Много интелект блика от тези коментари. Ако всички антиваксъри вложат усилията и старанието си от хейта в това да работят и да се стараят повече в работата си, най-вероятно България няма да е в такова положение. Интелигентните хора приемат и разглеждат всички гледни точки и научни данни, докато глупавите, избират в какво да вярват и се хващат за това като удавник за сламка. Обикновено интелигентните хора имат повече за губене, затова се ваксинират и си живеят живота, вместо да губят време в хейт
149
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колкото и агресивна маркетингова кампания да водите и да нагласяте числата, и да ни облъчвате с невярна информация - то, който е решил да скача от "моста" дет се вика, не могжем да го спрем. Нека всеки избере правилното за себе си, а не да бъде налагано от платени ***. И не е редно да ги наричате антиваксъри, а тия които доброволно и насилствено си слагат торбата на главата - да им казваме ваксъри значи.
148
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стъкмистиката, 33 %, друг път. По-скоро са 23 %.
147
1
 
11
 
! Отговори
стана ясно преди 2 години
и на децата вече дори, че всичко е за едни пари.И, че не вируса, а нещо друго ни мори...
146
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
33% ваксинирани... Вие ме разсмяхте, дори в новините по чуждите медии данните са по-точни от вашите. Ще си останете с мечтите!
145
1
 
8
 
! Отговори
popa ot razgrad преди 2 години
поведението на българите не е поведение на хора които се тревожат от епидемията...
144
2
 
15
 
! Отговори
Iv преди 2 години
Аз само една статистика знам - 100 % от живите днес ще умрат. И от родените утре също... Защо не оставите хората да живеят нормално, "без"смъртни иглофили!
143
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
33% бегеДебили ! Значи оня дето е казал , че са 80% не е улучил
142
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е то в ясно - герб са основно на държавна издръжка (общинската и държавна администрация) и отиват под строй ( за гласуване, за ваксинация). Квото Баце каже (статут на фараон, разбирай обожествен) това правят.
141
1
 
9
 
! Отговори
Лора преди 2 години
ПРИБАВЕТЕ ФАКТА , ЧЕ ВСЕКИ ПЕТИ Е С ФАЛШИВ СЕРТИФИКАТ И ВСИЧКО СИ ИДВА НА ТОЧНОТО МЯСТО.ЗА ПАРИ,КРАДЛИВИТЕ НИ ПОЛИТИЦИ БИХА СТАНАЛИ И СЪДРУЖНИЦИ НА МЪСК!КРАДЛИВИ,АЛЧНИ И БЕЗСКРУПУЛНИ!55
140
0
 
4
 
! Отговори
МЕНКО преди 2 години
Настоящото национално изследване на "Екзакта Рисърч Груп" е проведено в периода 29 октомври - 5 ноември 2021 г. сред 1025 пълнолетни български граждани в 123 гнезда, в 91 населени места от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци, която възпроизвежда структурата на населението по местоживеене, пол и възраст.Това е същото,като националното преброяване.Никой все още нищо не знае и никой май не го вълнува и интересува.
139
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До Вакс-пропагандата= И 90% да станат, пак ще се изметнат и няма да оставят хората на мира. Видяхме го вече в други държави с доверчиви народи, неживели в комунизъм и несвикнали на комунистически медии.