Протест срещу ограниченията за неваксинираните в Чехия

Целта на мярката е да насърчи чехите да се ваксинират
23 ное 2021 07:45, Елка Василева
41
Протест срещу ограниченията за неваксинираните в Чехия
Снимка: архив, БГНЕС

В чешката столица Прага се проведе протест срещу ограниченията за неваксинираните срещу ковид хора в страната, които правителството наложи на фона на сериозното увеличение на новите случаи на коронавирус, предаде Асошиейтед прес.

Стотици хора преминаха по улиците на града. Те скандираха "Свобода!" и отхвърлиха опитите на чешките власти да накарат населението да се ваксинира.

Демонстрантите нарекоха "предатели" премиера Андрей Бабиш, министъра на здравеопазването Адам Войтех и водещите епидемиолози в страната.

За разлика от подобни протести през уикенда в Нидерландия и Брюксел митингът премина мирно. Демонстрантите обаче бяха по-малко, отколкото на аналогична проява миналата седмица, отбелязва АП.

От вчера в Чехия хората, които не са ваксинирани срещу ковид или не са преболедували причиняваното от новия коронавирус инфекциозно заболяване, нямат право да влизат в барове и ресторанти, да ходят на фризьор, да посещават музеи и да се настаняват в хотели. Отрицателни тестове вече не се признават.

Целта на мярката е да насърчи чехите да се ваксинират. Напълно ваксинирани срещу ковид са 58,1 процента от населението на страната - под средното за Европейския съюз равнище от 65,5 на сто.

Новите случаи на коронавирус се увеличиха рязко в последно време, като рекордът бе подобрен два пъти през изминалата седмица. Вчера чешкото здравно министерство съобщи, че броят на заразените на 100 хиляди жители за първи път е надхвърлил 1000.

От началото на пандемията в Чехия, с население от 10,7 милиона души, са потвърдени повече от 2 милиона случая на коронавирус. Над 32 хиляди от заразените са починали.
/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
3
 
! Отговори
MmAaHh преди 2 години
До До 20Ще следим с интерес Австрия. Като се ваксинират 100 % и броят на заразените, приетите в болница и починалите продължава да си е същият, какво ще стане? Или ще има нов вид статистика? Или като постигнат 100 % ваксинирани ще спрат тестването и информационната мъгла ще стане напълно непрогледна?
33
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България много прилича на Перу. И там има червено вино, и бяло сирене, и кал, и *** навсякъде, и мръсотия, и също си падат по комбинацията резеда с розово. Но дори и там са ваксинирали близо 50%. А тия, дето смятат, че ще живеят като не се ваксинират, да ги питам как смятат да живеят точно, когато работещият свят измре.
32
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За онези които могат да мислят питам, защо в най-ваксинираните страни, локдауните са най-жестоки? Къде отиде връщането към нормалното като ваксинират 70% овци? Питам за един прЕател.
31
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вяксинацията не предпазва от заразяване а одава шанс за по-леко боледуване и оживяване.ЗНАЧИ НЕ Е ВАКСИНАЦИЯ, А НЕЩО ДРУГО.ВАКСИНИРАНИТЕ С ВАКСИНИТЕ ОТ ИМУНИЗАЦИЦИОННИЯ КАЛЕНДАР НЕ СЕ РАЗБОЛЯВАТА ваксинираните с РНК бъркочите, направо си умират
30
2
 
2
 
! Отговори
Холандия преди 2 години
Холандското МЗ е скрило статистиката за приети в болница по статус на ваксината в word, който е бая скрит. 47% ваксинирани срещу 51% неваксинирани(явно 2% са тези с 1 доза). 90% неваксинирани като в опорките? Hiervan waren er 1001 (47%) volledig gevaccineerd op hun eerste ziektedag en 1087 (51%) ongevaccineerd (tabel 1). От тях 1001 (47%) са били напълно ваксинирани в първия си ден от заболяването и 1087 (51%) са били неваксинирани (Таблица 1).
29
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ХоландияТака е защото ваксинацията не изключва карантинните мерки .Вяксинацията не предпазва от заразяване а одава шанс за по-леко боледуване и оживяване.
28
10
 
2
 
! Отговори
да ама не преди 2 години
Тези протести ги организират собственици на погребални агенции защото с ваксинациите и карантината им се пречи на бизнеса .И ще искат компенсацията от държавата.
27
1
 
8
 
! Отговори
Холандия преди 2 години
Предни пикове:29.10.2020 - 1026423.12.2020 - 1038818.07.2021 - 10135с 72.3% напълно ваксинирани:15.11.2021 - 1919716.11.2021 - 2016817.11.2021 - 2076018.11.2021 - 2359119.11.2021 - 2102620.11.2021 - 2179421.11.2021 - 2064322.11.2021 - 23002С 72.3% напълно ваксинирано население броят на заразените е ДВОЕН спрямо предишните пикове без наличие на ваксина и постоянно расте. Нещо тяхното МЗ не дават никаква статистика за ваксинирани и неваксинирани като отношение.
26
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Т.нар. "мерки", включително принудителната ваксинация, нямат нищо общо с грипа, наречен ковид. Просто кукловодите си правят експеримент, за да видят доколко сте склонни да се навеждате под претекст "общото благо". Само преди година и половина въвеждането на принудителна ваксинация и ковид сертификат се считаше за конспиративна теория. Играта на кукловодите е планирана отдавна и все още е само в началото си. Целта е една - аморфна маса от хора, които само потребяват и не задават въпроси.
25
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Чехия около 60% са вакснирани над 16 години. Ясно е, че има още много, които са материал за вируса. И достатъчно, за да искат да протестират. Жалко е, че с една от най-високите смъртност и заболеваемост в света през пролетта, не се поучиха от грешките си. Сигурно и там антиваксърите си мислят, че като си го изкарал и вече край, минал си от реда си.
24
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много хубаво се вижда, че ваксините спасяват. При 10 х по-заразния делта и при много повече нови случаи, смъртността е много по-ниска във ваксинираните държави, въпреки че бяха махнали мерките. Ясно се вижда зависимостта - неваксинирана държава, много умрели и то главно неваксинирани.
23
7
 
31
 
! Отговори
До 20 преди 2 години
Всичко е много по-просто. Колкото по-дълго продължава циркът с ковида, толкова по-отчетливо се вижда че "ваксините" са безполезни. Ако в една страна остане голяма контролна група неваксинирани, преболедували по естествен път, които са живи и здрави, то това ще породи много неудобни въпроси. Дори най-тъпият набоден ще се чуди защо се е бол с 15 бустера, когато комшията пешо и мез тях е жив и здрав? Затова сега опитват отчаяно да набодат всичко живо за да скрият осирането с неработещите ваксини.
22
2
 
9
 
! Отговори
За света преди 2 години
Ванга казва: "Помнете Прага. Един ден тя ще се превърне в рибарник, хората там ще ловят риба."
21
8
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Антиваксърите страхливци погубват Европа.Страхливци сте вие ваксърите, много сте се разтреперили за мизерния си животец.Тия дето не се ваксинираме ни е през дедовия за супер дупер страшния ви вирус, не изпитваме никакъв страх от последствията от една настинка.
20
5
 
33
 
! Отговори
Anonimen преди 2 години
Дискриминация!!Намериха пак с какво да разделят и да владеят!!
19
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колкото повече караш на сила някой да направи нещо толкова повече ще се съпротивлява. На всяко действие има равно по сила и обратно по посока противодействие. Защо по дяволите не оставят хората на мира. Ако бяха пробвали с информационни кампании и да обяснят на хората "глей ся видиш ли Германия - много, случаи, много ваксинирани, ама ниска смъртност, това не е ваксина на профилактично средство за намаляване на симптомите" на бас че повече щяха да идат да се боцнат. Но на сила кога е работило?
18
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Миналата година Съветът на Европа, дето европро'*** използват за дъвка като рамка на демократичния процес реши, че сертификатите са дискриминационни и не трябва да се въвеждат. Тогаз лъжците в ЕК и платените от комисариата по ценностите им слуги тръбяха, че сертификатът е плод на комплот теории, а днес сертификатът е централна политика на ЕС.
17
8
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Обърнахте ли внимание на изречението, отрицателни тестове вече не се признават! И за децата ли? И само да споделя. В Австрия от днес дори и да имаш зелен сертификат с годност 1 год, австрийците го признават само през първите 9 месеца, след това те приравняват на неваксиниран. Още живейте с илюзията, че като се ваксате и ставате свободни. Може, колкото са били работещите на кариерите евреи в Аушвиц.
16
6
 
49
 
! Отговори
ехо преди 2 години
откакто започнаха ваксинациите Европа страда от неконтролируемо разпространение на Ковид каквото нямаше преди година. Това говори, че ваксинираните реално са разпространителите на вируса и трябва да се изолират и да не излизат.
15
10
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Целта на мярката е да насърчи чехите да се ваксинират." А как е положението във Швеция? Там защо няма протести? И защо голяма част от населението е ваксинирана без протести? Защото тяхната ваксинационна кампания е позитивна, докато в останалата част от Европа е негативна. Във Швеция не забраняват на неваксинирани да ходят в бар или кафене, не им забраняват да ходят до тоалетната по голяма нужда. Там им се обяснява, че ваксината може да ги предпази от тежко боледуване и смърт.