СЗО одобри първата ваксина, произведена по лиценз в Латинска Америка

Включването в списъка проправя път за доставка и извън региона
24 дек 2021 12:46, Петя Славова
22
СЗО одобри първата ваксина, произведена по лиценз в Латинска Америка
Снимка: БГНЕС

Световната здравна организация (СЗО) одобри за спешна употреба ваксина срещу коронавирус на британско-шведската компания AstraZeneca, пусната по лиценз съвместно на Аржентина и Мексико. Панамериканската здравна организация (PAHO) съобщи на страницата си в Twitter в четвъртък, че това е първото лекарство за коронавирус, произведено в Латинска Америка, което е одобрено от СЗО, предава БГНЕС.

Още по темата

"Радваме се на международната подкрепа за първата ваксина срещу COVID-19, произведена в Латинска Америка. Включването ѝ в списъка на СЗО с ваксини за спешна употреба ще увеличи наличността на ваксини по време на пандемия", се казва в изявление на PAHO.

Кариса Етиен, неин директор, нарича решението на СЗО "важен етап за Латинска Америка, който подчертава значението на трансфера на технологии за увеличаване на наличността на качествени ваксини срещу коронавируси в региона".

"Международната подкрепа от СЗО показва, че Латинска Америка и Карибският басейн могат да допринесат за глобалното снабдяване с ваксини, което е от ключово значение за преодоляване на съществуващите различия в достъпа до имунизация", каза Етиен.

Ваксината на AstraZeneca се произвежда от аржентинската фармацевтична фирма mAbxience, а мексиканската Laboratorios Liomont отговаря за опаковането на лекарството. Ваксината, произведена съвместно от тези компании, вече се използва в няколко страни от Латинска Америка и Карибския басейн. Включването в списъка на СЗО проправя пътя за доставката ѝ извън региона, както и за разпространението ѝ чрез международния механизъм COVAX.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
А Sputnik V кога? преди 2 години
СЗО още не е одобрила руската ваксина въпреки че с нея само в Русия направени над 10 милиона ваксинации.
10
0
 
0
 
! Отговори
Лили преди 2 години
Значи се появи още една голяма (фарма) риба, да направи оборот от Южна Америка. Дано ваксината им не е като сериялите им-с по 200 епизода (дози)!!
9
0
 
1
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 2 години
С нея ще се боцна след 666 прераждания.
8
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 11: Мъск не беше ли антиваксър?
7
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Териристипчна организация номер едно в света
6
1
 
8
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
СЗО- СВЕТОВНА ЗЛОДЕЙСКА ОРГАНИЗАЦИЯ
5
0
 
12
 
! Отговори
Въпрос преди 2 години
абе на тези Престъпници от СЗО, кой има дава власт да убиват хората с експериментални препарати - кой от народа на коя държава е гласувал на избори за тях, избрал ги е и им е дал власт над живота ни?!
4
1
 
10
 
! Отговори
СЗО се превърна преди 2 години
в най-голямата ОПГ в целия свят...Само не мога да разбера това "здравна" в името заради здравепогазването ли е или просто рекламна заблуда?
3
1
 
9
 
! Отговори
БАН преди 2 години
а нашата ваксина не искат да я одобрят.
2
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чак пък спешна. Хахаха..
1
0
 
13
 
! Отговори
(-_-) преди 2 години
От кога СЗО е орган одобряващ лекарства??? Уф забравих новото нормално и световен ред..